Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat miercuri că pe data de 14 septembrie va debuta concursul pentru ocuparea posturilor de director în toate şcolile din România, proba scrisă urmând să aibă loc pe 15 octombrie. Concursul are mai multe etape şi se va desfăşura pe parcursul primului semestru din anul şcolar 2021/2022, transmite News.ro.

Sorin CîmpeanuFoto: Captura Facebook

Mandatele de directori și directori adjuncți vor expira în luna august. Este vorba de 9771 posturi.

“Concursul va debuta pe data de 14 septembrie în condiţiile în care anul şcolar 2021/2022 începe în 13 septembrie. În 14 septembrie demarează concursul pentru ocuparea posturilor de director în toate şcolile din România. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie, vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei şcoli. În data de 22 decembrie, mai exact în perioada 20-22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, numire începând cu data de luni, 10 ianuarie, dată la care începe semestrul doi al anului şcolar 2021/2022. Practic, întreg concursul pentru ocuparea posturilor de director se va derula pe parcursul primului semestru din anul şcolar 2021-2022”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că au fost mai multe argumente care au înclinat balanţa pentru debutul concursului pe 14 septembrie şi nu pe 27 iulie cum era anunţat anterior.

„Au fost o serie de argumente pro şi contra pe baza cărora Ministerul Educaţiei a înţeles că punând în balanţă aceste argumente pro şi contra este mai bine să demarăm concursul în data de 14 septembrie decât în data de 27 iulie cu proba scrisă aşa cum a fost anunţat anterior. Printre elementele care susţineau data de 27 iulie se regăsea nevoia de numire a directorilor interimari a căror contracte expiră. Dintre cei care au promovat concursul în data de 27 iulie vom vedea în ce măsură se va regla aspectul numirii interimarilor, deocamdată legea este foarte clară în această privinţă. Important este să avem în anul şcolar viitor directori în fiecare şcoală numiţi pe criterii de competenţe. Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competenţă. După asta la partea de numire sigur că vom avea în vedere toate considerentele de ordin legal”, a explicat ministrul Educaţiei.

Aproape 10 mii de mandate de directori de școli expiră în august

Amintim că pe 9 ianuarie au expirat peste 4200 de mandate de director și directori adjuncți, iar în luna august vor expira alte peste 5400 de mandate.

Practic, în august ar trebui ocupate circa 9700 de posturi de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ, întrucât tot atunci expiră și mandatele prelungite deja cu 6 luni.

„În luna august când expiră și cei numiți în ianuarie vom avea 9.771 de directori și directori adjuncți. Cifra este exactă”, declara Cîmpeanu, citat de Edupedu.ro.

„Din cei 4200 de directori și directori adjuncți au fost menținuți peste 3400 și au fost schimbați 796”, preciza ministrul în luna februarie.

Care sunt condițiile pentru a putea fi director de școală

Conform metodologiei publicate de Ministerul Educației înainte de modificarea calendarului, pentru a ocupa funcția de director sau de director adjunct, un cadru didactic trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

  • a) Este absolvent al învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare
  • b) Este titular în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
  • c) Are o vechime în învățământul preuniversitar de minim 5 ani;
  • d) Are calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice Ministerului Educației;
  • e) Nu a fost sancționat disciplinar în ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului, indiferent de perioada în care și-a desfășurat activitatea și de funcțiile ocupate, funcții didactice, de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației sau a intervenit radierea de drept a sancțiunii;
  • f) Nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învătământ prin hotărare judecătorească definitivă de condamnare penală;
  • g) Este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției;
  • h) nu a avut statutul de „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității“;
  • (2) Cadrele didactice care au ocupat și funcții de conducere din unități de învătământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației prezintă calificativele prevăzute la alin. (1) lit. d) obținute în urma evaluării activității desfășurate în această calitate.

CONSULTĂ: