Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, care ar urma, potrivit promisiunilor, să ajungă efectiv în unitățile de învățământ spre finalul acestei săptămâni, deși discuția despre introducerea acestor teste există încă din anul școlar trecut.

Scoala in timpul pandemieiFoto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

Care va fi procedura de testare Covid a elevilor și preșcolarilor

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii - adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ - școli și grădinițe.

Testarea se va face în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

 • De precizat că, în funcție de specificațiile producătorului, pentru un rezultat corect trebuie să nu se consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce ar putea însemna că cei mici nu pot mânca acasă în diminețile în care se face testul.

Ce se întâmplă în cazul unui test rapid din salivă care iese pozitiv

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

 • a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
 • b) Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 - Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
 • c) Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
 • Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.
 • Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Cum se interpretează un test de salivă

Cele trei rezultate posibile:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule.

Când vor ajunge testele pentru depistarea Covid în școli

La finalul săptămânii trecute încă nu exista o dată clară pentru când ajung testele în școli și când începe propriu-zis testarea. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că testele ajung „în a doua jumătate a săptămânii viitoare.

„Ultimele informatii de la ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate - n.r.) și IGSU erau ca testele ajung în a doua parte a săptămânii viitoare, așa cum am anunțat bazându-ma pe această informație din partea celor responsabili pentru achiziție și distribuție în teritoriu/scoli”, spunea Cîmpeanu duminică, într-un mesaj transmis jurnaliștilor.

Dacă acest termen se respectă, joi ar putea începe propriu-zis testarea elevilor.

Este vorba de circa 70 de milioane de teste de salivă, în trei loturi.

Cum au reacționat profesorii - pregătiți să protesteze

Profesorii sunt cei care trebuie să asiste elevii în administrarea acestor teste, iar sindicatele din învătământ au reacționat în mai multe rânduri împotriva acestei decizii.

Vineri, după prezentarea unui sondaj în rândul a peste 23.000 de cadre didactice, care arăta că trei sferturi dintre aceștia nu sunt de acord să supravegheze copiii, federațiile sindicale „Spiru Haret” și FSLI au anunțat că profesorii sunt hotărâți să protesteze dacă Guvernul nu va interveni pentru „corectarea instrucțiunilor”.

Ce spuneau sindicatele în comunicatul transmis vineri seară:

 • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cer Guvernului să intervină pentru anularea instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase.
 • Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.
 • Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.
 • În plus, testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare.
 • O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!