Ce șanse sunt să se mai întoarcă elevii la școală în acest an? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invitat la interviurile HotNews LIVE vineri, de la ora 14.00

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:11 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu, interviu la HotNews.ro
Foto: Hotnews
Școlile și grădinițele sunt închise, iar copiii sunt într-o vacanță forțată de două săptămâni, neexistând însă apoi certitudinea că vor reveni în bănci. Ce șanse sunt ca școlile să mai fie deschise cu prezență fizică în acest an? La ce schimbări ar trebui să se mai aștepte părinții? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este invitat la interviurile HotNews.ro LIVE, vineri, de la ora 14.00. Interviul fusese programat astăzi, însă ministrul Educației ne-a anunțat că a intervenit o urgență în agenda sa, urmând să vină în studioul HotNews vineri la ora 14.
 • Cititorii HotNews.ro îi pot pune întrebări invitatului folosind sistemul de comentarii de la finalul articolului. Comentariile vor fi moderate, iar cele conținând injurii sau atacuri la persoană nu vor fi aprobate.
INTERVIUL în format LIVE-TEXT, aici:
Interviul va fi transmis pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

91795 vizualizari

 • Masuri cu rost (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:21)

  Casargoz [anonim]

  O decizie buna se bazeaza pe date. Are ministerul ideie cati elevi au trecut prin boala?
  Cati sunt vaccinati?

  Care este pobabilitatea ca intr-o clasa cu 30 de elevi in care au fost 10 cazuri confirmate sa nu fi trecut prin procesul de imunizare.
  Daca copii s-au vaccinat, de ce le interzicem accesul in scoala?
  Daca majoritatea elevilor dintr-o scoala a trecut prin boala , de ce inchidem scoala? pe cine protejam?
 • Ce șanse sunt sa nu mai fie Cîmpeanu ministru? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:40)

  Argon [utilizator]

  Eu as pune o alta întrebare: Ce șanse sunt sa nu mai fie Cîmpeanu ministrul învățământului?

  Este mai mult decât evident ca revenirea elevilor la scoală înainte de 1 mai 2022 nu va face decât sa pună gaz pe foc și sa ducă la o creștere abrupta a numărului morților de Covid-19, asa cum s-a întâmplat in anul școlar trecut și la începutul celui prezent.

  Cu Cîmpeanu ministru, după valul actual de toamna, mai scoatem unul in iarna și altul la primăvară iar asta doar ca sa tina școlile deschise câteva săptămâni înainte de fiecare val.

  Peste jumătate din decedații de Covid-19 se datorează încăpățânării lui Cîmpeanu, un individ care ar trebui băgat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii unei epidemii. De altceva decât de scoală cu prezenta fizica nu iți vorbește.
 • Nepredicitibilitatea costa (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:51)

  SerjK [utilizator]

  Care este procedura pentru rambursarea cheltuielilor facute de cei care aveau programat concediu in perioada 3-11 Ianuarie 2022? Cine va plati acesti bani? Ministerul Educatiei sau ANAF? Personal cred ca mai bine ar fi sa ii platiti dvs. din buzunarul propriu. Astfel pe viitor veti fi mai atent la deciziil
 • Structura an ilogica (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:55)

  SerjK [utilizator]

  Conform DEX:
  SEMÉSTRU, semestre, s. n. Perioadă de șase luni consecutive; o jumătate de an. ♦ O jumătate din anul școlar (universitar).

  JUMĂTÁTE, jumătăți, s. f. 1. Fiecare dintre cele două părți egale în care se poate diviza un întreg;

  Astfel daca un semestru este jumatate din anul scolar, iar jumatatea este fiecare din doua parti egale in care se poate diviza un intreg putem concloziona ca daca un an scolar are 34 de saptamani atunci fiecare din semestre ar trebui sa aiba 34 / 2 = 17 saptamani.

  De ce de ambele dati cand a fost ministru dl. Campeanu a preferat doua semestre total dezechilibrate (14 si 20 saptamani) si care este logica acestei decizii???

  Lipsa vacantei din Februarie este neplacuta.
  iar argumentul cu "vin 3 saptamani la scoala" si apoi au iar vacanta nu tine. Daca e profesor universitar stie ca si la facultate e la fel.
 • Şcoala online (Miercuri, 27 octombrie 2021, 18:12)

  Mihai P. [anonim]

  De ce ministerul nu a făcut absolut nimic pentru a îmbunătăţi predarea online, când era clar pentru oricine cu o brumă de competenţă că tot aici se va ajunge?
  S-a mers pe stilu "berbec" cu prezenţa fizică: mergem înainte, nici nu contează că dăm în prăpastie!
 • . (Miercuri, 27 octombrie 2021, 19:49)

  tirolez [utilizator]

  Daca un elev este diagnosticat cu covid la inceputul lunii ianuarie, ce se intampla, nu i se mai incheie media pe primul semestru, pentru ca nu a sustinut teza?
  Mai mult, unii elevi pot fi tentati, din acest motiv, sa vina la scoala desi au simptome, ascunzand acest lucru, doar pentru a nu risca sa ramana cu situatia neincheiata.
  In mod normal tezele se dadeau cu minim 3 saptamani inainte de finalul semestrului pentru a evita pe cat posibil astfel de situatii (boli, evitarea unor corigente etc). Mai mult, profesorii vor avea un volum foarte mare de teze de corectat, notele pot fi viciate de oboseala, nu sunt roboti.
  Ar trebui sa avem interesul elevilor in prim-plan.
 • Oricum nu prea invata nimic nici fizic (Miercuri, 27 octombrie 2021, 20:39)

  George21 [utilizator]

  Daca ar fi interes pentru elevii acestei tari ,ar fi indiferent daca se merge fizic sau online.Avem niste profesori din ce in ce mai slab pregatiti ,si pregatiti pentru o generatie din anii 2000 nu 2021-2022.Avem programe invechite,si multe multe lipsuri.
 • gradinite private deschise (Miercuri, 27 octombrie 2021, 21:13)

  Ana [anonim]

  Referitor la HOTĂRÂRE nr. 94 din 25.10.2021, si anume la inchiderea gradinitelor private si a afterschool-urilor pe o perioada de 2 saptamani:
  care este scopul cererii de inchidere din moment ce majoritatea:
  1. nu sunt acreditate/autorizate ---> functioneaza ca si loc de joaca, raman DESCHISE
  2. sunt acreditate/autorizate ---> activeaza cod CAEN pentru a unctiona ca loc de joaca, raman DESCHISE
  Majoritatea institutiilor de genul acesta au ramas deschise.
  Ar trebui corectata ordonanta? Sau doar "cateva" sa stea inchise, la alegerea patronilor de institutii respective.
 • IX și X singurele clase fără manuale online. De ce (Joi, 28 octombrie 2021, 4:00)

  ezragsit [utilizator]

  Pe site-ul ministerului, manuale.edu.ro
  elevii pot găsi online TOATE manualele
  de la clasa I la VIII și de la XI la XIIi

  Dar manualele pentru IX si X lipsesc cu desăvârșire, de ani de zile.

  Elevii au nevoie de acestea, pentru pregătirea examenelor, mai ales acum, în pandemie.

  Ați spus că programele nu le schimbați doi ani de zile, deci manualele deja licitate sunt mai departe valabile!

  De ce nu sunt postate atunci aceste manuale, de IX și X, pe manuale edu.ro, după atâția ani și numeroase semnale, inclusiv adresate dvs.!
 • De ce vacanță forțată și nu online, unde se făcea (Joi, 28 octombrie 2021, 4:25)

  ezragsit [utilizator]

  - Sunt multe școli care au făcut cursuri online de bună calitate!
  - România este printre țările cele mai bogate în resurse digitale, precum
  versiuni digitale interactive pentru toate manualele de I-VIII,
  versiuni pdf pentru toate manualele (exceptând IX si X, care trebuiau puse de dvs.)
  mii de pachete de lecții interactive, dezvoltate de Softwin, Siveco si alții din 2000 încoace,
  sute de mii de tablete și laptopuri achiziționate de guvern pentru elevi.
  - nu sunteți specialist în transmisiuni și, oricm, argumentul dvs. cu un pretins minim 100 Mbps pentru online a fost deja contrazis de specialiștii în domeniu, ca „umflat" și de 30 de ori!
  - După trecerea de pragul de 6‰ ați invocat dreptul la autonomia decizională a școlilor, lăsându-le să aleagă dacă pot și vor săintre în online.
  - similar, ați lăsat și școlilor private libertatea să opteze între vacanță și online

  DE CE ați OBLIGAT atunci TOATE școlile DE STAT la o VACANȚĂ, nedorită de multe dintre acestea, în loc să le lăsați să opteze să continue școala online, dacă părinții, elevii și consiliile de administrație decideau asta? De ce ați invocat, apoi ignorat dreptul la autonomie decizională, în nici o lună?
 • Intrebare (Joi, 28 octombrie 2021, 8:33)

  Deak Maria [anonim]

  De ce nu se aplica discriminarea pozitivă? Interesul statului este să avem cât mai mulți vaccinați. Elevii vaccinați, trecuți prin boală trebuie să aibă dreptul de a participa la ore cu prezență fizică, nu este legal să fie trimiși acasă, în online din momentul din care s-au vaccinat și au dreptul să se ducă la teatru, cinema, mall, restaurant. Este ilegal, ca persoanele vaccinate cu permis de intrare în orice instituție publică să nu aibă dreptul să intre tocmai în școală. Să se țină ore în incinta centrelor comerciale?
 • Mai facem educație? (Joi, 28 octombrie 2021, 8:37)

  @mario [utilizator]

  1) Am auzit deseori de la politicieni că școlile se închid ultimele și de deschid primele. Totuși la primele semne, școlile au fost primele și singurele care au fost închise, Și probabil că for fi ultimele deschise, cum a fost și în anul școlar anterior - pentru contradicție totală. Ce a determinat ca faptele să fie opusul promisiunilor?
  2) Ce date aveți care să justifice măsura închiderii școlilor, în contradicție cu ce se întâmplă în alte state civilizate, cu probleme similare, unde actul educațional se desfășoară în parametri normali, cu prezentă fizică, fără măști, viziere, etc.? Există un grad de infectare între școlari superior celui din societate? Pe statisticile pe grupe de vârstă nu apare că zona școlarilor ocupă capacitatea de tratament, nici că există un risc pentru copii, aveți alte informații pe care le puteți oferi concret să le studiem?
  3) În următorii ani nu vom scăpa de acest virus, state cu rate de vaccinare uluitoate au acum sistemul sanitar sub presiune din cauza noii tulpini. Copiii au deja o jumătate de ciclu educațional sacrificat. Va continua această situație de panică, cu "măsuri" luate de pe o zi pe alta până va fi eventual sacrificat un ciclu complet?
  4) Discuția despre educație se rezumă acum la fizic/online, cu/fără mască. Orice alte aspecte legate de calitatea actului educațional, un program de ridicare a scorului PISA sunt inexistente. Cum comentați situația asta?

  Mulțumesc!
 • Scoala privata in avantaj puternic (Joi, 28 octombrie 2021, 9:10)

  Bolovanu2 [utilizator]

  Scoala privata va avea un avantaj puternic si anul acesta.
  Deja ei se pregatesc de teze in a doua jumate a lui Noiembrie. Au resurse, au profesori bine platiti, au manuale, lucreaza online ca si cum ar fi fata in fata. Sunt 12 elevi in clasa la liceu (spre exemplu), nu fac optionale aiurea ca religie / radacini latine, joc si miscare si alte stupizenii. Au ore in plus de mate, engleza si informatica peste curricula. La mate un profesor preda iar altul face seminar de exercitii - ca la facultate. Directorii monitorizeaza cursurile (au conexiune permanenta deschisa in aplicatia de Classroom), au facut deja 3 sedinte cu parintii inclusiv separat cu fiecare familie in parte.
  Am inteles ca cererea pe scoli private a depasit oferta in Bucuresti pentru ca sunt limitati de numarul de clase si de elevi. Sunt competitivi cu nivelul european de educatie.
 • intrebari (Joi, 28 octombrie 2021, 9:15)

  frum [utilizator]

  1. La liceu sunt mai multe teze, prin urmare elevii isi vor sacrifica acea vacanta de 6 zile de Craciun si Revelion pentru a invata, nu?
  2. Va rog sa explicati cum s-a planificat astfel incat in perioada 3-14 ianuarie elevii sa faca pregatire pentru teze, elevii de liceu sa isi dea toate tezele, profesorii sa aiba timp sa corecteze, sa se si indrepte eventual mediile la acele materii si sa se si incheie mediile.
  3. Decat acest hei-rup precipitat, n-ar fi mai bine sa se renunte la teze? Daca tot se preconizeaza ca se va merge pe invatamant online, hai sa vedem interesul copiilor si sa ne axam pe acumulare si fixare de cunostinte, nu pe evaluare.
  4. De ce mentineti acest sistem centralizat? de ce nu lasati autonomia la nivel de localitate? Sunt localitati in tara in care incidenta este de 0,5 si totusi obligati acei copii sa faca online sau sa intre in vacanta fortata... Va rog sa faceti o statistica la nivel de comune si sate si veti vedea ca sunt destul de multe sub incidenta 3, si acolo e problema cu invatamantul online, lasati-i sa aleaga macar...
  5. Scurtand vacanta, loviti oarecum si in turism... Sunt familii care si-au facut rezervari... hotelierii vor trebui sa returneze niste bani, loviti in industria hoteliera... stiu ca nu e domeniul dvs, dar orice domeniu fie el economie sau invatamant are nevoie de predictibilitate.
  6. Problema manualelor la clasa a 9-a este grava. Pana in clasa a8-a s-a invatat dupa o programa, cu manuale electronice, acum s-au intors la cea veche... copilul meu a primit manuale editate in 2000, cat de actuale credeti ca mai sunt acestea? profesorii in mare parte nu le mai folosesc pentru ca sunt "depasite"...
  In minister exista niste consilieri care ar trebui sa ajute un ministru, niste responsabili pe diverse sectoare... sa stiti ca nu fac o treaba prea buna... cel putin asa se vede din exterior: prea multe balbe, decizii pripite si prea multe reveniri asupra unor decizii gandite doar pe jumatate ce creaza confuzie si panica.
 • Intrebari (Joi, 28 octombrie 2021, 9:39)

  luizalle [utilizator]

  Eu sunt de parere ca s-a dorit sa se ajunga aici, pentru impunerea vaccinarii obligatorii si am si argumente:

  1. De ce dupa ce un profesor se infecteaza, nu se trec clasele respective pe online, 2 saptamani? Cum adica se trec pe online doar daca e un copil infectat? Adica profesorul respectiv nu intra in contact cu copiii? Mai ales la prescolari, unde profesorul intra in contact cu toti copiii, ii sterge la nas, ia contact fizic cu ei? Mentionez, pentru cine nu stie acest aspect, ca asa este formulata legislatia, nu ca nu s-a facut de catre scoala.

  2. In casa mea, am fost infectati toti. In casa 3 adulti si 2 copii, dintre care 2 adulti vaccinati. Toti am contactat boala, indiferent de vaccinati sau nu. Iar vaccinatii din casa au avut exact aceleasi simptome, cu aceeasi intensitate. Copiii au avut forme usoare. Am fost contactati de DSP, de 2 persoane diferite, in 2 zile diferite. Am dat toate datele pentru toti, atat la DSP, cat si la politia locala, insa certificat verde am obtinut doar cei care am avut testul ,,oficial", facut pe banii nostri! De ce nu au trimis pe cineva sa ii testeze si pe copii, daca tot stiau ca sunt pozitivi, iar noi suntem in carantina? Pentru ca acum sa li se impuna vaccinarea, pentru a putea intra in magazine? Cum e posibil asa ceva? Copii trecuti prin boala, nu se regasesc nicaieri. Da, nu au avut forme grave si tocmai de aceea NU am chemat noi salvarea, pentru ca am considerat ca, in acest timp, puteau salva viata cuiva care chiar avea nevoie.
 • Teze in inauarie (Joi, 28 octombrie 2021, 10:06)

