Rezultate Evaluare Națională 2021: rata de promovare de 76,8%, aproape egală cu cea de anul trecut

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 29 iunie 2021, 12:09 Actualitate | Educatie


Examen
Foto: Agerpres
Rezultatele la evaluarea națională 2021 au fost publicate marți. Dintre cei 123.122 de candidați prezenți la examen, 94.526 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 76,80%, în ușoară creștere față de anul trecut - 76,10%, anunță ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Rata de participare a fost de 93,9%: 123.122 de candidați prezenți (dintr-un total de 131.179 de absolvenți înscriși).

Promovabilitatea nu a variat foarte mult în ultimii 5 ani:
 • 2017: 77%
 • 2018: 73,5%
 • 2019: 73,12%
 • 2020: 76,1%
 • 2021: 76,8%


Au încheiat examenul cu media generală 10 (zece) 120 de candidați.

Citește:

Rezultate Evaluarea Națională 2021. Situația pe fiecare județ

Note la fiecare dintre materii:

 • La proba de Limba și literatura română, 103.684 de candidați (83,9%) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 467 de candidați au fost notați cu 10 (zece).
 • La proba de Matematică, 83.058 de candidați (67,4%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 1.439 de candidați au obținut nota 10 (zece).
 • La proba de limbă şi literatură maternă, 7.619 candidaţi (95,9%) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 123 de candidaţi au obţinut nota 10.

Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile în intervalul orar 16:00 - 19:00 și miercuri, 30 iunie în intervalul orar 8:00 - 12:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Cum se corectează lucrările la română la Evaluare Națională 2021 și cum se modifică nota după contestații


Lucrările cu subiecte la română la Evaluare Națională 2021 vor fi corectate în alte județe, în 92 de centre de corectare. Nota obținută după contestație este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată la evaluarea inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Procedura:
 • În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obținute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, și semnează, nota fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.
 • În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiți anterior.
 • În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o nouă comisie de contestații formată din doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.
 • Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.
 • Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6866 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  .. (Marţi, 29 iunie 2021, 12:18)

  tirolez [utilizator]

  Aviz bocitoarelor dupa sutele de note de 10 de anul trecut.
  Daca rata promovabilitatii e aceeasi(usor mai buna) inseamna doar ca subiectele au fost mai bine facute, nu e normal sa nu poti intra la liceul dorit pentru ca ai avut media 9 la desen in clasa a 5-a. Pentru ca la anumite specializari numarul mare de note de 10 de anul trecut a insemnat ca departajarea s-a facut cu media de pe 5-8.
 • +1 (3 voturi)    
  hmm (Marţi, 29 iunie 2021, 12:56)

  naenae [utilizator]

  deci inteleg ca nu s-a pierdut nimic cu scoala online in pandemie? Ca dl ministru ne spunea ca suntem la pamant pe urmatorii 5 ani din cauza asta...
 • +8 (10 voturi)    
  Altă dată (Marţi, 29 iunie 2021, 12:58)

  Celbland [utilizator]

  Dacă subiectele astea ar fi fost date la concursul de intrare la liceu în 1974, când am absolvit eu școala generală, procentul de promovabilitate ar fi fost 670%, fiindcă toți elevii de la clasa a V-a în sus ar fi luat media 10.

  Doar că atunci elevii nu se pregăteau să fie căpșunari sau culegători de sparanghel cu diplome.
  • 0 (2 voturi)    
   bati campii cu gratie (Marţi, 29 iunie 2021, 15:21)

   Giolgel [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Subiectele erau mai usoare in 1976 si mai putine: https://sorinborodi.ro/subiecte_examene.html
 • 0 (0 voturi)    
  Ma bucur ca HotNews... (Marţi, 29 iunie 2021, 15:26)

  Emma12 [utilizator]

  ... a renuntat la cuvantul in mod inadecvat folosit - "promovabilitate" si l-a inlocuit cu "rata de promovare".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by