Rectorul interimar al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), Răzvan Ionuț Teodorescu, a declarat pentru HotNews.ro că a primit de vineri solicitarea ministrului Sorin Cîmpeanu pentru verificarea tezei sale de doctorat pentru a stabili dacă a fost sau nu plagiat, și că se va face o comisie în acest scop.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Punctul de vedere al comisiei va fi transmis mai departe către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), așa cum a cerut Cîmpeanu.

Teodorescu, devenit rector interimar al USAMV după ce Sorin Cîmpeanu a fost suspendat din această funcție când a devenit ministrul educației, a mai precizat și că nu a existat nicio sesizare de suspiciune de plagiat asupra tezei lui Cîmpeanu.

Cîmpeanu a anunțat duminică seară că a cerut Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București să îi verifice teza de doctorat susținută acolo acum 21 de ani și să îi transmită lucrarea către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), astfel încât să îi fie verificată și de către experții din comisia de specialitate.

Demersul vine în contextul în care jurnalista Emilia Şercan, care a dezvăluit numeroase cazuri de plagiat, a scris recent că ministrul ţine teza de doctorat "la secret”, precizând și că această este disponibilă în versiunea electronică.

  • Teza de doctorat din anul 2000 are titlul „Cercetări privind posibilitatea irigării cu apă uzată provenită din complexele avicole şi de creşterea suinelor în condiţii de protecţie a mediului ambiant şi stabilirea soluţiilor de proiectare a amenajărilor de irigaţii apă uzată”, potrivit listării de pe catalogul online al Bibliotecii Naționale a României.

Redăm precizările lui Teodorescu în discuția cu reporterul HotNews.ro:

Reporter: Ați primit solicitarea ministrului Cîmpeanu, îi veți da curs?

„Absolut, am primit-o de vineri și o să intre pe circuit pentru verificare. Deocamdată, de abia am primit-o, și cu siguranță va merge la școala doctorală respectivă pentru verificarea calității, o sa fie numită o comisie cu persoane care au cunoștințele necesare. După aceea, răspunsul respectiv o să îl trimitem mai departe la CNADTCU, adică poziția universității.„

Reporter: Indiferent de concluzia comisiei, veți trimite lucrarea la CNADTCU?

„Bineînțeles, vom face această verificare și vom trimite cu totul, cu punctul de vedere al specialiștilor.”

Reporter: Cât ar putea dura estimativ?

„Suntem în august, e un pic mai complicat. Cât se poate de repede, să se întoarcă și colegii din concedii. Cu celeritate vom rezolva aceasta problemă.”

Rep: A existat vreo sesizare de plagiat la adresa acestei teze pana acum?

„Nu a existat nicio sesizare în acest sens.”

Teodorescu a devenit rector interimar după suspendarea din această funcție a lui Sorin Cîmpeanu, atunci când acesta a devenit ministru al Educației.

Vicepreședintele CNADTCU Mircea Dumitru, a precizat pentru edupedu.ro că din ce știe „nu există nicio suspiciune de plagiat care să planeze asupra acestei teze de doctorat” nu este înregistrată nicio sesizare la UEFISCDI.

Ce a cerut Cîmpeanu

Cîmpeanu a anunțat că cerut Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București să îi verifice teza de doctorat susținută acum 21 de ani și să îi transmită lucrarea către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), astfel încât să îi fie verificată și de către experții din comisia de specialitate.

  • “Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.
  • De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate.
  • Am inițiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranța că exemplul va fi preluat și de către alți leaderi din domeniul învățământului superior, de “personaje cheie” în educatie și de promotori ai integrității academice", susține Cîmpeanu într-o declarație transmisă duminică seară HotNews.ro.
  • El mai amintește că a cerut universităţilor să se concentreze pe verificarea, prevenirea și combaterea abaterilor de la standardele de etică și integritate academică, inclusiv prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.
  • "În acest sens, Ministerul Educaţiei va acorda încă din acest an o finanţare substanțială pentru susținerea procesului de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat, pregătind prima etapă a proiectului RUNIDAS. Astfel, intenționăm ca finanțarea procesului de susținere a eticii și integrității academice să se facă anul acesta, pentru prima dată, într-un cuantum semnificativ de 25 milioane lei (doar pentru ultimul trimestru). Finanțarea va fi continuată în anii următori, inclusiv prin susținerea digitalizării proceselor din educație. (...)
  • În același timp, îmi exprim speranța că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susținută prin forța legală necesară", adaugă ministrul Educației.

CITEȘTE ȘI: Sorin Cîmpeanu spune că teza sa de doctorat este publică de 20 de ani