  Lina [anonim]

  Buna ziua,

  Consider ca sustinerea tezelor in cele 2 saptamani din ianuarie este nerealista din urmatoarele motive:
  - elevii de liceu au mai multe teze si ar trebui sa sustina mai mult de o teza pe saptamana
  - elevii ar trebui sa faca recapitulare inainte de teza, cum inainte este vacanta, aceasta nu se poate realiza. Si nu, recapitularea inainte de vacanta nu este eficienta, elevii trebuie sa aiba macar o saptamana sa reintre in ritm.
  - un caz de covid in perioada aceea ar trimite scoala in online si elevii in imposibilitatea de a sustine tezele, urmand a fi recuperate in semestrul 2, deci perturband si mai tare semestrul 2.
  Cum comentati aceste lucruri?
 • intrebari (Joi, 28 octombrie 2021, 10:16)

  Lina [anonim]

  1. La scoala unde invata copiii mei s-au respectat cu sfintenie regulile sanitare. Ca urmare unul dintre ei a mers la scoala cu prezenta fizica intreaga perioada, iar celalalt a fost online doar o saptamana.
  De ce nu se mentine in continuare politica descentralizarii? De ce ii trimitem pe toti in vacanta/online?

  2. Semestrul 1 este si asa scurt, se va reduce numarul de note? Este aproape imposibil de acordat 4,5 note + teza in timpul ramas chiar si cu recuperarea din ianuarie.

  3. Copiii nu vor avea niciun fel de pauza intre cele 2 semestre, vi se pare normala aceasta situatie?

  4. Copiii vor avea perioada de scoala neintrerupta din 3 ianuarie pana in aprilie: 4 luni. Este enorm de mult, au nevoie de o pauza. Daca tot se modifica structura anului scolar de ce nu se revine la structura din anii trecuti: semestrul 1 pana in februarie cand ar fi normal sa aiba o saptamana de vacanta.

  5.In cele 2 saptamani din ianuarie parintii si-au planificat plecari, hai sa nu vorbim de vacante, dar poate vizitarea rudelor aflate la distanta, cine compenseaza banii pierduri de acestia?
 • De ce sunt gradinitele private deschise? (Joi, 28 octombrie 2021, 10:48)

  dorina [anonim]

  Foarte multe gradinite private sunt deschise, fiindca nu functioneaza sub aceasta titulatura, ci ca loc de ingrijire copii. De ce nu se corecteaz ordonanta? orice loc de joaca care nu arenumele oficial de gradinita sau afterschool, functioneaza ca si pana acum.
 • Pentru unii muma..... (Joi, 28 octombrie 2021, 11:02)

  Hummel [utilizator]

  Terenurile de fotbal sunt pline de zeci de copii care zburda liberi (nevaccinati, nerestrictionati) si care se vor intoarce in scoli printre ceilalti copii care au fost privati de dreptul de a invata si de amerge la scoala. ...asa ca o luati de la capat in doua saptamani.....scoala online?? restrictii??nu-i nimic, terenul de fotbal este la fel de plin !!
 • Ce facem cu copiii de gradinita?? (Joi, 28 octombrie 2021, 11:26)

  oli [anonim]

  Copiii mici care merg la gradinite private care au ales sa inchida au fost nevoiti sa ramana acasa desi noi paltim in continuare costul gradinitelor.

  Cum ne descurcam sa muncim si cu ei acasa?

  De ce nu ati derogat sa ramana toate gradinitele deschise, din moment ce foarte multe care nu sunt autorizate ca si gradinite functioneaza in continuare?

  Parintii care au ales sa isi duca copiii la o "gradinita" care are numele de loc de joaca stau linistiti acum, au unde sa duca, fiindca acelea au ramas deschise.

