​Liga Studenţilor (LS Iași) solicită „Ministerului Educaţiei emiterea de urgenţă a avizului Direcţiei Juridice în ceea ce priveşte plagiatul „grosier” din teza de doctorat a procurorului Codruţ Olaru, membru CSM, în lipsa căreia CNATDCU nu poate publica decizia Consiliului General privind verdictul de plagiat în cazul fostului șef DIICOT şi nici raportul comisiei de analiză, se arată într-un comunicat de presă.

Codrut OlaruFoto: Agerpres

În același comunicat, LS Iași acuză ministerul Educației de „acoperirea cazurilor de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții înalte de conducere analizate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)”.

  • PressOne relata pe 17 mai că procurorul Codruț Olaru rămâne fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că teza acestuia este plagiată „grosier”.

Olaru, care este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și-a susținut public lucrarea științifică în 2013, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub coordonarea actualului rector Tudorel Toader – fost ministru al Justiției în perioada 2017-2019.

Tudorel Toader: ”Nu aveam programe pentru depistarea plagiatului”

Tudorel Toader a susținut, după acest verdict al CNADTCU, că nu a putut să-și dea seama că lucrarea fostului șef DIICOT era plagiată pentru că la acel moment nu avea softuri care să detecteze pasajele copiate.

„La momentul înscrierii la doctorat, Codruţ Olaru avea deja publicate studii de specialitate în reviste juridice de profil referitoare la criminalitate organizată. Domnul Olaru este un specialist în criminalitate organizată, dovadă faptul că a fost şi procuror-şef la DIICOT. La momentul susţinerii tezei de doctorat, nu aveam programe pentru depistarea plagiatului. Decizia anterioară, de anul trecut, de neplagiat, este de data aceasta înlocuită cu o decizie de plagiat constatându-se că o parte din lucrare conţine elemente de similitudine”, a declarat fostul ministru al Justiției, pentru Ziarul de Iași.

Potrivit PressOne, înainte de ședința Consiliului General al CNATDCU în care urma să se decidă menținerea sau retragerea titlului său de doctor, Codruț Olaru a încercat să blocheze emiterea unui verdict printr-o acțiune deschisă în instanță împotriva CNATDCU și a Ministerului Educației. Mai mult, Olaru le-a cerut ministrului Educației Sorin Cîmpeanu și președintelui CNATDCU Ioan Aurel Pop clasarea sesizării asupra căreia CNATDCU urma să se pronunțe, pe motiv că în martie 2020 primise – pe o altă sesizare – verdict de neplagiat.

Ce spune în comunicat Liga Studenților Iași:

  • „Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Educației emiterea de urgență a avizului Direcției Juridice în ceea ce privește plagiatul grosier din teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, membru CSM, și condamnă ferm Ministerul pentru acoperirea cazurilor de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții înalte de conducere analizate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
  • Miza amânării este crearea unui precedent periculos care să arunce în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu funcții și grade înalte și a fabricilor de diplome, persoanele direct interesate fiind atât membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fondată de Gabriel Oprea, diverse persoane cu funcții în academiile militare care doresc să își protejeze astfel titlurile de doctor, cât și ministrul Sorin Cîmpeanu, membru ASSN și secretarul de stat Gigel Paraschiv, fost prorector al Universității Politehnica, condusă de Mihnea Costoiu, apropiat de ASSN. Amintim faptul că Olaru a fost avansat într-un termen fulger la gradul de general cu o stea de Gabriel Oprea, când acesta din urmă era ministru al Apărării.
  • De asemenea, organizația îi solicită lui Sorin Cîmpeanu să verifice și să explice public motivul pentru care CNATDCU tergiversează chiar ani de zile luarea unei decizii în cazurile în care sunt implicate „gulere albe”: Bogdan Licu (5 ani) – procuror general adjunct, Robert Negoiță (5 ani) – primar fost deputat și primar PSD, Mihai Tudose (4 ani) – fost prim-ministru și actual europarlamentar PSD, Lucian Netejoru (3 ani) – șeful Inspecției Judiciare, Gabriel Vlase (2 ani) – directorul Serviciului Român de Informații Externe (SIE)
  • În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase cum Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line.
  • Cazul a fost tergiversat de mai multe instituții pentru a proteja toate persoanele implicate, în special pe Olaru și pe coordonatorul acestuia, Tudorel Toader. Comisia de Etică de la „Cuza” a amânat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului. Ulterior, CNATDCU a amânat luarea unei decizii în 2020 pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
  • În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilă, pentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse.
  • În data de 15 noiembrie 2019, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus la CNATDCU o nouă sesizare, completă, cu toate sursele aferente, cu indicarea a cel puțin 109 pagini plagiate, adică a 43,7% din teză, care a fost admisă și conexată cu dosarul aflat în lucru.
  • Inițial CNATDCU a dat un prim verdict în martie 2020, susținând că doar 26 de pagini ar fi plagiate și că proporția ar fi prea mică pentru ca teza să poată fi considerată a fi plagiată. Ulterior, o nouă comisie de analiză a identificat în total 43 de pagini plagiate din 249, dând un verdict clar de plagiat, cu toate că peste jumătate dintre paginile plagiate nu au fost incluse în analiză.
  • În momentul de față, în lipsa avizului de legalitate de la Ministerul Educației, CNATDCU nu poate publica decizia Consiliului General privind verdictul de plagiat în cazul tezei lui Olaru și nici raportul comisiei de analiză.
  • Între timp, Olaru a dat în judecată CNATDCU, cerând Curții de Apel București (dosarul 2782/2/2021) să suspende procedurile de verificare a tezei sale de doctorat, încercând să amâne pe cât posibil situația unui verdict final de plagiat în cazul tezei sale. În trecut Olaru a mai încercat același lucru la Curtea de Apel Bacău, însă și-a retras cererea de chemare în judecată. În mod similar, procurorul Bogdan Licu a încercat aceeași manevră, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins acțiunea.
  • Liga Studenților (LS IAȘI) a intervenit în proces pentru a apăra atât decizia de admitere a sesizării formulată de organizație în noiembrie 2019, cât și poziția procesuală a CNATDCU și a doamnei Emilia Șercan.”