Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, în România sunt vaccinați împotriva COVID 5% dintre elevii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi peste 20% dintre cei cu vârsta între 16 și 19 ani.

vaccinare anti-COVIDFoto: comitetul de coordonare a vaccinarii

Conform datelor prezentate luni de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, până acum s-au vaccinat anti-COVID 34.709 de elevi din categoria de vârstă 12 - 15 ani, ceea ce înseamnă aproape 5%. La categoria 16 - 19 ani, sunt vaccinați 153.000 de tineri, adică 20%, față de 150.000 săptămâna trecută.

  • “Şi 5%, şi 20% înseamnă peste media naţională, care nu este prea sus. E nevoie de un efort comun, este nevoie de acţiuni de informare care au demarat deja, există în fiecare şcoală o persoană desemnată pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi pentru a putea răspunde părinţilor la orice fel de întrebări despre vaccinare”, a susținut Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro.

Noul an școlar va începe în 13 septembrie, cu toți elevii în bănci. Dacă rata de infectare va depăși 6 la mia de locuitori, atunci toți elevii din localitatea respectivă vor trece în online.

Părinții copiilor de peste 12 ani trebuie să semneze formulare prin care își dau sau nu acordul pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor. Formularele vor fi distribuite în unitățile de învățământ în prima zi a noului an școlar, iar părinții vor putea răspunde, cu Da sau Nu: "Da, doresc să vaccinez copilul” / "Nu, nu doresc”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare,Valeriu Gheorghiţă, a declarat duminică seară, la Digi 24, că în formularul de consimţământ autorităţile vor să introducă o nouă variantă de răspuns, şi anume "Nu sunt încă decis”.

Va fi obligatorie completarea de către părinți a formularelor cu acordul pentru vaccinare? Ministrul Educației spune că "este de bun simț să răspundă toți părinții", "pentru a avea o imagine corectă și necosmetizată".

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, cabinete pentru vaccinare că vor fi organizate în universităţi şi campusuri, iar în școli vor fi echipe mobile pentru vaccinarea elevilor, a personalului din învăţământ, dar şi a rudelor copiilor.