​Interzicerea totală a utilizării telefoanelor mobile în școli încalcă drepturile elevilor, precum libertatea de comunicare, potrivit Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Coreea de sud, scrie The Korea Times. Instituția a venit cu această opinie după ce a primit o plângere de la un elev de liceu din orașul Daegu.

telefoaneFoto: Dreamstime.com

Potrivit politicii interne a școlii, elevii trebuie să aibă telefoanele mobile închise în timpul orelor, fără excepție, inclusiv în pauză sau când sunt la masă. Această regulă este comună în școlile de-acolo.

Dacă un elev este prins că folosește telefonul, profesorul îl confiscă pentru o săptămână, iar dacă este prins și a doua oară, rămâne fără el pentru două săptămâni. De asemenea, elevii pot fi penalizați și în alte feluri, precum să facă curățenie.

Dacă sunt prinși pentru a treia oară, părinții sunt anunțați. La a patra abatere, pot să apară și alte sancțiuni, ce sunt decise de comisia de disciplină a școlii.

Școala spune că interzicerea telefoanelor mobile are în vedere minimizarea folosirii inutile a dispozitivelor și crearea unui mediu educațional mai bun.

De asemenea, mai spune că elevii pot folosi laboratorul IT pentru a accesa internetul și pot folosi, de asemenea, cabinele telefonice instalate la fiecare etaj. În caz de urgență, aceștia își pot contacta părinții prin intermediul profesorilor.

Totuși, Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Coreea de sud spune că aceste reguli încalcă drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de comunicare garantată de Constituție.

Comisia mai spune că interzicerea telefoanelor nu doar în timpul orelor, ci și în pauze reprezintă o restricție excesivă.

„În societatea modernă, telefonul mobil nu este doar un instrument pentru telecomunicații, ci înseamnă și interacțiuni sociale, precum și o sursă de a obține informații necesare”, arată Comisia.