Educație sexuală în școli

UPDATE Câți elevi urmează opționalul de Educație pentru sănătate, în care este integrată și educația sexuală și ce învață în fiecare an, de la clasele primare la liceu / Plus: Educația sexuală, parte a programei la biologie din clasa a VII-a

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 18 iunie 2021, 13:57 Actualitate | Educatie


Educație sexuală în scoli
Foto: Hotnews
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat joi seară faptul că educația sexuală se studiază în prezent în școală în cadrul unui curs opțional de educație sanitară, însă a admis că „este făcută de 3, 4, 5, 6 la sută dintre elevi” şi că nu este „absolut sigur că se face în toate şcolile aşa cum ar trebui”. Potrivit ministerului Educației, opționalul de „Educație pentru sănătate”, unde se studiază despre reproducere și familie, este urmat, pe hârtie, de 148.500 de elevi - aproximativ 7%* din numărul total.

UPDATE Cititorii HotNews.ro au semnalat faptul că educația sexuală face parte și din materia de biologie de clasa a VII-a. Programa completă, aici.

Ce se învață la clasa a VII potrivit programei (singura din clasele de gimnaziu la care se studiază educația sexuală):
 • „Elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului reproducător la om, infecții cu transmitere sexuală”.


*ERATĂ Este vorba de un procent de 7% dintre elevi, nu 4%, cum era menționat inițial în articol. În calculul inițial erau incluși și preșcolarii la numărul total.

Datele transmise de ministerul Educației la solicitarea HotNews.ro arată astfel:

Opționalul Educație pentru sănătate, introdus în 2004, este urmat în 2240 de școli din România:
 • 1294 din mediul rural
 • 946 din mediul urban
de către 148.562 de elevi (nu avem informații legate de anii de studiu):
 • 64.308 din mediul rural
 • 84.254 din mediul urban
Potrivit programei școlare aferente acestui curs opțional care se poate face din clasa I până în clasa a XII-a, una dintre componente este una cu elemente de educație sexuală, mai exact „Sănătatea reproducerii și a familiei”.

Redăm mai jos listele orientative de conținuturi la toate clasele pentru această componentă, așa cum apar ele enumerate în curriculum:

Ce prevede programa Educație pentru sănătate la capitolul Sănătatea reproducerii și familiei


Clasele I-II


SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI
7.1. Eu şi familia mea. Roluri in familie
7.2. Diferenţele între fată / băiat (relaţii sociale)

Clasele III-IV

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI
7.1. Percepţii reciproce ale băieţilor şi fetelor
7.2. Modificări corporale la pubertate
7.3. Cum am apărut eu pe lume?

Clasele V-VI

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI
7.1. Sentimentului de iubire faţă de cei apropiaţi şi a ataşamentului faţă de familie
7.2. Prietenia şi iubirea: factorii care influenţează deciziile de implicare/neimplicare în relaţii interpersonale

Clasele VII-VIII

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI
5.1. Ceasul organismului feminin, ceasul organismului masculin
5.2. Comportament sexual responsabil: atitudini faţă de debutul vieţii sexuale
5.3. Mituri legate de sexualizare/comportament sexual (reacţii comportamentale faţă manifestările
anatomo-fiziologice ale pubertăţii)
5.4. Infecţii cu transmitere sexuală - comportamente cu risc în transmiterea HIV/SIDA
5.5. Planuri de viaţă: familie, relaţii sociale, impactul vieţii sexuale asupra viitorului
5.6. Concepţia şi sarcina-riscurile sarcinii în pubertate şi adolescenţă pentru mamă şi copil
5.7. Sarcina nedorită şi avortul - servicii sociale: planificare familială, consiliere
5.8. Violenţă în sexualitate, abuzul sexual

Clasele IX-X

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI
6.1. Comportament sexual-valori, toleranţă, normalitate şi devianţă
6.2. Planificarea familială. Concepţie, contracepţie
6.3. Comunicare şi responsabilitate în relaţia de cuplu.
6.4. Parentalitate-avort, abandon, pruncucidere.
6.5. Consilierea pre şi post-testare HIV/SIDA

Clasele XI-XII

SĂNĂTATEA REPRODUCERII ŞI A FAMILIEI

6.1. Disfuncţii sexuale la femeie şi bărbat
6.2. Diagnoza prenatală
6.3. Identitate şi orientare sexuală
6.4. Legislaţia privitoare la sexualitate
6.5. Pornografia şi prostituţia

Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală


Întrebat, joi seară, la B1 Tv, cum ar trebui tranşată problema privind educaţia sexuală, ministrul Educației a replicat: "Se poate tranşa cu înţelepciune şi cunoscând mai cu seamă realităţile".

