Cum va începe școala în septembrie. Cîmpeanu: Prezență fizică pentru toți elevii / Structura anului școlar 2021-2022

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 3 august 2021, 15:09 Actualitate | Educatie


Elevi revenind la cursuri la Scoala 190 din Bucuresti
Foto: Agerpres
Ministrul Educației a anunțat marți că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare așa cum au existat anul trecut.

„Atât cât am în limitele de competență, școala va începe cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri - cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii.

Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, a declarat Cîmpeanu, răspunzând întrebărilor în acest sens.

Cîmpeanu a amintit de inițiativa de a deschide centre de vaccinare la cabinetele școlare.

„Trebuie văzut în ce măsură configurația școlii permite organizarea unor astfel de centre. Am discutat cu Ministerul Sănătății și cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a realiza în zilele următoare acțiuni de prezentare a importanței procesului de vaccinare”, a spus acesta, adăugând că pentru vaccinarea elevilor minori este nevoie în continuare de acceptul părinților.

În ceea ce privește vaccinarea, el a afirmat că nu este „adeptul obligativității”.

„Deși susțin în modul cel mai profund și hotărât importanța vaccinării și avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem capăt acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativității.

„Susțin importanța testării în școli, cel puțin în cazurile în care apar simptome. În aceste situații, testarea este o datorie a statului prin DSP și nu a angajatului din sistemul de învățământ sau din alt sistem, care prezintă simptome” a mai spus Cîmpeanu.

Consiliul Național al Elevilor a solicitat marți autorităților din România să anunțe, până la finalul lunii august, cum va începe noul an școlar pe 13 septembrie.

Centre de vaccinare în cabinete medicale școlare


Ministrul Educației a declarat vineri pentru HotNews.ro o parte dintre cabinetele medicale școlare ar putea fi transformate în centre de vaccinare anti-Covid, la începutul lunii septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar 2021-2022.

Cîmpeanu a precizat pentru HotNews.ro că și universitățile iau în calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusuri.

„Pentru a susține campania de vaccinare, universitățile iau in calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare. În vederea consolidării siguranței sanitare în școli, dincolo de respectarea tuturor regulilor deja cunoscute și de acțiuni de promovare a importanței și necesității vaccinarii, avem în vedere în discuțiile cu Ministerul Sănătății și CNCAV transformarea unor cabinete medicale din scoli in centre de vaccinare destinate elevilor care doresc sa se vaccineze, precum și personalului din invatamant. Pentru ca acest lucru sa se întâmple începând cu prima parte a lunii septembrie, este necesară identificarea unor soluții cu privire la organizarea fluxurilor in interiorul școlilor, data fiind necesitatea prezentei unuia dintre parinti pentru fiecare minor vaccinat”, a afirmat Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Câți profesori s-au vaccinat - ce arată raportările din 21 mai


Pe 21 mai, Ministerul Educației a centralizat raportările de la unităție de învățământ și din platforma de vaccinare și a transmis următoarele date:

 • Din totalul de 266.120 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat, s-au vaccinat 151.133 de persoane (112.559 de cadre didactice și 38.574 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
 • Precizăm că un număr de 125.523 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la totalul angajaților titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%.
 • Din totalul de 51.411 angajați titulari în învățământul universitar de stat și privat, s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 de cadre didactice și 11.649 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
 • Precizăm că 30.574 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. În raport cu numărul total de angajați titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%.
 • Din totalul de 317.531 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat și în sistemul de învățământ superior (de stat și privat), s-au vaccinat 185.173 de persoane (134.950 de cadre didactice și 50.223 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
 • Alți 156.097 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Prin raportare la numărul total de angajați titulari, se înregistrează o rată generală de vaccinare de 58,32%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 60%.
Ministrul a precizat pentru HotNews.ro ca va exista încă o centralizare a numărului cadrelor didactice vaccinate înainte de începutul anului școlar, în prima săptămână din septembrie.

Structura anului școlar 2021-2022


Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 - vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 - vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea - 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie - 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

„Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioda în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.

Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Calendarul examenelor/evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, calendarul admiterii în clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministerului educației.

Ordinul de ministru face referire și la olimpiadele școlare - „etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Școala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. Olimpiadele sunt suspendate în 2021.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20064 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Stai ca se mai schimba datele pana atunci (Marţi, 3 august 2021, 15:22)

  mr_mojo [utilizator]

  Deocamdată suntem ok.
  • 0 (16 voturi)    
   Indiferent de ceea ce se schimba ca numere (Marţi, 3 august 2021, 20:10)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Scoala trebuie sa se desfasoare fizic, cu prezenta. Iata motivele:

   1. Exista vaccin. Nu este obligatoriu, deci este win-win. Daca vrei sa il faci, ai dreptul. Daca nu, ai dreptul.

   2. Profesorii au dreptul la ore sa poarte respirator deci sa se protejeze suplimentar, daca vor. La fel au si elevii.

   3. Elevii fac forme usoare ale bolii. Odata trecuti prin boala sunt la fel ca orice vaccinat, creind o bariera in propagare.

   4. Responsabili cu o eventuala infectie acasa (provenita de la scoala) sunt parintii - oameni maturi, care la randul lor au optiunea de a se vaccina.

   5. Este absurd sa inchizi scolile in Botosani pentru cazurile din Bucuresti. Daca este necesar sa fie inchis ceva, se va face punctual.

   6. Este responsabilitatea parintilor sa nu trimita un copil infectat la scoala. Un copil testat pozitiv sau simptomatic trebuie tinut acasa pana la insanatosirea sa. Spre binele lui in primul rand - odihna, pentru a face fata bolii. Dar asta e valabil in ORICE boala si se numeste convalescenta.

   Exista o singura situatie in care scoala ar putea fi suspendata national: cei care sunt imunizati (vaccin sau boala) daca incep sa se reimbolnaveasca grav coplesind sistemul medical din cauza unei mutatii noi. Este insa improbabil ca asa ceva sa se intample.
 • -8 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 august 2021, 15:31)

  [anonim]

 • 0 (20 voturi)    
  nu mai exista motive sa le tinem inchise! (Marţi, 3 august 2021, 15:43)

  Antenistontel [utilizator]

  doar prostia sau interesele ascunse ar mai putea tine scolile inchise.!
 • -3 (17 voturi)    
  ce tantalau! (Marţi, 3 august 2021, 16:02)

  catelu [utilizator]

  Tantalaul asta care e pus in loc de ministru habar n-are ce o sa fie peste o luna, macar atat ar fi trebuit sa invete cu pandemia asta, ca nu poti lua astfel de decizii.
 • +5 (17 voturi)    
  Putintica rabdare stimabile! (Marţi, 3 august 2021, 16:14)

  tontu [utilizator]

  E cam devreme pentru o astfel de afirmatie. Valul 4 s-a pornit si in Romania, iar pana la inceperea anului scolar mai e aproape o luna si jumatate. Si pana la urma mai important e sa vedem cate scoli vor mai functiona cu prezenta fizica pe la mijlocul lui octombrie. Poate schimbati si data ca e cam cu ghinion si incepeti din 15 chiar daca e miercuri?
  • +5 (11 voturi)    
   Valul 4 (Marţi, 3 august 2021, 20:12)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Este in special pentru cei nevaccinati. Acestia AU OPTIUNEA de a se vaccina. Cand iau decizia de a nu o face nu au de ce sa ceara mila statului, caci nu sunt la mila lui. Sunt la mila norocului.
   • -1 (5 voturi)    
    si (Miercuri, 4 august 2021, 5:37)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    pe la noi e o vorba: "Calul moare de drum lung si prostu' de grija altuia!"
 • +1 (15 voturi)    
  Ce conteaza cati profesori s-au vaccinat? Elevii?? (Marţi, 3 august 2021, 16:14)

  Gryphus [utilizator]

  Ce relevanta are numarul profesorilor vaccinati cand 99% din elevi sunt NEvaccinati?
  • -2 (10 voturi)    
   Elevii fac forme usoare (Marţi, 3 august 2021, 20:13)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Iar odata trecuti de raceala vor fi la fel de imuni ca orice vaccinat.
   • -1 (9 voturi)    
    ziceam ca ELEVII schimba tulpini intre ei (Marţi, 3 august 2021, 20:34)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    ideea era ca aici se vorbeste despre scoli deschise in toamna cu elevii NEVACCINATI care transmit covid

    in timpul asta ni se ia fata cu vrajeala ai cu cati profesori sunt vaccinati dar elevii dvor duce acasa unul de la altul DELTA
    • 0 (8 voturi)    
     Pai ACASA (Marţi, 3 august 2021, 21:04)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Responsabili de gestionarea problemei sunt PARINTII. Adica daca tu nu poti gestiona una bucata copil si doua bucati bunici deja vaccinati, vrei ca statul sa faca asta cu zeci de mii de elevi?!?!?! Tu ai de gestionat UNUL, DOI sau TREI. Bucati, nu mii.
    • 0 (4 voturi)    
     ??? (Marţi, 3 august 2021, 21:23)

     Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Parintii si bunicii nu au decat sa se vaccineze!
 • -3 (25 voturi)    
  Jos mastile (Marţi, 3 august 2021, 16:17)

  winston_smith [utilizator]

  La copiii din ciclul primar! Mastile si distantarea impuse unor copii de 6 ani sunt abuzuri fizice si psihologice asupra lor! In UK, Danemarca, Belgia, Finlanda, Suedia, Polonia si nulte alte tari nu au fost obligatorii mastile pana la 12 ani nici macar cand situatia era catastrofala, la noi nu se scoate nici dupa 3 valuri si 5 milioane de vaccinati? Sunt nevoiti copiii de 6 ani sa porte masti nelimitat? E sanatos oentru dezvoltarea lor emotiknala, sociala, psihologica? Opriti dementa!
  • +4 (10 voturi)    
   poate la un (Marţi, 3 august 2021, 18:02)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   La o anume clasa, trei sferturi din copii au tinut masca sub nas, ca si invatatoarea de altfel. Restul de un sfert au dat masca jos in pauza de masa, cu ceilalti copii langa ei. Fix un chin a fost masca, pentru ca defapt n-a protejat pe nimeni. Daca un singur copil era infectat mai mult ca sigur se propaga la toata clasa.
  • -2 (16 voturi)    
   Noo (Marţi, 3 august 2021, 18:32)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   E mai sanatos pentru dezvoltarea emotionala, sociala si psihologica sa ii duci cu salvarea noaptea la spital. Sau sa stea 2 saptamani internati. Sau sa-si piarda vreun parinte sau vreun bunic. Sau sa aiba parintii in spital si ei sa stea pe la vreo ruda 2-3 saptamani. Asa se calesc. Sa sufere de mici, mama lor de brotaci rasfatati, ca viata e grea! Asa, daca ii protejam pe ei, noi nu mai putem sta sa spargem seminte in fata blocului cu vecinu', trebuie, doamne-fereste, sa avem si grija de ei.
   • -1 (13 voturi)    
    Pai daca ai copil si nu vrei sa aiba nici un risc (Marţi, 3 august 2021, 20:14)

    Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    Tine-l acasa pana se termina pandemia sau vaccineaza-l si vaccineaza-te si tu.
   • +2 (2 voturi)    
    Spune’le (Miercuri, 4 august 2021, 9:58)

    winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    Si in uk, danemarca, belgia, finlanda, suedia, etc etc tari ai caror experti au interzis sau contrarecomandat purtarea mastii la copiii sub 12 ani! Si pana la urma, pana cand sa stea cu masca? Pana la terminatea facultatii? Parintii si bunicii s’au vaccinat, si daca nu, nu trebuie chinuiti si sacrificati copiii pentru bunici; iar ca ii ia slavarea noaptea la spital, asta deja e panic porn.
 • +1 (11 voturi)    
  nu e mai bine (Marţi, 3 august 2021, 16:42)

  martel55 [utilizator]

  sa avem totusi pregattite mai multe scenarii, chiar daca nu va fi nevoie de ele?parca e mai bne decat sa improvizam pe moment si sa fim iar luati pe nepregatite....una e dorinta si alta putinta (cercvetarea medicala atata de laudata nu reuseste de un an jumatate sa gaseasca un tratament eficient , desi cu siguranta unii cel putin vor)
 • +4 (8 voturi)    
  ...cale lunga pana departe,dle! (Marţi, 3 august 2021, 16:48)

  acribion [utilizator]

  oracolul din delfi si cel din damaroaia s-or dus, dar mataluta ,,egzisti"!
 • +4 (4 voturi)    
  22 decembrie (Marţi, 3 august 2021, 16:49)

  kln2000 [utilizator]

  22 decembrie este zi de scoala sau de vacanta? Pentru ca apare si intr-o parte si-in alta
  • +4 (4 voturi)    
   22 Decembrie (Marţi, 3 august 2021, 19:32)

   mihai0777 [utilizator] i-a raspuns lui kln2000

   Merg la scoala doar dimineata:))
 • +3 (13 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 3 august 2021, 17:24)

  VasilescuA [utilizator]

  După un an și jumătate de vacanță (elevii) și de vacanță plătită (profesorii - șomerii de lux) e greu de crezut că se va mai reveni la învățământul acela de dinainte de martie 2020, așa slab cum era, dar era ceva... Că învățământul on-line este egal cu zero, o știu toți, și ministrul și profesorii și elevii. Dar le place așa. Ce contează că, de la 45% analfateți funcționali, vom ajunge la 80% sau 90% ? Populismul să trăiască.
  • +2 (10 voturi)    
   Sunt profesor (Marţi, 3 august 2021, 20:18)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui VasilescuA

   Si inteleg perfect. Iti spun sincer: am profitat DIN PLIN de o cantitate enorma de timp eliberat datorita faptului ca nu am mai fost la ore. Am facut toate aceste lucruri legal si bazandu-ma pe faptul ca cine vrea sa invete, va invata iar cine nu, nu. Exact asa cum acum cine vrea sa se vaccineze poate, iar cine nu - nu. Sunt vaccinat si pregatit sa incep scoala fizic. Daca insa mi se va oferi optiunea sa stau acasa, o voi face. Cat timp e legal si am aceasta optiune, de ce sa nu o iau? Statuie pentru efortul depus oricum nu mi se va ridica in curtea scolii iar daca discutam despre sacrificii, pai ma voi sacrifica si eu dar mai pe la urma. Poate nu mai e cazul.
   • 0 (0 voturi)    
    pina (Miercuri, 4 august 2021, 5:39)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    la treaba cu vaccinul bravo, Cu vaccinul stau si ma intreb "si esti profesor ?"
 • -1 (9 voturi)    
  Surprinzator (Marţi, 3 august 2021, 19:55)

  Incomod3 [utilizator]

  de mult bun simt pentru un membru al unui guvern de retardati


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by