UPDATE Ministerul Educației a publicat lista cu rata de infectare cu Covid-19 din fiecare localitate din România. Potrivit acesteia, mai sunt 751 de localități în scenariul al doilea, cu rata de peste 1 la mie, însă scenariul potrivit cărui se decide cum merg elevii la școală în format fizic se decide în baza ratei din ziua de vineri pentru săptămâna care urmează.

Elevi la o scoala din sat din RomaniaFoto: World Vision Romania

Astfel, deși incidența a scăzut, rămân 939 de localități în scenariul al doilea (galben) până vineri.

Potrivit Ordinului Comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, „referința este rata de infectare din ziua de vineri, pentru toată săptămâna”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Amintim că luni, 10 mai, s-au întors în bănci, după vacanță, toți elevii claselor terminale - a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

Incidența cazurilor de Covid-19 este în București în continuare peste 1 la mie:

Cele două scenarii:

Scenariul 1

  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

Ministrul educației a declarat vineri că nu se poate lua o decizie sau formula o propunere de redeschidere a tuturor şcolilor până nu este stabilită rata de infectare cu noul coronavirus după Paşte, transmite Agerpres.

"Nu putem să luăm o decizie, nu putem să formulăm o propunere de redeschidere a tuturor şcolilor din România până când nu vom vedea care este rata de infectare mai ales după Sărbătorile Pascale. Acest lucru va fi analizat probabil în următoarele săptămâni, după ce vom fi depăşit această perioadă de incubare, pentru că totul se raportează la starea sanitară", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Ce declara Cîmpeanu vineri, atunci când s-au stabilit scenarii pentru săptămâna 10-15 mai:

"Astăzi, în România, mai sunt 939 de localităţi cu o rată de infectare peste 1 la mie şi 2.224 de localităţi cu rată de infectare sub 1 la mie. Diferenţa faţă de scenariul pe care elevii au mers la şcoală astăzi este de 185 de localităţi. Deci, scenariile se stabilesc astăzi pentru luni. Luni, şcolile din 185 de localităţi vor avea şansa prezenţei fizice fără limitări pentru toţi elevii. Asta înseamnă circa 80.000 de elevi care vor putea merge în plus luni faţă de vineri, încă un pas spre normalitate. Se adaugă cei 370.000 de elevi din clasele terminale care vor începe luni şcoala. Deci, de luni, vom avea 450.000 de elevi cu posiblitatea prezenţei fizice în şcolile din România. Ne apropiem de 2,5 milioane faţă de 2.934.000 de elevi. Important este că, după actualele scenarii în vigoare, luni vom avea încă 450.000 de elevi care vor putea merge cu prezenţă fizică", a susţinut ministrul Educaţiei.