Ultima probă a examenului de Evaluare Națională 2021 - cea de Limba şi literatura maternă - are loc vineri. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate în 29 iunie, zi în care pot fi depuse și contestațiile, iar rezultelele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Elevi la examenul de evaluare nationalaFoto: AGERPRES

UPDATE Au fost publicate subiectele și baremele la proba de limba maternă pentru limbile maghiară, croată, germană, italiană, rromani, sârbă, slovacă, ucraineană.

CONSULTĂ AICI SUBIECTELE ȘI BAREMUL DE CORECTARE LA PROBA DE LIMBA MATERNĂ (.zip)

La proba de Limba și literatura maternă s-au înscris peste 8.000 de elevi. La primele două probe însă - Română şi Matematică - au existat peste 7.000 de absenţi dintre cei 131.177 de elevi care s-au înscris.

Ultima probă scrisă a examenului de Evaluare Naţională - Limba şi literatura maternă - are loc, vineri, de la ora 09.00, iar elevii sunt așteptați în sălile de clasă până la ora 8.30.

  • Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2021 pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la începerea rezolvării subiectelor.
  • Candidații nu părăsesc sala de examen cu subiectele, având obligația să predea borșura care conține atât subiectele, cât și rezolvarea acestora.

Reguli pentru elevi la examenul de Evaluare Națională 2021 - proba la Limba maternă

  • Pentru elaborarea lucrării scrise la română la Evaluare Naționala 2021, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
  • La proba de Limba română şi/sau maternă la Evaluare Naționala 2021, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
  • La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
  • La proba de Limba română şi/sau maternă la Evaluare Națională 2021 sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.

Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen. Conttestațiile se depun în 29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00). Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Cum se corectează lucrările la Evaluare Națională 2021 și cum se modifică nota după contestații

Lucrările la examenul de Evaluare Națională 2021 vor fi corectate în alte județe, în 92 de centre de corectare. Nota obținută după contestație este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată la evaluarea inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Procedura:

  • În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obținute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, și semnează, nota fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.
  • În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiți anterior.
  • În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o nouă comisie de contestații formată din doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.
  • Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.
  • Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută la examenul de Evaluare Naţională 2021 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc pe 24 iulie.

Completarea fișelor de înscriere are loc în perioada 16-22 iulie, iar părinții trebuie să îsi anunțe intenția de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă, pentru a fi realizată o planificare.

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2021

  • 22 iunie 2021 Limba şi literatura română - probă scrisă
  • 24 iunie 2021 - Matematica - probă scrisă
  • 25 iunie 2021 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 - Soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Etapa specială a examenului de Evaluare Naţională 2021

Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială:

  • 28 iunie - 2 iulie - Înscrierea la examenul de Evaluarea Naţională 2021, etapa specială
  • 5 iulie - Limba şi literatura română - probă scrisă
  • 6 iulie - Matematica - probă scrisă
  • 7 iulie - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
  • 9 iulie -(până la ora 12:00) - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 9 iulie (ora 14:00 - ora 20:00) - Depunerea contestaţiilor
  • 10 - 11 iulie - Soluţionarea contestaţiilor
  • 12 iulie - Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12.00)