Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie scrie că au fost semnalate mai multe cazuri în țară în care, în cadrul concursului de directori de școli, „li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris”.

Stefan PalarieFoto: senat.ro

El dă ca exemplu un caz semnalat de filiala USR din Nana, județul Călărași, unde un profesor de matematică, candidat la postul de director, a picat proba interviului și a făcut contestație. Candidatul afirmă, potrivit edupedu.ro, că „rezultatul obținut la proba de interviu pe motiv că persoanele desemnate ca membri ai comisiei de examinare erau înclinate să acorde sprijin actualei directoare, picată la proba scrisă”.

În plus, potrivit celor de USR Nana, „din comisia de evaluare a candidaților fac parte două persoane care sunt implicate, alături de directoare, într-un dosar penal deschis pentru constituire de grup infracțional organizat și care se află pe rol la Tribunalul Călărași.”

Pălărie, care este membru în comisia de învățământ din Senat, scrie că în contractele de management pentru directorii interimari nu mai există prevederea care bloca accesul la funcția de director interimar, dacă persoana avea un concurs la care a picat, cea care exista în metodologia din 2016.

Postarea lui Pălărie:

  • „Am crezut că putem avea concursuri cinstite pentru directorii de școli. Am sperat la un restart. Dar nu. Noua practică pe care o semnalează mai mulți în țară, la fel ca și colegii din USR Nana, este că li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris.
  • Pentru a-i menține pe funcții pe unii directori interimari, puși acolo din pix, cei care concurează cinstit sunt respinși. Aceeași poveste pe care o tot auzim în orice domeniu, aproape.
  • Pentru că, nu-i așa, partidele vechi nu au nevoie de o școală de calitate, ci de una subordonată politic.
  • Autoritățile care organizează concursul național nu trebuie să stea surde și oarbe la aceste practici. Le solicit să intervină și să verifice toate situațiile reclamate, unde concursul a fost deturnat și transformat într-o armă politică împotriva oamenilor competenți. Ministerul Educației nu poate lăsa lucrurile să degenereze.
  • Încă ceva.
  • Nu cred că este o coincidență, văzând evoluția concursurilor, că în contractele de management pentru directorii interimari NU mai există acea prevedere care bloca accesul la funcția de director interimar, dacă persoana avea un concurs la care a picat. Mă și întreb dacă aceste contracte ar rezista unei instanțe, în felul defectuos în care sunt făcute?
  • Domnul ministru are toate pârghiile necesare să remedieze situația și să înceteze mandatul interimar al tuturor directorilor care nu au participat la un concurs sau care au picat la proba scrisă.
  • În Metodologia pentru ocuparea funcțiilor de conducere din 2016 a fost menținută următoarea interdicție, clară, despre care vorbeam și mai sus, dar care, între timp, în 2021, a fost uitată sau eliminată. În interesul cui? Cred că e evident:
  • Nu pot fi numite în funcțiile rămase vacante sau în cele care se vacantează între perioadele de concurs:
  • a) persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs;
  • b) persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”.”

Proba de interviu în cadrul concursului de directori, la care participă doar cei care au luat minim nota 7 la proba scrisă, se desfășoară între 15 noiembrie și 8 decembrie. Contestațiile pot fi depuse între 16 noiembrie și 10 decembrie.

Deciziile de numire se emit în 20-22 decembrie, cu aplicare de la 10 ianuarie 2022.