Înotătorul David Popovici, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, a fost premiat miercuri de ministrul Educației pentru rezultatele de la Jocurile Olimpice, cu o recompensă „simbolică” de 10.000 de lei și o plachetă. „Poate vom reuși să ajutăm cat mai mulți copii să continue în sport și să îi recompensăm”, a spus sportivul în vârstă de 16 ani.

David Popovici si Sorin CimpeanuFoto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Popovici a dorit să fie prezenți alături de el și părinții săi și antrenorul. La ceremonia de la sediul ministerului au participat și directorul Colegiului Coșbuc și inspectorul școlar general al Municipiului București.

„Aș vrea sa profit de moment, să profit de imaginea creată să inspir cat mai multi părinți să își ducă copiii să facă un sport. Se mai intâmpina probleme câteodată, poate vom reuși să ajutăm cat mai multi copii sa continue in sport și să îi recompensăm. Eu mai am doi ani și termin liceul, dar copiii mai mici au nevoie de acest ajutor al nostru”, a declarat David Popovici.

„David a obținut un succes care ne face mândri pe toți, pe toti cei care trebuie să susținem școala românească și sportul școlar. Este un exemplu de performantă, îi mulțumesc foarte mult pentru disponibilitatea de a se adresa la inceputul școlar unor elevi din școli pentru a încuraja performanța. Este un exemplu de determinare. Nu se întâmplă în fiecare zi să ai în școala românească un elev care să te facă atât de mândru că ești român”, a declarat Cîmpeanu, care i-a înmânat o plachetă.

Cîmpeanu a menționat că va avea o inițiativă de modificare a cadrului legal așa încât elevii cu performanțe deosebite precum cea a lui Popovici să fie recunoscuți și recompensati de ministerul Educației, întrucât în prezent Jocurile Olimpice nu sunt printre performanțele pentru care ministerul Educației are buget alocat.

Ministrul a precizat ulterior că premiul de 10.000 lei acordat de minister lui Popovici este unul „simbolic” și ca a fost posibil printr-o sponsorizare, nu din bugetul ministerului.

Ce a declarat antrenorul Adrian Rădulescu

  • Mulțumim pentru inițiativa de a promova un pic mai mult sportul. Un antrenor este asemenea profesorului de la scoala un dascal, dincolo de clasamente menirea lui este să formeze caractere. Ma bucur că domnii din ministerul educației l-au ales pe David sa fie un mesager pentru sportul românesc în relație cu educația românească, dincolo de sportivul David Popovici este și elevul David Popovici.
  • Sportivul nu ar fi putut exista dacă elevul nu ar fi fost înțeles, sprijinit, si aș vrea ca oamenii să se gândească, cei care au copii, ca există și elevul și sportivul și trebuie ajutați amândoi în egală măsură.

„Mi-ar plăcea să avem cât mai multe baze sportive în cât mai multe școli”

David, răspunzând întrebărilor presei:

  • Cred că viața a început să se schimbe dupa ce m-am calificat la Jocurile Olimpice. Sunt același băiat.
  • E nevoie de foarte multă muncă și determinare, dar aș minți să spun ca nu a fost vorba și de noroc, să întâlnesc antrenorul potrivit, părinții sa ma duca la clubul potrivit, dăruire din partea lor sa ma creasca cum trebuie.
  • Despre începerea școlii: Eu m-am vaccinat, vă recomand tuturor să o faceți. Sper să reușim să fim toți fizic și să fim toți într-un mediu sigur.
  • Sunt într-un fel de punct de cotitură al vieţii mele în care trebuie să mă decid dacă rămân în România, Europa sau mă duc pe vreun alt continent să continui studiile. Am lăsat toate aceste gândiri până după vacanţă, pentru că am vrut să las tot stresul şi gândurile până după ce mă voi relaxa, pentru că am nevoie de o pauză, dar sunt convins că, având atâţia oameni geniali în jurul meu, voi reuşi să mă descurc foarte bine indiferent de ce variantă aleg fie şi în România, Europa, pentru că va fi foarte bine indiferent.
  • Are România ce să îți ofere? Are, numai ca mi-ar plăcea foarte mult ca pentru generatiile urmatoare sa poate fi îmbinat sportul cu școala mai mult, ca un stil de viață, să avem cât mai multe baze sportive în cât mai multe școli. Aș clona Liceul Coșbuc, aș adauga niste baze sportive.
  • Despre recompensa financiară din partea ministerului Tineretului și Sportului: Din fericire nu mă ocup eu de asta, sunt minor și se ocupă părinții mei. Eu nu am dus lipsa de nimic, sunt convins ca există viitori sportivi care pot duce lipsă și din acest punct de vedere sper ca acolo să poate fi investit mai mult.
  • Ce vrea să studieze la universitate: Sunt destul de pasionat de psihologie, asa ca este posibil ca asta sa urmez, mai am un an doi să decid.
  • Cred că tot acest început al pandemiei cumva m-a ajutat, pentru că am avut un an de zile de pregătire in plus. Sper cat mai repede să ne vedem de treburile noastre, să putem avea spectatori la competiții.
  • E drăguț, m-a recunoscut destul de multă lume cand mergeam cu bicicleta spre bazin. Dacă ma vedeți pe stradă, salutați-mă.
  • Sfaturi pentru alți sportivi: Este nevoie să vă bucurați de sport.

Câte ore se antrenează David Popovici pe zi

  • Mi se întâmplă să plec de acasă la 6 jumătate și să termin cu antrenamentele la 7 seara. Am poate și 5 ore de înot acumulate pe zi, pot ajunge și la 14 km, am și antrenament la sală, nu este usor.

Ce va face în vacanță: O să mă duc să înot în mare, nu mă voi putea abține, să mă relaxez, să mă detașez de tot ceea ce a însemnat acest stres.

Despre declarațiile făcute de Ana-Maria Popescu și relația cu MTS

  • Aș vrea să îi mulțumesc pentru cuvintele sale, pentru ca a spus că m-ar clona. Legat de declarații, eu nu am avut probleme pana acum și sunt destul de sigur că nu voi avea. Dacă voi avea, va fi treaba mea să îmi reglez conturile, la figurat. Ana este o sportivă și un om demn de urmat.

Rezultatele de la JO2020:

În proba de 200 metri s-a clasatpe locul patru, a ratat bronzul pentru două sutimi, iar la 100 metri liber a încheiat pelocul șapte. Popovici nu a prins semifinalele la 50 metri.

Citește și:

JO 2020 Ce a spus David Popovici la revenirea în România - Mesaj războinic pentru adversari

David Popovici, lăudat de presa internațională - Gazzetta dello Sport: "Un puști este cel mai bun din lume la proba regină"

Fenomenul David Popovici a revenit în țară: "Sunt doar un băiat care înoată repede"