Ministerul Educației a transmis către școlile din țară lista tezelor care vor rămâne obligatorii pentru elevi, după decizia de a reduce numărul acestora pe semestrul I. Elevii de clasa a opta vor susține doar tezele la română și matematică, în timp ce elevii de la filologie, de exemplu, vor da teză la română, matematică și, la alegere, istorie sau geografie.

Elevi inainte de examenFoto: Agerpres

Ce teze dau elevii pe semestrul I

Clasa a opta

Două teze la fel ca celelalte clase de gimnaziu (a V-a, a VI-a și a VII-a)

  • Limba și literatura română + Matematică

Liceu - filieră teoretică:

  • Filologie: Limba română + Limba modernă 1 + Istorie/Geografie (la alegere)
  • Științe sociale: Limba română + Limba modernă 1 + Istorie/Geografie (la alegere)
  • Matematică-informatică: Limba română + Matematică + Informatică
  • Științele naturii: Limba română + Matematică + Fizică/Chimie/Biologie (la alegere)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat reducerea numărului de teze pe 1 noiembrie iar astăzi a declarat că a trimis acest ordin comun către Monitorul Oficial.

Mai jos, documentele fotografiate cu tezele care rămân obligatorii, obținute de HotNews.ro:

Când dau elevii teze

Tezele la gimnaziu și liceu vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie 2021. „Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic așa încât elevilor să le rămână timp pentru corectarea situației”, afirma ministrul Educației pe 1 noiembrie.

Tot atunci, acesta a anunțat că s-a redus numărul de teze. La clasa a opta: în loc de trei teze, doar două teze. La liceu, am redus numărul de teze, de la patru, la trei.

Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică din motive independente de voința lor, cazuri de infectare și carantinare, acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul al II-lea.

Prin reducerea numărului de note necesare pentru încheierea mediei la două, nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, nota la teză - 25%.