El a menţionat că o învăţătoare din Sibiu i-a relatat că mai toţi elevii pe care îi are dorm în aceeaşi cameră cu părinţii şi fraţii mai mari "şi acolo se întâmplă toate lucrurile".

"Acolo avem într-adevăr acele mame extrem de tinere, acolo avem o lipsă de educaţie sexuală atât la nivelul elevilor, dar şi la nivelul părinţilor, pentru că, am spus, strategia aceea de educaţie parentală lansată în anul 2018 era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o. Deci e nevoie de educaţie sexuală".

El a afirmat că programa pentru „educaţie sanitară” o cunoaşte şi "ea are toate acele lucruri necesare".

"A fost surprinzător chiar şi pentru mine, atunci când am analizat programa şi am ajuns la clasa a XI-a, am zis: uau, deci acolo este chiar totul. Doar că este o disciplină opţională, care se numeşte altfel, care este făcută de 3, 4, 5, 6 la sută dintre elevi, optează pentru acea disciplină, şi care nu sunt absolut sigur că se face în toate şcolile aşa cum ar trebui să se facă", a adăugat ministrul.

Referitor la faptul că părinţii trebuie să-şi dea acordul pentru ca elevii să studieze această disciplină, Cîmpeanu a arătat: "De asta e nevoie şi de educaţie parentală".

Eliminarea educației sexuale din școli și înlocuirea cu „educație sanitară” - istoric și context


Problema educației sexuale în școli a reveni în atența publică după ce, săptămâna trecută, comisia de muncă din Senatul României a respins solicitarea președintelui României privind reexaminarea legii care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul scris al părinților.

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR au venit cu amendamente, ei fiind singuri susținători a ceea ce dorea și șeful statului, însă toate aceste amendamente au picat la vot.

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a declarat pentru HotNews.ro că cei de la PNL au motivat cu „rețineri personale” și presiuni din partea alegătorilor din teritoriu să nu voteze în sensul solicitării președintelui Iohannis.

„Noi ne-am străduit să găsim o formulă de convergență cu colegii de la PNL și UDMR pentru a debloca legea și au avut loc mai multe runde de conversații în avans. Cu 24 de ore eram în regulă, apoi ni s-a spus că ei nu vor putea sa cadă de acord pe orice altceva în afară de forma actuală. Cei de la PNL au spus că au rețineri personale și au presiuni din partea circumscripțiilor lor, iar înțelegerea a căzut și legea a rămas în forma în care a fost formulată”, a declarat Pălărie, președinte al Comisiei de Muncă din Senat.


Solicitarea șefului statului de a se reveni la sintagma „educație sexuală” a fost făcută în noiembrie 2020, însă cererea de reexaminare a intrat în dezbaterea parlamentului abia săptămâna trecută.

Legea a fost dezbătută și în plenul Senatului, însă un vot asupra ei se va da marți, 22 iunie. Apoi, ea merge în Camera Deputaților, for decizional.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în forma în care a fost trimisă la promulgare, prevedea astfel:

„Art. 46, alineatul i)

 • Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce solicitase președintele Iohannis în cererea de reexaminare


În cererea de reexaminare, președintele Iohannis preciza că înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților a generat numeroase critici, atât din partea experților din domeniul educației, cât și a organizațiilor neguvernamentale, îndeosebi a celor reprezentative ale tinerilor și elevilor.

„Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.

Șeful statului adăuga că importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora.

De asemenea, Iohannis susținea că obligativitatea existenței acordului din partea părinților are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe.

„Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său”, preciza președintele.

Amendamentele respinse ale USR


Potrivit unui comunicat de presă transmis după ședința comisie de muncă, amendamentele USR PLUS vizau:
- eliminarea articolului de lege care schimbă sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară” și care condiționează participarea la aceste ore de acordul părinților
- introducerea orelor de educație sexuală din clasa a V-a
- predarea orelor de către cadre medicale
- posibilitatea ca părinții să-și retragă copiii de la aceste ore, la clasele V-VIII.

