​Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanța de urgență potrivit căreia, la examenul național de bacalaureat 2021, se echivalează sau se recunosc probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, având în vedere „organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale. Metodologia aferentă procedurii a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

ExamenFoto: Agerpres
  • Amintim că înscrierea la examenul de bacalaureat 2021 are loc începând cu 31 mai până pe data de 4 iunie. Probele încep pe 28 iunie (vezi calendarul complet mai jos în articol)
  • 4 iunie este ultima zi de școală pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a

BAC 2021 METODOLOGIE pentru echivalarea/ recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

(1) Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

(2) Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele a IX-a—a XII-a, candidaților la examenul național de bacalaureat 2021 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

— nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;

— nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

— nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

(3) Pentru stabilirea nivelului de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2021 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă în clasele a IX-a—a XII-a pentru absolvenții învățământului de zi, respectiv în clasele a IX-a—a XIII-a pentru absolvenții învățământului seral/frecvență redusă/absolvenții învățământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.

Art. 4. — (1) Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

(2) Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.

(3) Pentru candidații la examenul național de bacalaureat 2021 care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obținută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competență.

(5) Nivelul unic de competență se identifică în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi.

(6) Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

— calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;

— calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;

— calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

— calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

Art. 6. — (1) Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

(2) Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

— nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5și 5,99;

— nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;

— nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

— nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

(3) În certificatul de atestare a competențelor digitale sunt înscrise nivelul de competență digitală, iar la rubrica „punctaj”este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competență.

4) Pentru stabilirea nivelului de competență digitală dincadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a, indiferent dacă această disciplină a fost studiată în cadrul învățământului liceal sau profesional.

(5) În cazul candidaților la examenul național de bacalaureat 2021 care nu au studiat disciplina Tehnologiei informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competență digitală se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învățământului liceal sau profesional.

Art. 7. — (1) Candidații la examenul național de bacalaureat 2021 care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.

(2) În cazul candidaților prevăzuți la alin. (1) se aplică prevederile Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.219/2010 privind recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și l aexamene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, cu modificările ulterioare.

CALENDAR BAC 2021

În prezent, calendarul examenului de Bacalaureat 2021 prevede evaluarea competențelor în perioada 14-25 iunie la prima sesiune și perioada 23-31 august pentru sesiunea din toamnă:

Sesiunea iunie - iulie 2021

  • 31 mai - 4 iunie 2021 - Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 4 iunie 2021 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 14-16 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 16-17 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 18-23 iunie 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 23-25 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 28 iunie 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 - 18,00
  • 6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august – septembrie 2021

  • 19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 19 august 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 23-24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
  • 31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 - 18,00)
  • 1- 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale