Trei medalii de aur și una de argint au obținut elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie, organizată online de Japonia, la care, în premieră, nu a avut loc și proba practică. La concurs au participat elevi din 79 de țări, a precizat pentru HotNews.ro profesorul Marius Andruh, coordonator al echipei de cadre didactice care a pregătit lotul românesc.

Cei patru elevi medaliati la olimpiada internationala de chimieFoto: unibuc.ro

Universitatea din București a găzduit echipa care a reprezentat România la Olimpiada Internațională de Chimie pe 28 iulie. A fost a 53-a ediție organizată anul acesta de Japonia.

Cine sunt elevii români care au luat medalii la Olimpiada Internațională de Chimie 2021

  • Aur: Mircea-Raul Bodrogean, Liceul Internațional de Informatică, București – aur. A terminat clasa a XII-a anul acesta. Bodrogean a câștigat medalia de aur și în urmă cu doi ani, la Olimpiada de la Paris, a precizat Andruh. Potrivit acestuia, Bodrogean a fost primul în acest an și la Olimpiada Mendeleev din Rusia, despre care spune că este un concurs foarte greu, la care au participat elevi din 28 de state.
  • Aur: Tudor Lile, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Arad. A terminat clasa a XII-a. În 2019 a obținut medalia de argint la ediția din Paris.
  • Aur: Alexandru Cătălin Dianu, Liceul Internațional de Informatică, București – a terminat clasa a XI-a.
  • Argint: Ștefan Dimitriu, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov - a terminat clasa a XII-a.

„Deosebirea față de alți ani a fost că a lipsit proba practică, care este importantă pentru o disciplină precum chimia. Apoi a dispărut socializarea și tot ceea ce înseamnă acest eveniment, care este similar cu olimpiada sportivă. Dincolo de asta, subiectele au fost la fel de grele și interesante și bucuria noastră a fost că cei patru copii au fost destul de omogeni, Bodrogean a ieșit mai distanțat”, a declarat profesorul Marius Andruh.

sursa foto: Unibuc.ro

La precedenta ediție, Olimpiada Internațională de la Paris din 2019, elevii din România au obținut o medalie de aur - același Raul Bodrogean - și trei medalii de argint.

Andruh a subliniat că multumește Universității București pentru găzduire și Academiei Române. „Am avut nevoie, ca și la celelalte etape, de suport financiar și logistic. A fost implicata și Academia Română printr-un program nou dedicat tinerilor supradotați”, a spus acesta.