UPDATE A început școala. Câți adolescenți din România sunt vaccinați anti-COVID / Topul județelor cu cei mai mulți tineri vaccinați

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 13 septembrie 2021, 10:45 Actualitate | Educatie


Vaccinare impotriva COVID
Foto: Guvern, Facebook
Aproape 3 milioane de elevi au început luni noul an școlar, fiind al doilea an în care școala începe în pandemie. Conform datelor oficiale, sunt vaccinați anti-COVID 177.801 de adolescenți din categoria de vârstă 12-19 ani.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică, până acum au fost vaccinate cu cel puțin o doză 177.801 persoane din categoria de vârstă 12-19 ani, din care 147.340 au deja schema completă.

Topul județelor cu cei mai mulți adolescenți vaccinațiCei mai mulți copii și adolescenți au fost vaccinați în București.

Persoane vaccinate cu cel puțin o doză din categoria de vârstă 12-19 ani:
 • București - 26.168 persoane
 • Cluj - 11.121 persoane
 • Iași - 8.730 persoane
 • Constanța - 7.495 persoane
 • Timiș - 7.241 persoane
"Toamna aceasta vom discuta mai mult despre responsabilitate, protecție și precauție! Ne dorim ca școlile să aibă porțile deschise până la sfârșitul anului școlar și vom căuta noi modalități prin care vaccinurile anti-covid să fie disponibile și în unitățile de învățământ", spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, luni, la ceremonia de deschidere a anului şcolar de la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei, că 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile.
 • "În ultimele 10 zile s-au vaccinat 10.000 de elevi, am depăşit pragul de 15% proporţia elevilor vaccinaţi. Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev", a afirmat Cîmpeanu.
El a amintit "cu satisfacţie” că 61% din personalul din învăţământ s-a vaccinat anti-COVID, el susținând că aceasta este cea mai numeroasă categorie profesională vaccinată şi că "este nevoie să continuăm acest proces".


Scenariile de funcționare a școlilorScenariul 1 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

- a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
- b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.


Câți profesorii s-au vaccinatMinisterul Educației a făcut joi publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).

Astfel, din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%.

Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.

Vineri, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că a fost depășit pragul de 15% elevi vaccinați.


Cum se va face vaccinarea în școliOdată cu începerea școlii pe 13 septembrie, elevii de peste 12 ani, dar și părinții sau angajații școlilor se vor putea vaccina și la școală, existând însă doar 476 de cabinete medicale dotate corespunzător pentru vaccinare în toată țara. Celelalte două posibilități puse la dispoziție sunt echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.

Minorii se pot vaccina doar cu prezența părinților și doar după exprimarea consimțământului informat printr-un formular.

Pentru prima doză, campania începe pe 13 septembrie și se încheie pe 15 noiembrie.

Precizările medicului Valeriu Gheorghiță:
 • Această acțiune de vaccinare se derulează pe o perioadă de circa două luni pentru învățământul preuniversitar și două luni pentru învățământul universitar pentru doza 1. Ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.
 • Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie.
 • Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități, fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale proprii, fie prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate, care folosesc unul dintre cele două vaccinuri care au recomandare de administrare la persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv de la compania Pfizer sau compania Moderna.
 • Se va stabili un program de vaccinare în una sau mai multe zile pe săptămână în funcție de solicitări, fie de dimineață alternativ cu program de dimineața.
 • Se va alege unul dintre vaccinurile aprobate pentru administrare persoanelor de peste 12 ani - Pfizer sau Moderna.
 • Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile săptămânal prin grijă unității de învățământ se va face cartagrafierea personaelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi situația numerică care va fi transmisă mai departe. Aceste solicitări se va cu cel puțin 48 ore anterior deplasării echipelor mobile.
 • Pentru fiecare unitate de învățământ se alocă cel puțin o echipă mobilă și va fi stabilit un program.
 • Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care vor avea centre de vaccinare proprii, se va stabili programul de lucru care va fi afișat la loc vizibil iar prezentarea la vaccinare se va face fără programare.
 • Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentare se face poate face direct, fără programare, sau cu programare în plaformă. La acest moment programarea nu este obligatorie și oamenii nu trebuie refuzați.
 • Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii adulți. Toate vaccinările se fac doar după exprimarea consimțământului informat și formularul de exprimare a consimțământului informat poate să fie descărcat anterior prezentării la vaccinare pentru a fi vizualizat de către aparținători. Este un link care se regăsește pe platforma de vaccinare. Tot acolo se regăsește și chestionarul pentru triajul minorilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2973 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Totu e despre vaccin (Luni, 13 septembrie 2021, 10:52)

  winston_smith [utilizator]

  De ce s’au vaccinat adolescentii? Cu ce schimba asta ceva? Noaptea mintii.
  • 0 (10 voturi)    
   Lol (Luni, 13 septembrie 2021, 11:37)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   De ce s-au vaccinat oricare din cei sub 60 de ani si fara comorbiditati ?
   • 0 (6 voturi)    
    Sa nu faca boala (Luni, 13 septembrie 2021, 13:05)

    Ionut F. [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Pentru ca 0.5 - 1% rata de deces pentru cei enumerati de tine e tot mai mare decat rata de deces de la gripa sezoniera.