„Dacă nu le oferim adolescenților și tinerilor informații și explicații în mod organizat, la școală, ei își vor lua informația singuri de unde pot, de pe Internet, de pe TikTok sau de pe alte rețele sociale. Statisticile arată că 9 din 10 băieți și 6 din 10 fete au accesat conținut pornografic înainte de 18 ani. E absurd să crezi că mai poți opri accesul copiilor și tinerilor la tehnologie și la informația la care vor să ajungă. Este aproape imposibil ca părinții din ziua de azi să știe sau să verifice pe ce site-uri rătăcesc copiii lor, ce informație se găsește acolo și cine o gestionează. Dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate reală, trebuie să elaborăm rapid un cadru legislativ care să permită o predare adecvată vârstei copiilor”, a explicat senatorul Irineu Darău, autor al amendamentelor.

USR amintea în comunicat că „România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, peste 700 de fete cu vârste sub 15 ani devenind mame, cea mai mare incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din UE, iar unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală. O cercetare din 2015 arată că lipsa educației sexuale costă România circa 33 de milioane de euro pe an.”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4907 vizualizari

 • +2 (26 voturi)    
  Haha, pai PSD e impotriva educatiei! (Vineri, 18 iunie 2021, 14:10)

  emil bobu [utilizator]

  PSD ce altceva sa spuna?
 • -7 (31 voturi)    
  Eu zic sa preluati manualul lui Epstein (Vineri, 18 iunie 2021, 14:12)

  Un cititor [utilizator]

  e complet si beneficiaza de colaboratori celebri: Bill Gates, Bill Clinton, Printul Andrew, Biden, etc. Se adreseaza toturor virstelor, de la nou-născuti pina la adolescenti.
 • 0 (26 voturi)    
  Nevoie mare (Vineri, 18 iunie 2021, 14:16)

  Setalcott [utilizator]

  Asta ne arata cat de populare sunt de fapt preocuparile de pe agenda actualului legislativ.
 • +5 (31 voturi)    
  Statistica aceasta (Vineri, 18 iunie 2021, 14:18)

  Harald2 [utilizator]

  indica doua lucruri:
  - faptul ca sunt o multime de optionale inutile care le sunt propuse copiilor;
  - ca in ciuda obsesiei unor politicieni romani, carora le lipsesc obiectivele reale pentru care au fost alesi, oamenii de bun simt nu sunt interesati de acest subiect.

  Revin si spun public (in cazul in care mesajul nu va fi cenzurat din nou) ca elevii nostri au suficiente informatii la dispozitie. Vezi aici (de la pag 98):
  https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20VII-a/Biologie/U0MgRElEQUNUSUNBIFBV/

  Mamele minore oricum nu prea dau pe la scoala, altfel ar invata ceva din manualul mai sus citat.

  S-a gandit vreun politician cum rezolva problema abandonului scolar? Sau e mai importanta "educatia sexuala"?

  P.S.: Mai jos lista cu ultimele articole la care comentariile mele au fost "ignorate":

  - Elveția: Referendum pentru ”căsătoria pentru toți”

  - Ungaria adoptă o lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor / Filme precum „Harry Potter”, „Billy Elliot” sau „Friends” ar putea fi interzise copiilor

  - Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală / Strategia aceea de educaţie parentală lansată în anul 2018 era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o
  • -2 (30 voturi)    
   Realitatea e dura (Vineri, 18 iunie 2021, 15:19)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Primul si cel mai inutil dintre optionale este Religia (ortodoxa, evident, ca numai aia exista!), plina de basme si prostii gen mers pe apa, inmultit paini, inviat din morti si nasterea din fecioara.
   Tot religia este cea care a transformat sexul in tabu, femeile, negrii si homosexualii in rase inferioare si educatia si gandirea libera in general in dusmanul numarul 1!

   Educatia despre propriul corp, despre biologia ta si nevoile firesti care cresc odata cu varsta, este cel mai de pret bun pe care il poate primi un copil, mai ales unul dintr-o familie mai putin norocoasa.

   Copiii din orfelinate si cei din centrele de plasamant primesca mai multe informatii si mai valoaroase pentru dezvoltarea lor fireasca, decat copiii de familii "bune", cu telefon la purtator si cu nasul in filme porno!
   • +2 (12 voturi)    
    DOMNU. (Vineri, 18 iunie 2021, 19:31)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    perverst, sau cum ti'o zice, arata'mi unde, numai in religia ortodoxa, respectiv in biblie, scrie ca negrii sunt inferiori, sau femeile sau ca homosexualii ar fi rase inferioare. in primul rand le amesteci, rase , sexe sau obiceiuri cu rase, rasism. iar, daca din biblie, pe care n'ai citit'o ai ramas doar du inmultirea painilor,, vinului sau a pestilor, sunt sigur ca si de la educatia sexuala, sau istorie, geografie, ai remas cam tot cu atata.
    vorba unuia mai sus, manualul lui epstein, care nu este despre ghei, este mai util pt. bietii copii, ar afla mai multe despre vremurile ce le sunt pregatite.....
   • +4 (6 voturi)    
    Ghinion! (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 16:32)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    Peste 90% din părinții români își înscriu copiii la orele opționale de religie și mai puțin de 6% șla cele de îndoctrinare LGBTee. Dacă o să ai vreodată un copil (ceea ce e la fel de probabil ca un câștig la loto :)) atunci înscrie-l la ce vrei
    • +1 (1 vot)    
     exact (Marţi, 22 iunie 2021, 11:16)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Si dupa aia ne miram de ce ne considera aia din tarile dezvoltate barbari needucati si violenti. Si ne miram cu de suntem lideri detasati la mame minore, la copii parasiti, la violenta domestica, etc. Asta se intampla cand toata educatia e rezumata la "doamne-ajuta".
  • +10 (16 voturi)    
   Informatia exista (Vineri, 18 iunie 2021, 15:26)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   dar nu e predata decat in proportie foarte mica.

   In 2008-2009, in manualul pe care il foloseam in clasa a 7-a, "Functia de reproducere" era primul capitol. Si totusi, a fost sarit de profesor.

   Manualul ofera informatii, dar daca nu exista un profesor care sa traduca acele informatii pe intelesul unui copil...e cam trist.

   Manualul nu poate sa raspunda la toate intrebarile pe care le are un copil si tocmai de aia exista profesor.
  • -2 (16 voturi)    
   V-ati gandit vreodata ca e pe dos decat credeti? (Vineri, 18 iunie 2021, 16:05)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   "Mamele minore oricum nu prea dau pe la scoala, altfel ar invata ceva din manualul mai sus citat."

   Mamele minore nu dau pe la scoala dupa ce raman gravide, atunci arata statisticile din Romania. Adica e exact pe dos. Nu "adolescentele raman gravide ca nu dau pe la scoala", ci "adolescentele nu mai dau pe la scoala ca raman gravide"

   "Au tot ce le trebuie in acel manual". Serios? O pagina cu un tabel in care sunt trecute sumar masurile de contraceptie e tot ce le trebuie? Aveti copii adolescenti? Ati discutat cu ei s-au le-ati trantit cele doua pagini de manual in fata cu un tabel cu metode de contraceptie si inca un tabel cu lista bolilor cu transmitere sexuala, spunand ca "asta e tot ce trebuie sa stiti, nimic mai mult"?

   Eu am discutat. Si lista lor de intrebari e chiar mare, mult peste ce e in paginile alea doua. Intrebari concrete, nu povesti.

   Programa Educație pentru sănătate de mai sus e mai aproape de ce ar trebui sa fie.
  • -2 (14 voturi)    
   Iar postarea ta... (Vineri, 18 iunie 2021, 16:24)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   ... indica tot doua lucruri:
   - nu ai nici o legatura cu scoala (nu esti cadru didactic, nu ai copii la scoala), pentru ca daca ai fi avut, ai fi stiut ca optionalele se pot face doar acolo unde exista cadre didactice care sa predea acele optionale. In majoritatea scolilor (ca sa nu zic in toate) "optionalul" iti este impus de conducere;
   - ca orice habotnic, preferi minore insarcinate, copii abandonati la nastere, femei agresate sexual, etc., decat (Doamne fereste) sa afla copiii ca exista si homosexualitate - de parca nu ar afla oricum dintr-o multime de alte surse, inclusiv din stirile despre preoti care o practica.
  • -1 (11 voturi)    
   facepalm (Vineri, 18 iunie 2021, 17:36)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   "Mamele minore oricum nu prea dau pe la scoala, altfel ar invata ceva din manualul mai sus citat."


