Aproape 7.800 de elevi din București au cerut, din motive medicale, să facă în continuare cursuri online și după redeschiderea totală a școlilor, începând de miercuri, conform datelor transmise de prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Scoala onlineFoto: Profimedia Images / Annette Riedl / AFP

Situația la acest moment în școlile din București este următoarea:

  • Prezență fizică în clase: 157.143 de copii
  • Cursuri on-line: 115.575 de elevi

Din motive de infrastructură, de miercuri, când vor fi redeschise școlile în totalitate, 5 unități de învățământ unde învață 2.922 de elevi vor continua cursurile online.

Prefectul Capitalei a precizat că, din motive medicale, 7.794 de elevi au solicitat să facă în continuare cursuri online.

La acest moment, sunt confirmațai cu COVID 43 de elevi, iar 31 clase sunt suspendate. De asemenea, sunt confirmați cu boala 20 de angajați din școli.

Reamintim că pot face în continuare ore online:

  • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical. Este vorba despre preșcolarii/elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați, conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.

Rata de infectare în București a scăzut luni, pentru prima dată, sub 1 la mia de locuitori, și a ajuns 0.94, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că, cel mai devreme, toți elevii din Capitală s-ar putea întoarce fizic la școală începând de miercuri.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevedea că localitățile unde școala începe complet în format fizic se stabilesc doar în ziua de vineri, în baza incidenței COVID sub 1 la mie, va fi modificat luni. Astfel, ordinul va fi modificat la art 2, alin. 3, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie.

Câmpeanu a precizat pentru HotNews.ro că ordinul va fi emis luni și că, cel mai probabil, ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial în cursul serii. Apoi, DSP și ISMB trebuie să aprobe acest ordin, iar prefectul Capitalei să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență București, pentru a emite decizia privind întoarcerea la școală a tuturor elevilor.

Dacă trendul descrescător pentru rata de infectare va continua, marți va avea loc o ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru revenirea tuturor elevilor din Capitală în format fizic, a declarat prefectul Alin Stoica.

”Dacă rămâne trendul descendent pentru rata de infectare, atunci vom avea mâine ședința CMBSU, în condițiile în care astăzi (luni) va fi modificat ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății”, a spus Alin Stoica.

”Intrarea în vigoare ar putea fi cel mai devreme miercuri”, a adăugat prefectul de București despre decizia de revenire a tuturor elevilor în bănci.