Continuă să se închidă școli și grădinițe în Capitală, astfel că, potrivit raportărilor de miercuri, 177.000 de elevi și preșcolari - dintr-un total de 287.000 - învață online. Sunt închise integral 211 unități de învățământ, cu 12 mai mult decât luni.

scoala onlineFoto: pxfuel.com

În ultimele 14 zile, s-au înregistrat 746 cazuri de personal din școli confirmate cu Covid-19.

Precizările Inspectoratului Școlar al Municipiului București:

- 164 de unități în online pe ART. 3.2 (din ordinul comun)

- 42 de unități în online pe ART. 6.2

- 5 unități in online pe ART. 6.9

TOTAL unități suspendate integral: 211

- unități care au cel puțin o clasă/grupă suspendată: 235

- Aprox. 177.000 de elevi și preșcolari care studiază online

- 4545 de preșcolari/elevi confirmati in ultimele 14 zile,

- 746 cazuri confirmate in ultimele 14 zile, pentru personal (didactic de predare, didactic auxiliar, nedidactic).

Toate listele cu școlile și grădinițele închise pot fi consultate pe site-ul ISMB.

În Capitală sunt 655 de unități de învățământ în care învață aproximativ 287.000 de copii.

București - rata de infectare de 16,5

Incidența cazurilor COVID-19 în București a ajuns miercuri la 16,51, față de 16,44 la mia de locuitori cu o zi în urmă, arată datele publicate de Direcția de Sănătate Publică.

În urmă cu o lună, în 20 septembrie, rata de infectare în Capitală era 2,57. De la finalul lunii septembrie, incidența cazurilor COVID-19 în Capitală a început să crească accelerat. De la 7,78 la 1 octombrie, rata de infectare a ajuns, în 15 octombrie, la 15,83. De marți, însă, se observă o creștere ușoară de la o zi la alta.

Prevederea din ordinul comun în baza căreia se face solicitarea școlilor de a trece online

ART. 3 Alin. 2:

  • „În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.”

Ce spune ordinul comun la ART. 6 - când se suspendă cursurile cu prezență fizică

(1) Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe se dispune, în condițiile art. 2 și art. 3, pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

(2) La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

(3) În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

(4) Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

(5) Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.

(6) Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.

(7) Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost con firmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

(8) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide impreuna cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

(9) La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.