    Pentru ca reduce riscul de transmite virusul catre cei din jurul tau.

    Pentru ca asa iti recomanda doctorii.

    Pentru ca asa se face in vest.

    Uite alta intrebare. De ce sa nu te vaccinezi?
    • +1 (3 voturi)    
     da (Luni, 13 septembrie 2021, 14:08)

     Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui Ionut F.

     Am impresia ca sunteti un pic..
     studiu:
     Young males are six times more likely to suffer from heart problems after being jabbed than be hospitalised from coronavirus, study finds - The Telegraph - acum 4 zile.
     Sunteti de toata minunea, zici ca v-a luat cineva la toti mintile...
    • +1 (3 voturi)    
     Minti (Luni, 13 septembrie 2021, 15:42)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ionut F.

     0.5-1% este pe sectorul general. Cei din categoria pana la 60 fara comorbiditati este aproape nul. Deci minti cu nerusinare.
  • 0 (6 voturi)    
   Pai, Romania e tara corupta (Luni, 13 septembrie 2021, 11:42)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Intrebi de ce? Banii merg unde trebuie; in care perioada a istoriei nu a fost coruptie in Romania?
  • 0 (6 voturi)    
   Ajuta (Luni, 13 septembrie 2021, 11:46)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   guvernantii cu un numar in crestere. Sa fie in rand cu inflatia, preturile la energie, numarul de accidente, numarul de criminali in libertate. etc.
   Nu e campanie de vaccinare, e cum mai pacalim cativa sa se vaccineze. Asa de mult cred guvernantii in vaccinare ca se plimba fara masca oriunde cand nu sunt camere, basca cine stie cati or fi de fapt vaccinati "la chiuveta" ca tot e la moda termenul.
  • +1 (1 vot)    
   De ce s-au vaccinat? (Luni, 13 septembrie 2021, 21:24)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Uite de asta:
   1. Articol HotNews despre un raport INSP spune că ponderea celor complet vaccinaţi printre decedaţi a fost numai 2,2%, comparativ cu 27% ponderea vaccinaţilor în populaţia totală.
   Deci riscul decesului a fost redus cu 92% la vaccinaţi.
   Sursa: https://bit.ly/3njhQAg

   2. Articol HotNews despre un raport ONS din UK: "doar 1,2% din decesele Covid din Anglia au fost la persoane vaccinate anti-Covid"
   Sursa: https://bit.ly/3E6BFRk

   3. Articol HotNews despre un raport CDC din SUA: "persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19 şi de 10 ori mai puţin susceptibile să fie spitalizate"
   Sursa: https://bit.ly/3z6oPPl
 • +3 (13 voturi)    
  Intrebarea este, de ce? (Luni, 13 septembrie 2021, 11:40)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu am absolut nimic impotriva vaccinurilor, in general, insa acum pare mai mult marketing decat grija pentru sanatate.
  In plus, la cati vaccinati au Israelul si UK, care au un numar gigantic de cazuri, folositi mai des vaccinare si mai putin "imunizare".
  • +3 (5 voturi)    
   Nu pare marketing, chiar este :) (Luni, 13 septembrie 2021, 13:11)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Si, ca in cazuri altor campanii de vanzari, logica, asa cum constati si tu, nu are nimic de-a face cu fenomenul. Ce daca in cele mai vaccinate tari incidenta cazurilor e mai mare? Nu conteaza asta! Dati-i inainte!
  • 0 (6 voturi)    
   ! (Luni, 13 septembrie 2021, 13:52)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Pareristi care scrieti din WC ul din fundul gradinii! Decesele si nr internarilor a scazut extrem de mult in cele doua tari enumerate de tine, dar nah, e greu sa te uiti si sa judeci cand vezi cifrele!
  • +1 (3 voturi)    
   "au un numar gigantic de cazuri" (Luni, 13 septembrie 2021, 21:44)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Păi tocmai voi (antivacciniştii) spuneaţi anul trecut că nu contează numărul cazurilor uşoare ca un guturai, că tot ce contează e numărul deceselor.
   Anul ăsta aţi "uitat" să mai vorbiţi despre decese, acum vă pasă numai de cazuri?

