​​Ministerul Educației a transmis ratele de infectare în toate localitățile din România, în baza căreia se stabilesc scenariile verde sau galben potrivit căror elevii vor merge la școală săptămâna viitoare - 17-22 mai.

Elevi la o scoala din sat din RomaniaFoto: World Vision Romania

Potrivit acesteia, vineri 14 mai mai erau 654 de localități în scenariul galben, acolo unde elevii de gimnaziu și liceu care nu sunt în clase terminale rămân să facă școală online, și 2527 unde elevii și preșcolarii vor merge fizic.

„Sunt peste 2,6 milioane de elevi în această situație - 90%”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.ro, adăgând că circa 300.000 de elevi se află în scenariul galben, reprezentând circa 10% dintre elevi.

„Scenariul roșu - suspendarea tuturor activităților cu prezenta fizică - se aplică școlilor din localitățile care ar putea fi carantinate, precum și claselor in care s-au înregistrat cazuri confirmate de infectare cu virusul Sars-COV-2”, a mai precizat Cîmpeanu.

„De săptămâna viitoare, in exteriorul școlii (spatii deschise) se poate renunța la obligativitatea purtării măștii de protectie, dar se păstrează regula pauzelor decalate pentru a evita aglomerările”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în contextul în care, din 15 mai, s-a decis să se renunțe la obligativitate purtării maștii de protecție în exterior.

Concret, în cele 654 de localități, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a vor face tot școală online.

Scenariul 1

  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.