Bursele elevilor cresc substanțial începând din semestrul al doilea al acestui an școlar. Potrivit unei hotărâri de guvern adoptată miercuri, bursele de performanță cresc de 5 ori, cele de merit și cele sociale se dublează, iar bursele de studiu cresc cu 50%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe de altă parte, bursele de merit se vor mai acorda doar elevilor cu medii de peste 9,50, nu 8,50 cum este în prezent, a anunțat ministrul Educației.

Noile cuantumuri minime ale burselor:

  • Bursele de performanță cresc de la 100 la 500 de lei
  • Bursele de merit cresc de la 100 la 200 de lei și se acordă de la media 9,50
  • Bursele de studiu cresc de la 100 la 150 de lei
  • Bursele de ajutor social cresc de la 100 la 200 de lei

"Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei, în același timp crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8,50 la media 9,50. Urmare a predării on-line, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021", a spus Cîmpeanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că în anul şcolar 2020-2021, un număr de 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.

"Această hotărâre de guvern este iniţiată în baza articolului 82 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede obligativitatea iniţierii acestei hotărâri de guvern. Este un act de administrare care pune în aplicare o normă deja existentă, cea prevăzută la art. 82, Legea Educaţiei Naţionale, deci nu este o politică nouă. Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie. Deci, semestrul întâi are bursele prevăzute în legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi legea bugetului care se face în acelaşi an", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a apreciat că o creştere a burselor va încuraja performanţa, dar ar urma să ducă şi la reducerea abandonului şcolar. În acest sens, a menţionat că îşi menţine intenţia referitoare la condiţionarea acordării bursei de o bună prezenţă la şcoală, astfel încât elevii să nu aibă mai mult de zece absenţe nemotivate într-un semestru. Condiţia va fi reglementată prin ordin al ministrului Educaţiei.

"Această creştere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanţei, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul şcolar. În momentul în care mai mulţi copii din aceeaşi familie au şansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinţii să susţină activitatea în şcoală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absenţe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd", a spus Cîmpeanu.

Măsura a fost luată prin hotărâre de guvern, miercuri, în prima ședință după demiterea cabinetului prin moțiune de cenzură.

Ce prevede hotărârea de Guvern

ARTICOL UNIC

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în semestrul I al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 100 lei.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:

a) 500 lei, pentru bursa de performanță,

b) 200 lei, pentru bursa de merit,

c) 150 lei, pentru bursa de studiu,

d) 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

(3) Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

(4) Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, cu încadrarea în legea bugetului unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Cine primește bursă acum - criterii generale

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației

b) s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național

În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică decât 10.

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional;

b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/ concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național.

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care îndeplinesc simultan condițiile: au media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de studiu sunt revizuite semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei și în situația școlară a elevilor.

Toate criteriile de acordare a burselor pot fi consultate aici