   Cu alte cuvinte, hai sa nu facem nimic! Ca in Miorita, pai daca asa vrea Domnul!

   Sa incerci sa previi sarcini nedorite in randul celor care chiar vin la scoala nu merita efortul! Mai bine ii invatam cum Eva a fost facuta din coasta lui Adam! Da, pt asta ai nevoie de 12 ani sa studiezi povestile unor ciobani si pescari semi analfabeti!
 • -1 (13 voturi)    
  . (Vineri, 18 iunie 2021, 14:19)

  Annona [utilizator]

  Programa pare decenta.
  Pe de alta parte, nu vad cum ar putea folosi in vreun fel elevilor care vad in familie si in jur violenta, ai caror parinti se uita ei insisi la pornigrafie, ii invata sa vorbeasca urat si asa mai departe
  Dupa parerea mea, cursurile astea pot folosi absolut intamplator vreun copil care sa aiba revelatia ca viata poate sa fie si altfel decat ce vede la el acasa
  In rest, copiii vor ramane la fel. Cei din familii si medii jalnice vor deveni ca parintii lor, cei din familii decente vor ramane decenti. Procentajele de familii jalnice vs familii decente nu mai e nevoie sa le mentionez ca se vad cu ochiul liber
  • -4 (18 voturi)    
   Decenta dar cam lunga. (Vineri, 18 iunie 2021, 14:41)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Annona

   Serios peste 4 ore nu ai ce preda. Ce sa mai spun ca nu e de un extemporal sau ascultat la tabla. Apoi ce facem cu studiile care arata ca educatia sexuala mai si sexualizeaza copii?
   • +8 (14 voturi)    
    . (Vineri, 18 iunie 2021, 14:52)

    Annona [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ce studii? ai un link? Intreb pentru ca eu insami oscilez cand e vorba sa vorbesc cu fiica mea despre sex. Mi se pare ca atata vreme cat ea nu e interesata, de ce i-as deschide eu ochii asupra unor lucruri care nu o preocupa? pe de alta parte, doar pentru ca cineva nu pare interesat, nu inseamna ca nu e...

    Rerferitor la lungime, cred ca pe langa "predat" ar fi utile si niste discutii de grup si altele.
    • +3 (5 voturi)    
     Confuzie totala.. (Vineri, 18 iunie 2021, 18:10)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Annona

     Subiectul materiei nu este functia de reproducere. Asta stiu deja toti copiii. Programa include informatii pentru ca pot exista totusi lacune.

     Subiectul #1 este igiena sexuala. #2 este aspectul emotional al relatiei sexuale. #3 este planificarea familiala.
    • 0 (0 voturi)    
     Sunt studii cu urmarile educatiei. (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 22:55)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Annona

     Practic dupa o generatie cu educatia sexuala se compara trendul in functie de trendul unora proximali dar fara educatie.
     De remarcat ca toate merg inspre bine indiferwnt de educatia sexuala dar in comparatie reies.
     Varsta inceperii scade. Sarcinile nedorite sunt neafectate. Avorturile cresc. Mamele minore mai putine. BTS cresc.
     Problema e ca scad mamele minore de la promovarea avortului si apar relatiile cu unii care au BTS-uri. Daca le explici cum se face or sa o faca cu incredere.
   • +1 (11 voturi)    
    sexualizeaza? (Vineri, 18 iunie 2021, 15:22)

    provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ii "sexualizeaza" mai tare decat filmele porno pe care le cauta singuri si si le trimit unii altora?
    Colegii copilului meu, din familii bune, de altfel, sunt la curent cu toata literaruta porno inca din clasa a II-a.
    Ce zici de sexualizarea asta?
    • +2 (2 voturi)    
     Pornul nu invata nimic. (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 22:50)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

     Toti barbatii ar fi experti sexuali daca ar fi ceva informativ in porno.
   • +2 (4 voturi)    
    E materia pentru 12 clase (Vineri, 18 iunie 2021, 16:12)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Nu e chiar atat de mult, tinand cont de asta.
  • -3 (9 voturi)    
   Pentru multi copii din rural e singura sansa (Vineri, 18 iunie 2021, 16:08)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Annona

   De a ajunge la informatii macar minimale despre viata sexuala, contraceptie, boli cu transmitere sexuala sau sarcini nedorite.

   E cinic sa decretezi din buricul orasului si din fata laptopului ca "oricum nu au nicio sansa, lasa-i sa moara prosti"
 • +2 (14 voturi)    
  . (Vineri, 18 iunie 2021, 14:21)

  Annona [utilizator]

  am uitat sa zic ca nu am vazut pe nicaieri vreo referire la homosexualitate sau la masturbare (care, de altfel, e normala, copiii nu trebuie rusinati, dar nu e nici ceva ce trebuie admirat sau incurajat sau ridicat la rang de tehnica de imbunatatit sanatatatea, cum am vazut ca este considerata de unele pagini derizorii de psihologie-pop). Deci nu inteleg tam-tam-ul care s-a facut pe tema asta
 • +2 (20 voturi)    
  Cele mai multe mame minore. (Vineri, 18 iunie 2021, 14:22)

  Lok [utilizator]

  Trendul totusi descrescator si profund etnic. Apare undeva vreo statistica ca sarcinile alea nu sunt cumva voite? Ca unele culturi nu au problemele progresiste in capu lor.
  • -6 (12 voturi)    
   ...sunt minore (Vineri, 18 iunie 2021, 15:25)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   SI atat.
   Ti-a trecut prin cap ca educand si acele mame minore, care presupui tu ca sunt majoritar rome, o vom duce tot mai bine cu totii, ca natie?
   Te-ai gandit vreun pic, cata resursa unama risi[im ca popor din cauza prejudecatilor, a etichetelor si a snobismului unora ca tine?
   Mai Lok, copiii buni pleca si raman unde pleaca (multi).
   Cu tembelisme din astea repetate la infinit o sa ramai numai tu si cu mamele minore de o anumita etnie in tara asta :)
   • +6 (10 voturi)    
    Sună frumos dar nu prea merge (Vineri, 18 iunie 2021, 17:08)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    Eforturile de sedentarizare și educare ale țiganilor au început în Țările Române pe la 1840. În curând se fac 200 de ani și eșecul e aproape total. Chiar crezi că niște ore-n plus la școală vor face vreo diferență?!
  • -2 (6 voturi)    
   Sunt si romani destui (Vineri, 18 iunie 2021, 15:26)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Parintii plecati jn strainatate, fetele lasate in grija bunicilor care le rasfata, se trezesc tarziu sa ia pilula de a doua zi. Sunt destule mame minore de alte etnii. Se intampla chiar si la catolici/unguri, pocaiti sa vina barza neinvitata.
 • +7 (17 voturi)    
  Program si pentru copii si pentru adulti (Vineri, 18 iunie 2021, 14:33)

  mihaiAlt [utilizator]

  - avem cele mai multe mame minore
  - cele mai multe victime ale retelelor de proxenetism multe prin metoda lover-boy.
  - televiziunile mogulilor (80%) dau non-stop nuditate, promiscuitate, scandal desi la programul de fakestiri critica educatia in scoli.
  - bullying si violenta fizica e ceva normal in scolile la noi.
  - educatia rutiera este la pamant
  - e plin de analfabeti functionali
  - participarea civica prin vot, voluntariat sunt subiecte gen OZN-uri.

  Toate subiectele astea ar trebui puse in materii obligatorii si sa nu mai ajunga la liceu si facultate toti analfabetii functionali si sociali ca te lovesti de ei zilnic dupa.
  • -2 (14 voturi)    
   Pai (Vineri, 18 iunie 2021, 15:48)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui mihaiAlt

   Ce nu ai inteles? PSD, PNL, UDMR si popimea te vor prost si needucat !

   UIta-te la nivelul de educatie al celor care voteaza PSD / PNL si al celor care voteaza USR.
 • +3 (13 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 18 iunie 2021, 14:34)

  Tyrion.lann [utilizator]

  A realizat cineva vreodata un studiu de impact al extinderii educatiei sexuale asupra sarcinilor si implicit asupra natalitatii viitoare?

  Intreb pentru ca multi au tras semnale de alarma, nu stiu daca justificat sau nu, asupra scaderii natalitatii in Romania ce duce, impreuna cu emigratia masiva, la imbatranirea populatiei si scaderea acesteia masiva pe termen lung, cu impact asupra sustenabilitatii sistemului de pensie si nu numai.
  • -5 (9 voturi)    
   Dumneavostra sunteti pe contasens (Vineri, 18 iunie 2021, 16:15)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Pai toata lumea zica ca aceste cursuri vor "sexualiza" copiii, adica vor trece mai repede la treaba.

   Iar dumneavoastra ziceti pe dos, ca scade natalitatea si nu mai are cine sa plateasca pensiile.

   Serios vorbind, nu e cam cinic sa te gandesti la natalitate si pensii cand e vorba de mame care nasc la 12-13-14 ani?
   • +3 (5 voturi)    
    Eu ce am intrebat (Vineri, 18 iunie 2021, 17:13)

    Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Este daca stie cineva, bazat pe niste studii stiintifice si nu pe pareri sau sentimente personale, care ar fi efectul pe termen lung.

    Scopul declarat acesta pare sa fie, sa reduca natalitatea. Eu personal nu stiu daca va avea un efect pozitiv sau negativ pe termen lung.

    Dumneavoastra pareti sa credeti ca va fi un efect bun, si va intreb daca dumneavoastra si initiatorii masurii se bazeaza pe ceva concret, stiintific, cand cred asta sau e doar asa ceva sa fie bine ca sa nu fie rau.

    M-am saturat de masuri luate pe considerente populiste sau ideologice, de oameni care habar nu au despre ce este vorba.
    • -2 (4 voturi)    
     Ai intrebat o mare tampenie (Vineri, 18 iunie 2021, 19:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

     Practic, sugerezi ca educatia si accesul la informatie ar duce la decizii individuale care contravin intereselor societatii.
     Cu alte cuvinte, sa ascundem adevarul, ca e mai usor sa controlezi o turma de ignoranti.
     Pai atunci intreb si eu.. Oare nu era mai bine pentru Romania daca pe tine te-ar fi educat de mic statul roman sa fii sclav la o ferma de stat, sa muncesti 16h/zi si sa nu ceri decat mancare si un pat?

     Scopul declarat nu este sa reduca natalitatea, ci sa ajute tinerii sa decida constient cand fac copii. Daca pe termen lung efectul este reducerea natalitatii, atunci ar trebui sa te intrebi de ce tinerii nu mai vor sa isi intemeieze o familie si sa creasca 2-3 copii?...
     • 0 (0 voturi)    
      Mamele minore au o etnie aparte (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 23:08)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      O cultura care sustine mamele minore. Si in Bulgaria e la fel.
      Educatia nu va schimba nimic atata timp cat trendul este oricum descendent si etnia aia nu da pe la scoala. Dar restu?
      Tu vrei sa ii explici la toti cum e cu masturbarea pentru ca o etnie specifica da prost in statistici?
 • +1 (25 voturi)    
  Despre ce e vorba de fapt... (Vineri, 18 iunie 2021, 14:37)

  reiand [utilizator]

  Lucrurile cu adevărat necesare se pot face în câteva ore, majoritatea fiind deja acoperite la Biologie. Faptul că se insistă pentru introducerea unei materii dedicate de "educație sexuală", care să dureze ani de zile, maschează dorința de a introduce, din nou în România (după marxism-leninism), ideologia distructivă în școli.

  Indiferent ce conține programa acum, în câțiva ani se va ajunge inevitabil la propagandă lgbt prezentată copiilor ca "realitate științifică", culminând cu aberația că îți poți alege genul (ideologia trans). Lucru care duce din ce în ce mai multe fete din Vest să susțină că sunt de fapt băieți, ajungându-se până la mutilare chirurgicală, fără acordul părinților.
  • +2 (10 voturi)    
   Diagnostic corect! (Vineri, 18 iunie 2021, 17:55)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Ai perfectă dreptate.

   Într-adevăr așa începe totul. E rețeta „de succes” din Europa de vest și din școlile de stat din America de Nord. La început „progresiștii” insistă pe utilitatea unor ore speciale de educație sexuală. Ce poate fi rău ăn asta? E o chestie benignă.

