O profesoară de desen de la Liceul de Arte din Focşani a fost propusă inspector şcolar pentru Arte, deşi în urmă cu trei ani ea a fost implicată într-un scandal după ce pe internet au apărut fotografii în care apărea dezbrăcată, în ipostaze intime alături de un elev din liceu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informaţia privind numirea profesoarei Diana Rozalia Tăicuţu pe postul de inspector şcolar în Arte a apărut inițial pe surse, conform News.ro.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a transmis apoi că detaşarea profesoarei are la bază recomandările şcolii în care ea a predat și că aceasta are referinţe profesionale foarte bune de la actuala conducere a Liceului de Artă din Focşani. Totodată, se menţionează că pentru postul de inspector de arte nu a mai existat o altă candidatură.

"Doamna profesor este expert în Corpul Naţional al Experţilor în Management Educaţional (cerinţă obligatorie pentru numirea în funcţia de inspector şcolar) şi nu s-au înregistrat alte acorduri de detaşare în interesul învăţământului pentru această funcţie depuse la ISJ Vrancea", arată Inspectoratul Școlar.

Totodată, în adresa transmisă Inspectoratului Şcolar de către Liceul de Artă, unde profesoara Tăicuţu a predat, se arată că "în ultimii 3 ani şcolari, dna profesoară a dat dovadă de profesionalism la catedră, pregătind elevii pentru multiple activităţi artistice şi examene de profil la care aceştia au obţinut rezultate deosebite (..) În ceea ce priveşte deontologia profesională în relaţia cu elevii, doamna profesor a manifestat o atitudine exemplară de la emiterea sancţiunii disciplinare şi până în prezent".

Propunerea profesoarei Diana Tăicuţu pentru postul de inspector școlar a generat controverse, în condițiile în care aceasta a fost implicată într-un scandal în 2018. La acel moment, ea era director la Liceul de Arte, iar pe internet au apărut fotografii care o înfăţişau în ipostaze tandre alături de un elev al liceului. În urma scandalului, ea şi-a dat demisia din funcţia de director.

Reacția ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat, miercuri, la Digi 24 spunând că numirea profesoarei în postul de inspector şcolar a fost respinsă de către minister.

"Eu nu voi aviza această propunere pentru acest candidat. Eu ca ministru nu avizez această propunere. Am cerut deja să formuleze o altă propunere, care să corespundă atât din perspectiva competenţei, cât şi perspectiva eticii şi integrităţii", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ca urmare a controverselor, profesoara a adresat miercuri Inspectoratului Şcolar Vrancea o cerere de retragere a acordului depus pentru detaşarea în funcţia de inspector şcolar.

Scandalul în care a fost implicată profesoara și sancțiunile primite

În mai 2018, profesoara de desen Diana Tăicuţu de la Liceul de Artă a fost protagonista unui scandal după ce fotografii în care aceasta apare dezbrăcată, în scene tandre cu un elev de clasa a XII-a, de la acelaşi liceu, au fost postate pe o pagină de Facebook, dar au ajuns şi în presă, scrie Adevărul.

Imaginile cu profesoara şi elevul în vârstă de 19 ani au fost surprinse cu o cameră de supraveghere montată în locuinţa femeii, Diana Tăicuţu acuzându-l pe soţul ei, cu care era în divorţ, că el a distribuit imaginile, fapt negat de acesta.

În urma scandalului, Diana Tăicuţu şi-a dat demisia din funcţia de director, iar Inspectoratul Şcolar Vrancea a constituit o comisie de cercetare și au fost decise mai multe sancţiuni.

Astfel, profesoarei i s-a suspendat pentru o perioadă de trei ani dreptul de a se înscrie la un concurs pentru a ocupa o funcţie didactică superioară, i s-a interzis ca în această perioadă să mai deţină funcţii de conducere și să mai încaseze gradația de merit. Ea a mai primit încă patru sancţiuni complementare: i s-a suspendat dreptul de a fi diriginte timp de patru ani, să nu mai predea la clasele de liceu, ci doar la gimnaziu, să nu însoţească elevi în tabere sau la olimpiade şcolare timp de doi ani şi să nu poată fi niciodată director al Liceului de Artă, conform Adevărul.