Subiectele de anul acesta de la evaluarea națională, proba de limba română, au fost mai ușoare decât ne așteptam, mult mai ușoare decât cele de la simularea examenului, a declarat pentru HotNews.ro profesoara de limba română Cristina Tunegaru. În opinia sa, au fost doar două exerciții de gramatică ce ar putea să pună probleme elevilor de clasa a opta, în rest se poate lua cel puțin nota 8 cu ușurință. Vezi în articol o analiză a subiectelor și rezolvarea video a acestora.

Cristina Tunegaru rezolva subiectele la romana la evaluarea nationala 2021Foto: Captura video

Poți consulta subiectele aici:

  • Cristina Tunegaru este profesoară de limba română în comuna Petrăchioaia, județul Ilfov, și doctorand în Științele Educației.

Redăm mai jos discuția cu profesoara Cristina Tunegaru:

Cum vi s-au părut subiectele de anul acesta la Evaluarea Națională la limba română?

Cristina Tunegaru: Subiectele au fost ușoare, mult mai ușoare decât ne așteptam. Nu au fost exerciții care să îi pună pe copii în dificultate, în afară de exercițiul 6 a), unde puteau greși pentru că pronumele „acesta” trebuia să rămână pronume și nu să devină adjectiv pronominal, și mulți copii probabil greșesc acolo; și în afară de exercițiul 7, tot de la gramatică, unde se cerea forma corecta a cuvintelor scrise între paranteze și acolo erau probleme de scriere cu i-urile, în rest cred că se putea lua cu ușurință 8-9, chiar și peste 9. Copiii care la școală au fost atenți și au participat vor putea lua cu ușurință o notă bună anul acesta.

Comparativ cu testele de antrenament și simularea?

Au fost mai ușoare, iar comparativ cu simularea a fost mult mai ușor pentru că textul a fost mai accesibil. La simulare a fost fragment din „Solenoid” (Mircea Cărtărescu - n.r.), un text mai dificil. Limbajul textului era altul. De data asta nu a fost cazul, ambele texte au fost ușor de înțeles.

Cu ușurință se trecea peste exercițiile 1-7. La 8 argumentele erau ușor de identificat în text, răspunsul era evident, iar la 9, pe tema prieteniei, sunt multe pe care ei le-au citit, puteau asocia cu Cireșarii, Cișmigiu&Comp, Harry Potter, pentru că mulți au citit. Se putea prezenta și texte care prezintă prietenia dintre om și animal, de exemplu „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu.

Se puteau folosi și alte texte pe alte teme, de exemplu pe tema „pasiunea si dorinta de a-ți urmări visul”, sau chiar și fotbalul, jocul.

La exercițiul 9 era important să construiască totuși o asemănare și o deosebire care să prezinte detalii din cele două texte, adică să nu fie ceva superficial.

Iar compunerea de la ultimul subiect?

La subiectul al II-lea, compunerea narativă, nu s-a schimbat mult aici, eu mă așteptam să avem aici alte texte, pentru că știm că subiectele sunt mai degrabă după modelul PISA, dar iată că nu s-au schimbat. Poate că ar fi fost de preferat să avem o scrisoare, sau un e-mail sau chiar o pagină de jurnal, nu doar compunere narativă cum aveau copiii și in anii trecuti.

Și compunerea a fost ușoara, li se cerea sa folosească o secvență descriptivă și una dialogată, ceea ce nu e greu. Puteau descrie fie potrtretul fizic al unei persoane, fie un peisaj sau natura, curtea școlii, un obiect sau animal. Și pentru secvența dialogată erau suficiente chiar și doua replici ar fi fost suficient. Dar schema trebuia să fie una narativă.

Redăm mai jos rezolvarea video a subiectelor realizată de Tunegaru: