​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că va face propunerea ca școlile să fie deschise fizic dacă rata de infectare în localitate este sub 3 la mie. Astfel, în aceste condiții se va renunța la pragul de vaccinare de 60% a personalului din unitățile de învățământ respective.

Sorin CimpeanuFoto: Hotnews
  • "Pentru a rezolva problema reală îndeosebi a micilor școli din mediul rural care nu au infectați, dar nici suficient de mult vaccinați, pentru a nu îi menține pe termen lung în online, știind că problemele predării online sunt amplificate tocmai în aceste localități, am asumat ca ministru al Educației să propun completarea ordinului comun cu o excepție, și anume - acolo unde rata este mai mică de 3 la mie, să se permită prezența fizică independent de rată de vaccinare, ca tranziție către normalitate", a declarat luni, pentru HotNews.ro Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, propunerea este ca acolo unde incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori este mai mare de 3 la mie să se păstrează pragul de vaccinare de 60% în rândul personalului școlilor.

Cîmpeanu a precizat că propunerea trebuie analizată de Ministerul Sănătății și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și că doar după aprobarea autorităților sanitare ar putea să fie reglementată prin ordin comun al miniștrilor, titlu de excepție. El nu a dat un orizont de timp pentru adoptarea deciziei.

Întrebat la Digi 24 dacă acest scenariu este luat în calcul peste tot, înclusiv în Capitală, sau doar în mediul rural, Cîmpeanu a răspuns: "Peste tot. În orice loc în care rata de infectare coboară sub 3 la mie".

Cum s-a ajuns la prag de vaccinare de 60% pentru redeschiderea fizică a școlilor

Cîmpeanu a spus că pentru decizia de redeschidere a școlilor, începând de luni, cu prezență fizică doar acolo unde personalul este vaccinat în proporție de peste 60% au fost luate în considerare opiniile sindicatelor, elevilor, precum și din partea părinților.

  • "Într-o singură săptămâna s-au adăugat 1.000 de școli și grădinițe cu personalitate jurudică ce au depășit pragul de vaccinare de 60%. Cu titlu de exemplu, dacă într-o gradinită cu 10 angajati s-a mai vaccinat o singură persoană, rata de vaccinare a crescut cu 10%.
  • Rămân un susținător asumat al importanței funcționarii școlilor cu prezență fizică, cu atât mai mult în grădinițele unde predarea online este dificil de imaginat de către orice persoană cu minim bun simț.
  • Varianta 1 era aceea a păstrării tuturor școlilor și grădinitelor închise, variantă pe care am considerat-o inacceptabilă.
  • Varianta doi era aceea a deschiderii tuturor școlilor fără restricții suplimentare, ceea ce, din păcate, iarăși era imposibilă pentru că am fi negat problemele epidemiologice.
  • În consecință, trebuia asumat un criteru pentru a departaja ce se poate deschide în condiții mai sigure pentru elevi și profesori de ceea ce nu putem încă deschide cu prezență fizică.
  • OMS a recomandat 70% ca prag de imunizare cu includerea celor trecuți prin boală. Am explicat că din cauza monitorizării foarte dificile, perioade diferite în dinamică, trecuți prin boală cu și fără certificare, s-a decis compensarea prin coborârea pragului de vaccinare la 60% fără includerea celor trecuți prin boală", a mai declarat ministrul Educației pentru HotNews.ro.

Duminică seară, Sorin Cîmpeanu, spunea că Ministerul Educației a făcut o simulare și a constatat că în scenariul în care prezența fizică ar fi fost condiționată de rata de infectare, doar 7% dintre școlile din România și-ar fi putut relua activitatea față în față.

​Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic de luni, după vacanța forțată de două săptămâni. Asta înseamnă că s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ de stat şi privat, adică 67,79% din numărul total, fiind vorba despre școlile unde rata de vaccinare a personalului depășește 60%, acesta fiind noul criteriu luat în calcul pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică.