De la 1 septembrie, când începe noul an școlar din Republica Moldova, toți angajații instituțiilor de învățământ de dincolo de Prut vor fi obligați să prezinte teste negative la noul coronavirus, în cazul în care nu sunt vaccinați, scrie Agora.md.

Scoala din satul Bujor din Republica MoldovaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Decizia a fost luată luni, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din cauza creșterii ratei contagiozității și cea a mortalității Covid-19. În aceste condiții, se permite și prezența fizică a elevilor la școală.

„De la 1 septembrie, activitatea instituțiilor de învățământ va avea loc cu prezența fizică, dar cu condiția respectării anumitor instrucțiuni. Deciziile ulterioare vor depinde de evoluția situației epidemiologice. Ca să prevenim transmiterea infecției cu SARS-COV-2, Comisia a recomandat ca 95 % din persoanele adulte din instituțiile de învățământ să fie vaccinate până la 1 octombrie”, a declarat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

”Statul va încuraja, în continuare, vaccinarea. Până la atingerea acestui nivel, personalul nevaccinat va efectua și prezenta, din surse proprii, o dată la 14 zile ,un test negativ. Nu se vor supune testarii lucrătorii care vor prezenta certificat de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a trecut prin COVID-19”, a adăugat aceasta.

În prezent, rata de vaccinare în municipiul Chișinău, în rândul angajaților din instituțiile educaționale, este de peste 75%, dar la nivelul întregii țări procentul este mai mic.