Aproximativ 5% dintre școlile din România învață online, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizând și că în județul Ilfov, unde rata de infectare a trecut de 16 la mie, sunt 41 de școli care au cerut trecerea în online în baza ordinului comun ministerul Educației - ministerul Sănătății.

Sorin CimpeanuFoto: captura video

„În momentul de față avem 459.000 elevi care sunt în sistem online, aproximativ 15%, deci 1 din 7 elevi. Până acum 347 școli au solicitat trecerea în online la nivel național. Circa 5% din unitățile de învățământ sunt în sistem online. În București și în Ilfov este un procent mult mai ridicat”, a declarat Cîmpeanu, într-o intervenție la România TV.

Întrebat dacă nu ar trebui închise școlile în aceste zone, Cîmpeanu a răspuns: „Închiderea școlilor se poate face prin ordin de carantinare, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină, școlile fiind activități esențiale, își derulează activitatea cu precizările pe care le-am făcut. Atunci când nu există condiții suficiente pentru asigurarea protecției sanitare școala cere trecerea în online, iar inspectoratul școlar județean aprobă de îndată această intrare în online”.

În Ilfov sunt 41 de școli care au cerut intrarea în online. Cîmpeanu declarase într-o altă intervenție, la B1tv, că 15% dintre școli din Ilfov au cerut intrarea în online și ar fi nedrept să fie închise toate.

„În județul Ilfov, au făcut solicitare în momentul de față un număr de 36 de școli, care au solicitarea aprobată și astăzi s-au înregistrat încă 5 solicitări, 41 de școli au făcut solicitare către inspectoratul școlar județean pentru trecerea în online. Înseamnă 15% din numărul de școli din județul Ilfov. Practic, au făcut solicitări acele școli aflate în localități unde rata de infectare este foarte mare. Ar fi total nedrept să le treci pe toate în online chiar dacă nu vor, chiar dacă copiii vor să vină la școală, chiar dacă sunt localități în care rata de infectare nu este atât de mare. Asta este situația în județul Ilfov la acest moment”.

Câte școli sunt în România

In octombrie 2021 sunt 17.632 unități de învățământ în care se organizează proces didactic, astfel:

- 6.098 cu Personalitate Juridică + 10.598 fără personalitate juridică, în sistemul public/de stat și

- 929 cu personalitate juridică + 7 fără, în sistemul privat.

Prevederea din ordinul comun în baza căreia se face solicitarea școlilor

ART. 3 Alin. 2:

„În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.”