Hotărârea de Guvern prin care se suspendă cursurile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial luni seară, la aproximativ 9 ore de la adoptare. Prin urmare, de marți școlile și grădinițele private pot trece în online. Reamintim că de luni elevii și copiii de grădiniță din învățământul de stat au intrat într-o vacanță forțată de două săptămâni, însă Guvernul a uitat să transpună în actul normativ și prevederile privind școlile private, iar acestea au rămas în afara reglementărilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce prevede actul normativ:

  • "(...) unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, își suspendă activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 26 octombrie 2021 — 5 noiembrie 2021.”

Reamintim că de luni elevii și copiii de grădiniță din învățământul de stat au intrat într-o vacanță forțată de două săptămâni, însă Guvernul a uitat să transpună în actul normativ adoptat vineri și prevederile privind școlile private, iar acestea au rămas în afara reglementărilor. Hotărârea de Guvern publicată vineri seară permitea ca unitățile de învățământ particulare să funcționeze cu prezență fizică, deși Comitetul pentru Situații de Urgență decisese suspendarea prezenței fizice în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie.

Astfel, Guvernul a adoptat luni o nouă hotărâre prin care prezența fizică în școlile și grădinițele private se suspendă în următoarele două săptămâni.

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea că școlile și grădinițele private pot face ore online: „Deci, prezenta fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online”.

„Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a susținut el.

„Nu este discriminare, este abordare diferită”, a mai spus Arafat, legat de faptul că școlile private pot face ore online, iar cele de stat, nu.