Conducerea Inspectoratului Școlar Dolj a demisionat, după o serie de proteste organizate de elevi, părinți, comunitate față de înlocuirea directorului Școlii Gimnaziale din „Filiași”, scrie jurnaldecraiova.ro.

Protestul din 31 august de la Scoala din FiliasiFoto: Captura video Jurnaldecraiova.ro

Pe 31 august a avut loc un amplu protest față de schimbarea directorului Alin Mondescu, la expirarea mandatului său (mandatele tuturor directorilor au expirat pe 31 august - n.r.), cu Rodica Olăroiu, care până pe 19 august a fost director adjunct la Liceul Turburea din Gorj, liceu desființat pentru că nu a promovat nici un elev examenul de Bacalaureat, după cum scrie publicația locală, care susținea că 5000 de persoane participau la un moment dat la acest protest.

Imagini VIDEO transmise de Jurnal de Craiova, mai jos:

Protestatarii susţineau pe 3 august că decizia de schimbare din funcţie a fost luată pe criterii politice şi au scandat "Mondescu" şi "Ne vrem directorul!".

"Suntem hotărâţi să continuăm protestul. Nu credem că se poate aduce un management într-o şcoală fără acordul întregului colectiv didactic, de la primul până la ultimul, şi fără susţinerea comunităţii, pentru că aici nu suntem doar cadre didactice, ci şi membri ai comunităţii care au auzit problema noastră şi s-au mobilizat şi au venit alături de noi", a spus unul dintre cadrele didactice, citat de Agerpres.

În judeţul Dolj, nicio funcţie de director nu mai este ocupată prin concurs, iar inspectorul general al IŞJ Dolj, Alexandru Gîdăr, spunea atunci că în fruntea protestelor se află consilierul personal al primarului oraşului Filiaşi, fost primar al oraşului până anul acesta şi fiul actualului primar, transmitea Agerpres.

"Este un protest organizat de un consilier personal al actualului primar, fost primar până anul acesta şi fiul actualului primar. Directorul de la Şcoala din Filiaşi a fost schimbat în urma unei decizii a consiliului de administraţie al IŞJ Dolj şi, până la organizarea concursului, a fost numit un nou director prin detaşare în interesul învăţământului, aşa cum a fost numit şi fostul director. În Dolj, din aproape 200 de directori au fost schimbaţi 67, acolo unde s-au constatat diverse probleme de ordin managerial. În 2012, în Dolj au fost schimbaţi din funcţii, pe criterii strict politice, circa jumătate din directorii de şcoli. Probabil că unora le este greu să accepte că posturile de conducere nu sunt pe viaţă. În curând se va organiza concursul pentru directori, iar criteriile de selecţie sunt strict cele de competenţă", a mai afirmat inspectorul general al IŞJ Dolj.

ISJ Dolj a venit ulterior cu o numire din Scoala Gimnaziala Filiasi - Dan Dinu, profesor de Istorie in cadrul scolii, care însă ar fi cerut ca Alin Mondescu să rămână director adjunct, ceea ce nu s-a întâmplat, mai transmite jurnaldecraiova.ro.

Astfel, inspectorii Alexandru Gidar și Claudiu Doru Crăciunoiu-Duță au demisionat joi.

Protestatarii au transmis un memoriu Ministerului Educației

Edupedu.ro a publicat pe 31 august memoriul transmis de profesori, elevi și părinți ministrului Educației:

„Stimate Domnule Ministru,

Noi, colectivul cadrelor didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic, împreună cu părinții elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Filiași și comunitatea locală, vă aducem la cunoștință că, în ședința Consiliului de Administrație al ISJ Dolj, din data de 19 august 2021, s-a decis înlocuirea echipei manageriale a Școlii Gimnaziale Filiași. Considerăm această decizie cu totul inoportună, cu atât mai mult cu cât dumneavoastră înșivă ați garantat public că nu se vor opera schimbări manageriale în școlile în care nu există management defectuos.

Menționăm că Școala Gimnazială Filiași este cea mai mare școală generală la nivel județean cu 103 cadre didactice, din care 90 titulare, 1450 de elevi și numeroase proiecte aflate în derulare. Date fiind problemele complexe de natură managerială pe care le presupune conducerea unei astfel de școli, înlocuirea actualului manager, Alin Mondescu, care a susținut și promovat în anul 2008, respectiv 2016, concursul pentru funcția de director, nu aduce niciun folos școlii. Mai mult, înlocuirea domnului Alin Modescu și a echipei manageriale cu profesori de la școli din alte județe (Gorj și Mehedinți), profesori care nu au promovat niciodată un examen pentru ocuparea funcției de director, este o ofensă adusă numeroaselor cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Filiași.

Subliniem cu fermitate că dorim ca proiectele inițiate să continue sub managementul domnului Alin Mondescu!

Vă informăm că reprezentanți ai profesorilor din școală au mers în audiență la ISJ Dolj atât înaintea ședinței Consiliului de Administrație, cât și după aceasta, au discutat cu Domnul Inspector Școlar General, Cîdăr Alexandru, aspectele pentru care Domnul Director Alin Modescu, respectând recomandările dumneavoastră, nu ar trebui schimbat din funcție, până la rganizarea Concursului pentru ocuparea postului de director, singurul argument invocat fiind „să dăm și altora o șansă managerială”, iar acest argument noi nu l-am găsit în recomandările dumneavoastră la schimbarea din funcție.

Dorim sprijin în realizarea deciziei de înlocuire a Domnului Director Alin Modescu de către ISJ Dolj și menținerea acestuia în funcția de director până la organizarea concursului, potrivit recomandărilor dumneavoastră.

Vă aducem la cunoștință că vom continua acțiunile de protest, dacă situația nu se va soluționa favorabil. În condițiile în care un inspector școlar general a refuzat să respecte recomandările publice ale Ministrului Educației, colectivul școlii noastre, susținut de părinții elevilor, va refuza să primească în școală noua echipă de conducere.”