   Apoi orele astea devin obligatorii. În faza următoare de la educație sexuală, ele deviază tot mai mult spre „identitate de gen”. Apoi se constată că e imperativ ca ele să înceapă în frădiniță la copii de 4-5 ani. În utlima fază ajung să-i tâmpească pe copii de grădiniță că ei nu se nasc fețițe și băieți așa cum credeau, ci că se pot schimba și chiar că e cool să se schimbe. Li se spun insistent povești despre iepurașul cu doi tați sau cu două mămici. Ajung să se simtă vinovați și nefericiți că ei au un tată și o mamă în loc să aibă doi tați și nicio mamă

   După aia pe la 10-12 ani mai ales cei cu psihicul labil ajung să fie convinși că sunt băieți „prizonieri” într-iun corp de fată sau fete „prizoneire” într-un corp de băiat. Ajung la tratamente hormonale, castrări și masectomii demne de Dr. Mengele. Rămân niște deseuri umane pe tot restul vieții lor înainte de a înțelege de fapt viața...
 • +2 (22 voturi)    
  nu cei din scoli (Vineri, 18 iunie 2021, 14:42)

  an_drei [utilizator]

  Nu la scoala este problema. Majoritatea covarsitoare dintre cei ce umplu statisticile nu vin la scoala, de aceea isi si incep viata de familie mai devreme.
  Hai sa vedem cum sa facem sa convingem lumea sa vina prima data la scoala.

  Programa nu e deplasata, dar as prefera sa o spun eu copilului meu cand consider ca e pregatit, eu il cunosc, situ ce stie, stiu ce nu stie si de ce are nevoie.
  • -2 (12 voturi)    
   Faci homeschooling? (Vineri, 18 iunie 2021, 15:29)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Aplici aceeasi logica si pentru romana, geografie, istorie?
   Ii dai cunonstinte cu portia, dupa cum il cunosti?
   Eu banuiesc ca esti doar pudibond.

   Faptul ca primesc toti aceeasi informatie in acelasi timp, o asimileaza si o discuta in acelasi timp conteaza enorm pentru acceptare. A noilor cunostinte si a celui de langa tine.
   • +1 (5 voturi)    
    nu aplic (Vineri, 18 iunie 2021, 18:59)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    Banuiesti prost.

    Nu stiu de ce compari geografia si istoria cu sexualitatea. Sexualitatea este strict legata de moralitate, domeniu in care nu am de gand sa las pe nimeni sa "imi educe" copilul, in special statul care functioneaza dupa regula: cel mai galagios are dreptate.

    Statul prin scoala doreste sa abordeze copiii ca si cum ar fi toti orfani, sau cu parinti care nu le pasa de copiii lor. Nu ma bazez pe minunatul sistem de invatamant "personalizat" pe nivelul, pasiunile, inclinatile copilului meu nici cand vine vorba despre educatia clasica. E un inceput bun, dar cu lacunele lui.

    Nu sunt socialist, nu cred in educatia sexuala "colectivizata" ci cred in drepturile individuale de a alege liber. Abordarea sexualitatii trebiue sa plece de la moralitate si nu animalic.

    Abstinenta pana la casatorie. Dar nu, omul este doar un alt animal ce trebiue sa se imperecheze cu cine apuca si apoi incercam sa rezolvam BTS, legalizam uciderea copiiilor prin avort, etc..
 • 0 (8 voturi)    
  explicatia e foarte simpla (Vineri, 18 iunie 2021, 14:54)

  muvis [utilizator]

  Optionalul de educatie a sanatatii (parca asa se numea) e pe aceiasi lista cu optionalul de matematica si literatura. Ai voie sa alegi doar unul. Si am fost avertizati sa ne inscriem la acelasi, toti, ca altfel nu mai stiu ce se intampla. Inutil sa va spun ce pateste un copil al carui parinte care iese din rand.

  Ce vreti sa faca parintii? Voi trebuie sa le permiteti parintilor sa aiba mai multe optiuni.
  Religia tot 12 ani se studiaza?
 • 0 (6 voturi)    
  Programa e OK! (Vineri, 18 iunie 2021, 15:53)

  Vic_Tor [utilizator]

  este clar ca , privind categoriile pe ani de studiu, sunt ordonate foarte bine si avanseaza exact odata cu dezvoltarea fizica si mentala a copiilor. nu se discuta de sex pana in clasele 7-8 ( sunt sute de cazuri de fete ce raman insarcinate de pe la 12-13 ani) si abia la liceu sunt cele mai detaliate pentru ca se presupun ca deja unii fac sex desi habar nu au ce fac de fapt


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by