  Domnule Ministru, va rog sa raspundeti la aceste intrebari!
 • Afterschools (Joi, 28 octombrie 2021, 13:28)

  M [anonim]

  Ce se intampla cu prezenta fizica in unitatile tip afterschool?
  Platim taxe intregi si trebuie sa gasim si solutii alternative pentru supravegherea copiilor.
 • De ce se inchid automat scolile din Colelia (IL) ? (Joi, 28 octombrie 2021, 15:04)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Nu exista NICIUN CAZ de Covid-19 in acea comuna.

  Unde este acea autonomie a scolilor care trebuiau sa decida daca si cand trec in online... ?
 • De ce masurile nu tin cont de varsta copiilor? (Joi, 28 octombrie 2021, 15:31)

  MR [anonim]

  Buna ziua,

  Cum va asteptati sa se descurce parintii cu copii de gradinita sau clasele primare cu unul sau mai multi copiii acasa in vacanta (sau si mai rau, online) in timp ce lucreaza?
  Angajatorii din mediul privat nu vor permite parintilor sa stea acasa luni intregi pentru ca au copii nesupravegheati - business-urile trebuie sa continue si nu o pot face fara personal.

  Este important sa se gandeasca masuri diferentiate in functie de varsta copiilor (din clasa a V-a copii se pot descurca sa intre online) si de mediul din care fac parte - accesul la tehnologie si internet nu este egal intre mediul urban si cel rural.

  Va rog sa luati decizii fondate si adaptate.
 • VIITORUL GRADINITELOR (Joi, 28 octombrie 2021, 16:48)

  Alina [anonim]

  Care va fi scenariul de functionare al gradinitelor in condittile in care scolile vor fi in sistem online.Pentru copiii de gradinite acest concept nu a fost adoptat de niciun stat si cred ca nici dl ministru nu poate recomanda acesasta varianta . Mai mult, de ce sa privam gradinitele de prezenta fizica , de stat si private??
 • vacante (Joi, 28 octombrie 2021, 16:52)

  iq [anonim]

  de ce nu prelungiti anul scolar... puteti recupera tot ce s-a pierdut
  de ce nu micsorati vacantele...avem cele mai lungi vacante de vara...
 • intrebare importanta? (Joi, 28 octombrie 2021, 20:11)

  novax [utilizator]

  ministerul sanatatii ia in considerare daunele provocate sanatii copiilor de scoala online(atat daune fizice, miopie, copilul meu a facut miopie din cauza timpului exagerat, 3-4 ore pe zi la 6 ani, in fata ecranului), cat si daune psihice, depresie, anxietate, dezvoltare defectuoasa a personalitatii, prin lipsa socializarii, care e esentiala in dezvoltarea socio-emotionala a copiilor, conform expertilor in psihologia copiilor? Toate acestea sunt semnalate inclusiv de OMS. Daunele provocate de inchiderea scolilor sunt mai mari de zeci de ori decat riscul covidului, care la copiii sanatosi este 0(zero).
  Sa nu uitam ca suntem tara care a avut cea mai lunga perioada scolile inchise(sau online, e acelasi lucru, intrebati orice parinte, scoala online = vacanta),de pe intreaga planeta.
  DESCHIDETI SCOLILE!!!
 • Calea corectă. Legală. Morală (Joi, 28 octombrie 2021, 21:09)

  criskris [utilizator]

  Stimate domnule ministru,

  Nu cred că veți distinge mesajul meu, o colegă a dvs., printre atâtea zeci de mesaje ale părinților revoltați, pe bună dreptate.
  Dar sper, totuși, că o veți face.
  Sunt profesor pentru învățământ preșcolar la o grădiniță privată acreditată. Am ales sistemul privat, pe același salariu ca la stat, pentru că vreau să fac performanță cu copiii mei. Pare greu de crezut, dar chiar de asta sunt “la privat”.
  Haideți să nu ne mai ascundem după deget și să spunem adevărul:
  - dintotdeauna, “cluburile educaționale” care își spun “grădinițe” fără să aibă acest drept au făcut concurență neloială grădinițelor care au obținut, știți prin ce eforturi, autorizarea sau acreditarea. Știu ce îmi veți răspunde: nu intră în responsabilitatea dvs. Dar a cui? Și vă întreb: cât veți mai tolera această discriminare între grădinițe și cluburi, în condițiile în care noi respectăm legea și am închis grădinița, iar copiii noștri ne trimit fotografii de la activitățile de la “cluburile educationale” din oraș? Asta nu e discriminare? Dar concurența neloială nu e discriminare?
  - Cum puteți tolera faptul că, nefiind la grădinițele închise, de stat sau private, copiii (care merg la locurile de joacă sau în alte colectivități, pentru că părinții nu au soluții) sunt expuși unor riscuri mult mai mari de infectare?
  - De ce eu și colegele mele, care suntem vaccinate (toate), iar copiii având părinții vaccinați în proportie de 95%, nu avem dreptul să ne desfășurăm activitatea în cadrul securizat și securizant al grădiniței și trebuie să găsim soluții total inacceptabile, ilegale, riscante, doar pentru că dvs. vă încăpățânați să treceți toată activitatea în mediul online?
  - Nu știu câte cadre didactice din învățământul de stat vă vor implora să reveniți la deschiderea fizică a școlilor (vă rog luați în considerare propunerea CNCD de a redeschide fizic școlile cu asumarea răspunderii, certificat verde și testare!), dar vă invit la o activitate online cu copiii mei de 3 ani. Să îmi
 • :) (Joi, 28 octombrie 2021, 23:57)

  Natasa [utilizator]

  Cred ca domnul ministru va fi foarte ocupat si va raspunde la doua-trei intrebari mai comode, dupa care se va grabi la partid. Copiii nu conteaza, sa fim seriosi! Daca ar conta, nu si-ar bate joc de ei cu tot felul de idei venite peste noapte!
  Intrarea in vacanta asta fortata arata cat de incapabili sunt, nu vreo grija pentru elevi! Le spun eu un secret, pandemia asta mai tine, se apuca sa doteze scolile din toata tara, angajeaza profesori competenti sau mai baga niste vacante in octombrie si niste teze pe 25 decembrie?
  A, si cu ideea imbecila de a muta examenele de admitere in fiecare liceu cum a mai ramas? Ceva in interesul oricui altuiva decat al elevului, dar luati o morga serioasa si prefaceti-va ca va pasa, dom' ministru!
 • Calea corecta. Legala. Morala (continuare) (Vineri, 29 octombrie 2021, 6:56)

  criskris [utilizator]

  - Că tot vorbim de discriminare, eu, ca și cadru didactic din învățământul privat , mă consider discriminată. Față de colegii de la stat, care nu au pe umeri povara chiriei spațiului în care se afla unitatea de învățământ și povara utilităților. Costul standard? Nu acoperă nici un sfert din salariul lunar. Mă consider discriminată față de colegii de la locurile de joacă și cluburi educaționale, care au voie sa facă orice, oricând, fără a fi verificați, monitorizați, controlați și pentru care nu există restricții, lockdown, riscuri. Mă consider discriminată pentru că nu sunt lăsată să îmi fac meseria și trebuie să mă transform în baby-sitter sau animator ca să îmi primesc salariul. Și mă gândesc serios să depun plângere la CNCD.
  - Dvs. ce susțineți, de fapt? Ce ascundeți? Nu sunt bani? Spuneți așa. Nu păcăliți o țară întreagă care caută soluții disperate, la limita legii sau sub ea, ca să aibă cine îi supraveghea pe copii. Căci despre educație nu mai are rost să vorbim.
  - Pe când soluții diferențiate? Pe când asumarea deciziilor și predictibilitate? Pe când ordine în sistemul de învățământ și promovarea calității în educație și a instituțiilor care respectă legea?
  V-aș fi profund recunoscatoare dacă nu ați mai tolera “educația” underground.
  Și dacă ați comunica eficient cu colegii dvs., decidenți politici, să luați măsuri unitare: închideți toate spațiile unde merg copiii sau încurajați autonomia deciziei.

  Cu stimă,
  O colegă
 • Lipsa manualelor (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:06)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  De ce la clasele a III-a si a IV-a nu au sosit manualele ?

