Premierul Florin Cîţu a avut duminică o videoconferinţă pe tema debutului anului şcolar şi a transmis că doreşte ca anul şcolar să se deruleze în siguranţă şi, cât mai mult posibil, cu prezenţă fizică, transmite News.ro.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

„Am vrut să avem această discuţie astăzi pentru că mâine începe anul şcolar şi voiam să mă asigur că aţi luat toate măsurile ca festivităţile de mâine să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Asta înseamnă să respectăm ordinul Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii, ordinul comun, care reglementează modul cum se vor desfăşura aceste festivităţi mâine, o limită de oră şi jumătate, exclusiv afară, cu masca obligatorie”, a afirmat Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că „e foarte important ca siguranţa copiilor să fie în prim plan”.

„Avem câteva excepţii pentru prezenţa fizică, 11 localităţi. Avem cinci localităţi în Satu Mare, două în Arad, una în Sălaj, una în Dolj, una în Teleorman. Sunt 2400 de elevi care vor fi nevoiţi să înceapă şcoala online. Dar pentru restul ne vedem mâine în curtea şcolii. Vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică şi de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi”, a adăugat premierul.

Acesta a cerut ca cei de la DSP să se asigure că măştile sunt în stocuri şi ajung la şcoli, stocul fiind suficient.

„Mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a mai declarat premierul.

Florin Cîţu a atras atenţia că situaţia emidemiologică este în creştere.

„În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, suntem pe o pantă ascendentă, avem câteva judeţe unde deja situaţia este îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie, Bistriţa Năsăud şi Ilfov sunt peste, chiar ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluţii vom lua în perioada următoare şi cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate”, a mai declarat premierul.