Dintre cele aproape 23.000 de clădiri din învățământul preuniversitar care au săli de curs sau laboratoare școlare, 1401 nu au încă o conexiune la internet, arată ministerul Educației, într-un răspuns transmis la începutul lunii august unui deputat PNL.

scoala onlineFoto: pxfuel.com

Interpelarea deputatului PNL George Cristian Tută depusă la Camera Deputaților:

„Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că avem nevoie de soluții imediate pentru a nu afecta Educația și viitorul copiilor. Și majoritatea soluțiilor concrete, care au fost aplicate în cele mai multe cazuri au avut ca sursă internetul. Datorită internetului, preponderent majoritar, majoritatea elevilor au reușit să își continue activitatea.

Dată fiind importanța acestui canal de comunicare, vă rog să răspundeți la o serie de întrebări:

1. Care este numărul clădirilor unităților de învățământ conectate la rețeaua de internet, din numărul total, pe fiecare județ în parte?

2. Există un plan la nivelul ministerului Educației pentru conectarea tuturor unităților de învățământ la rețeaua de internet?”

6% dintre clădirile școlilor nu au internet

Răspunsul ministrului Sorin Cîmpeanu:

Ministrul Educației a răspus la începutul lunii august, precizând că 1401 de clădiri din unități de învățământ, dintr-un total de 22844 - adică 6%, nu au internet.

  • Acesta a transmis și o situație pe județe, care poate fi accesată în documentul de aici. (vezi și foto mai jos)

Topul județelor cu cele mai multe școli fără conexiune la internet

1. Vaslui - 138 din 653

2. Teleorman - 130 din 431

3. Vrancea - 95 din 527

Județele care au zero clădiri din școli fără internet:

Bistrița Năsăud, Brăila, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Neamț, Prahova.

În București, 12 clădiri din 690 nu sunt conectate la internet.

„Cât privește conectarea la internet a tuturor untităților de învățământ, Ministerul Educației a făcut și face în continuare demersuri pentru dezvoltarea infrastructurii de internet la nivel național și în zonele defavorizate, unde, în acest moment, nu există această resursă”, mai susține Cîmpeanu în răspunsul oficial.

Ce spunea fostul ministru Monica Anisie anul trecut

Pe 26 octombrie 2020, ministrul Educației de atunci, Monica Anisie, afirma că aproximativ 2200 de clădiri în care funcționează unități de învățământ nu au conexiune la internet. Anisie declara atunci că, în septembrie 2020, au fost conectate la internet 2.800 de clădiri în care funcționează unități de învățământ.

"La momentul la care am preluat mandatul de ministru, această digitalizare a educației pot spune că nu exista. Mai mult, erau peste 5.000 de clădiri care nu aveau conexiune la internet, iar acum circa 2.200 de clădiri din cele peste 22.000 existente la nivelul țării au mai rămas fără acces la internet. În luna septembrie, în urma unui memorandum inițiat de Ministerul Educației între Guvern și operatori s-au conectat la internet 2.800 de clădiri”, a declarat Monica Anisie, cu ocazia lansării strategiei pentru digitalizarea educației, potrivit Mediafax.