   România a depăşit deja la decesele zilnice toate marile ţări vest-europene (UK, Franţa, Spania, Italia, Germania)
   Sursa: https://bit.ly/3EfXU7C
   • -1 (1 vot)    
    Discreditezi cu "voi" si "noi"? (Marţi, 14 septembrie 2021, 10:21)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

    mai exista si "ceilalti" care studiaza datele si concluzie si citesc printre randuri, aia nu fac parte din categoriile monocolore pe care le vezi tu.
    • 0 (0 voturi)    
     "nu fac parte din categoriile monocolore" (Miercuri, 15 septembrie 2021, 0:37)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Va să zică tu nu eşti alb sau negru, ci eşti gri.
     Adică ţi-ai făcut numai prima doză de vaccin şi o refuzi pe a doua?
 • -3 (9 voturi)    
  Au apărut comentacii șoșo (Luni, 13 septembrie 2021, 12:28)

  Dogul [utilizator]

  Ați și apărut, comentacilor - armata din umbră a doamnei Șoșo :))
  Specialiști în educație, în sănătate… e plină țara de voi, de aia suntem în topurile dezvoltării la nivel mondial :)))))
  • +3 (7 voturi)    
   Cam fumata replica asta, dar, deh, nivelul... (Luni, 13 septembrie 2021, 13:59)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Cat de limitat poti fi sa crezi ca cineva chiar o ia in considerare pe Sosoaca aia, ca i se vad epoletii din toate unghiurile! ;) Iar sa mergi mai departe si sa crezi sincer ca lumea se imparte doar in "sosocisti" si virtuosi... well, cum ziceam, nivelul...
   • -2 (6 voturi)    
    Chiar asa e (Luni, 13 septembrie 2021, 14:48)

    Dogul [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Lumea se imparte in 2. Chiar se imparte. Iar azi, in contextul asta pandemic, exista 2 categorii: sosocii si cei care asculta ce zic specialistii, nu parerologii. Prin urmare, se vede usor in ce categorie intri :))
    • +1 (3 voturi)    
     Esti un marxist (Luni, 13 septembrie 2021, 15:47)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

     Ai impartit lumea intre burgezi si proletari. Sosoci si "destepti". Genul asta de chestii nu da bine la campanie,s a stii. Cu cat vad mai multi ca tine cu atat sunt mai inversunat sa nu ma vaccinez. Deci, ura si la gara. Specialistii sunt cine? Medicii care isi insusesc un prospect? Aia de la Agentia de Autorizare? Oamenii de stiinta? Care si ce rol are in toata povestea asta? Medicii care nu se vaccineaza sunt "experti" sau tot sosoci? Specialistii tai sunt specialisti doar cat iti servesc tie narativa, in rest ii clasifici la "sosoci".
     • +2 (2 voturi)    
      Încă nu te-ai vaccinat:))) (Luni, 13 septembrie 2021, 17:36)

      Dogul [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      Am zis eu ca ești șoșoc:))
      Nu se putea altfel. Nu te-ai vaccinat cam din ce motive? Sper ca sunt medicale și că nu ai “așteptat” cine știe ce studii mai aprofundate. :)))
      Vai de capul vostru. Vedeți marxiști peste tot. Toți sunteți “la mijloc”, gândiți, analizați, comparați… băăăi, sunt doi ani de pandemie si aproape 1 an de vaccin… ce sa mai astepti? O sa va prindă 2030 ca pe aia împotriva vaccinarii hpv. Experților :)))
      • +2 (2 voturi)    
       S-au vaccinat deja 3 miliarde (Luni, 13 septembrie 2021, 21:52)

       Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

       de oameni din întreaga lume (https://www.google.com/search?q=vaccinated+world)
       Însă antivacciniştii, fiind mai isteţi, aşteaptă 50 de ani, ca să vadă efectele adverse pe termen lung.
    • +1 (3 voturi)    
     Asa se imparte lumea doar in urniversul tau (Luni, 13 septembrie 2021, 16:03)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

     In realitate lumea este extrem de confuza. La mijloc sunt cei mai cu cap, care coimpara date, incearca sa discearna intre ideile propagandistice. se documenteaza din articole, chiar si din cele stiintifice. Acestia au propriile idei, gandesc cu propriul cap. chiar daca pot gresi, concluziile lor sunt net superioare decat cele excretate de personaje sinistre ca Iohanis, elita din USR si AUR, sau Sshoshoaca.
     Evident, sunt si cei ca tine, care regita ce zic "specialistii" ca Iohanis sau Cutu, fara sa priceapa prea multe si care ii injura cu proixima ocazie pe cei care gandesc cu capul lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by