  De ce optiunile privind alegerea manualelor au fost solicitate abia dupa inceperea anului scolar ?
  Credeti ca pana in iunie 2022 le vom primi ?
 • scoala online (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:35)

  frum [utilizator]

  De ce nu se face descentralizare? Chiar sa se ia masuri separate pe categorii de varsta. La clasele primare scoala online e dificila, dar la gimnaziu si liceu nu ar trebui sa fie probleme. In orase internetul merge bine, scoala online e chiar ok. Mai sunt si avantaje la scoala online: nu se pierde timpul pe drum catre scoala si inapoi, copii nu mai intra in contact cu alte persoane calatorind cu autobuzul... nu mai este galagie in clasa, profesorul preda in liniste intrucat toti elevii sunt cu microfoanele inchise... profesorii s-au dotat cu tablete si scriu si deseneaza pe ele ca si cum ar face-o la tabla... pentru teste exista aplicatii pe telefon cu raspunsuri de tip grila, s-a terminat testul si elevul primeste rezultatul imediat, se poate verifica imediat, la cald, sa vada ce a gresit... pe platforma se pot posta materiale ajutatoare de catre profesori... Desigur ca orice lucru, scoala online are si parti negative... de aceea trebuie un echilibru si descentralizare
 • Gradinite private (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:21)

  Mihaela Sfarasan [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa il intrebati pe domnul Ministru urmatoarele:
  - se considera ca un copil de 3-4 ani se poate ingriji singur acasa asa incat parintele (platitor de taxa de gradinita privata) sa poata sa isi indeplineasca sarcinile de lucru de acasa cu copilul de aceasta varsta?
  - de ce nu se face diferenta intre varsta copiilor in luarea deciziilor de inchidere a gradinitelor si scolilor? Un copil de 3 ani nu are capacitatea de a se ingriji singur acasa fata de un copil de peste 9-10 ani.
  - va rog sa il rugati pe domnul ministru ca in timpul interviului cu dumneavoastra (deci in timpul serviciului dumnealui) sa faca urmatoarele: sa ingrijeasca copilul de 4 ani, sa se joace cu el, sa ii faca si de mancare si eventual, daca mai are un copil mai mare sa ii rezolve problemele de conectare la tableta in online). In acelasi timp rugati-l sa continue si sa raspunda intrebarilor din timpul interviului. Poate sa faca asta? Pentru ca asta se asteapta de la parintii care teoretic pot sa faca Work-from home, cand practic, cu copilul pre-scolar acasa, nu poti face servici. Parinti care platesc taxe in continuare la gradinita privata si au ales privatul tocmai pentru ca nu au bunici si alte rude la dispozitie cu care sa lase copilul. Ca altfel il duceau la stat.
  - Pe ce baza legala, in lipsa decretarii unei stari de urgenta, s-au inchis gradinitele private, care functioneaza pe baza unui contract de prestari servicii? Contract care stipuleaza drepturi si obligatii ale partilor si calendar de activitate? In contractul nostru se mentioneaza ca drepturile si obligatiile partilor se suspensa doar in caz de Forta majora. Iar acum nu suntem in acea situatie.
 • Plala compensare parinti work-from-home (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:58)

  Mihaela Sfarasan [anonim]

  Domnule Ministru,
  Stiti foarte bine ca parintii a caror activitate se considera ca se poate face in sistem work-from-home nu pot beneficia nici de concediu medical nici de o plata in compensare pentru ingrijirea copilului acasa. Este si cazul meu, cu copil de 4 ani inscris la gradinita privata.
  De ce nu separati masurile in functie de varsta copilului? Stiti f bine ca nu se poate face servici cu copilul de 4 ani care nu se poate ingriji singur. Despre ce vorbim aici? Spuneti ca ministerul nu are atributii asupra gradinitelor care au facut sistem after-school, insa hotararea de Guvern le-a luat si aceasta portita si acum sunt inchise fortat, iar noi platim taxe, spre deosebire de cei care au copiii la gradinitele private in continuare si nu avem cu cine lasa copiii acasa. Este bataie de joc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by