​Deputatul PSD Alexandru Rafila a propus marți ca școlile unde sunt foarte puține cazuri de COVID-19 să nu se închidă atunci când se atinge rata de infectare 6 la mia de locuitori, iar reprezentantele Direcției de Sănătate Publică s-au arătat de acord - „cu siguranță vom face propuneri”, a spus șefa DSP București.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuția a avut loc la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, unde Oana Nicolescu, director executiv al DSP Bucureşti şi dr. Angelica Chirică au fost audiate, la solicitarea reprezentanţilor PSD, pe tema incidenței şi a organizării Congresului PNL.

Citește: Când trec școlile din Capitală în online. Reprezentant DSP: Rata cazurilor de COVID va ajunge probabil mâine la 6 în Bucureşti; aşteptăm rata de vineri

„Dacă o să mergem așa, din păcate copiii o să ajungă iar în situația să stea acasă, să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe și așa mai departe. Cred că toți avem o responsabilitate să ținem școlile funcționale. Trebuie deschisă această discuție, încerc și eu să discut cu cine pot și eu. Dar trebuie să ne gândim, totuși, că sunt școli care sunt ținute – că au un caz sau două și închidem școala. De unde cifra 6? Există în alte țări? E o chestie de convenție, cum e 6 poate să fie și 8. Eu vă spun că această cifră 6 nu există ca referință într-un document internațional care să spună - peste 6 iei măsura cutare. Și dacă e o chestie de convenție, iar eu am școli unde nu am cazuri, de ce să le închid?” a afirmat Rafila.

„Vreau să vă spun că au și testat, sunt 2565 de copii testați și avem 73 de pozitivi. Adică nu de acolo… Într-adevăr, și noi suntem pentru școli deschise, doar că nu ține de DSP”, a răspuns medicul Angelica Chirica.

Rafila a revenit afirmând că „discutăm de sănătatea copiilor din București, pentru sănătatea copiilor din București, aveți și dumneavoastră un cuvânt de spus. Trebuie să îl spuneți, trebuie să îl spunem cu toții pe unde reușim, astfel încât să păstrăm școlile deschise”.

La rândul său, directoarea DSP București, Oana Niculescu, a afirmat că „este o propunere binevenită”. „Cu siguranță vom face propuneri”, a spus aceasta.

  • Potrivit ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății, trecerea școlilor de la ore cu prezență fizică la ore online se face începând cu ziua de luni, în baza ratei de infectare stabilite în ziua de vineri anterioară. Pragul este de 6 la mia locuitori.
  • Grădinițele și creșele rămân deschise și la rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, până la intrarea în carantină.
  • Rata de infectare în București a ajuns marți la 5,57, față de 4,95 la mia de locuitori cu o zi în urmă, conform datelor transmise de către autorități.

Când se închid școlile - Scenariile de funcționare

Scenariul 1 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

- a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

- b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.