​Toate cele şase şcoli postliceale sanitare din judeţul Buzău şi-ar trimite elevii din anii terminali să testeze copiii din şcoli cu teste rapide anti-COVID, dacă va exista un cadru legal care să permită acest lucru, relatează News.ro.

Test saliva coronavirusFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

"De principiu, toate cele 6 şcoli sanitare postliceale şi-au manifestat intenţia de a participa la această acţiune propusă de noi dacă va exista cadrul legal. Sigur, mai există anumite lucruri de pus la punct, la modul că aceşti tineri cursanţi vor trebui instruiţi cum să lucreze cu aceste teste, iar dacă vom vrea să îi folosim la şcolile din mediul rural va trebui găsită o formulă ca administraţiile locale să le deconteze sau să le asigure transportul, dar la nivel de intenţie toate şcolile şi-au manifestat avizul de a participa la aşa ceva. Aşteptăm, practic, să vină nişte menţiuni detaliate despre cine va putea face această testare pentru că acel ordin al ministrului noi credem că va suferi anumite modificări", a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Ţiclea, după o întâlnire online cu conducerea celor 6 instituţii de învăţământ cu profil sanitar, cu reprezentanţii DSP Buzău şi cei ai ISJ.

De altfel, prefectul judeţului Buzău vrea ca în urma şedinţei de miercuri Direcţia de Sănătate Publică să facă o informare Ministerului Sănătăţii pentru ca acesta să ştie că la Buzău există şi această variantă a disponibilităţii cursanţilor din şcolile postliceale sanitare.

"În urma întâlnirii de astăzi DSP Buzău va întocmi un document pe care îl va înainta Ministerului Sănătăţii pentru a vedea că la Buzău există o astfel de disponibilitate şi a decide în cunoştinţă de cauză cine va putea realiza aceste teste rapide copiilor din unităţile de învăţământ", a mai spus Ţiclea.

Legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste "revine sistemului educațional", a anunțat astăzi Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Cseke Attila precizează că testarea cu acest tip de teste nu reprezintă un act medical, iar "pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru".