​​Liceele de top și-ar putea face singure subiectele pentru admitere, având posibilitatea propriei selecții, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Este o variantă de lucru a spus oficialul, adăugând că se ia în calcul ca examenul să se desfășoare în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care organizează un astfel de concurs.

Elevi la centrul de examenFoto: AGERPRES

Schimbări ar putea fi și la bacalaureat. Într-un interviu la Digi 24, Cîmpeanu a precizat că se dorește ca toate probele să fie susținute în aceeași zi, cu pauze între ele. Întrebat care este orizontul de timp pentru acest lucru, ministrul a răspuns că „în viitor”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că examenul de admitere la liceele cu cerere mare care să fie organizat înainte de evaluarea națională la clasa a opta, ar putea fi introdus chiar din toamna anului 2022. Potrivit acestuia, se ia în considerare ca elevii care susțin examen de admitere la un liceu și sunt declarați admiși să nu mai susțină și examenul de evaluare națională.

„Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe. Sunt licee care şi-au manifestat dorinţa de a organiza examene proprii de admitere pentru a-şi putea selecta acei candidaţi, acei elevi, conform cu strategiile de dezvoltare a respectivelor şcoli.

Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an care să fie supus dezbaterii și adoptat de parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022”, a precizat ministrul, referindu-se la posiblitatea introducerii admiterii la liceele cu cerere mare, prevedere din proiectul „România Educată” prezentat săptămâna aceasta de președintele Klaus Iohannis.

„Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene - suntem în consultări cu experți în educație - cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Ceilalți vor susține evaluarea națională și vor fi repartizați.

Poate vom apela la o solutie ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a noua va lăsa 20-25% locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după evaluarea națională” a mai precizat Cîmpeanu.