Consorțiul Universitaria: Reducerea cu 70% a alocărilor pentru universități prin PNRR, o măsură periculoasă. O țară care refuză să facă investiții majore în educație, condamnată să devină o colonie științifică și tehnologică

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 13:42 Actualitate | Educatie


Universitatea Babes-Bolyai
Foto: Wikimedia Commons
Consorțiul Universitaria - din care fac parte Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București - atrage atenția că decizia luată de Guvern de a reduce cu aproximativ 70% fondurile alocate învățământului superior pentru investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență este una periculoasă. Rectorii celor cinci universități spun că o țară care refuză să facă investiții majore în educație este una condamnată pentru a deveni o colonie științifică și tehnologică și vulnerabilă la demagogie și fake news.

Rectorii celor cinci universități atrag atenția, printr-un comunicat de presă transmis joi, că decizia de a reduce drastic investițiile din învățământul superior este una nefericită pentru că România ratează o șansă importantă prin care putea deveni o națiune competitivă din perspectiva învățământului superior, prin intermediul unor poli de excelență.

În absența unor investiții semnificative în zona învățământului superior, decalajul față de universitățile europene de prim plan se va amplifica, iar România va rămâne în afara primei ligi, din perspectiva ierarhiilor bazate pe cercetare și educație, spun rectorii universităților din Consorțiul Universitaria.

Ei consideră că măsura este și una periculoasă, prin consecințele pe care le implică.

În opinia rectorilor, o țară care refuză să facă investiții majore în educație este o țară condamnată pentru a deveni o colonie științifică și tehnologică, o țară vulnerabilă la demagogie și fake news, o țară cu o productivitate și valoare adăugată scăzută, pentru că educația este factorul esențial în prosperitatea oricărei națiuni.

Ei mai spun că absența investițiilor semnificative în învățământul superior este în contradicție cu țintele majore ale Comisiei Europene și, implicit, ale României. Concepte precum inovație, digitalizare, specializare inteligentă, combaterea schimbărilor climatice riscă să rămână simple clișee – jargoane politice, cu mici șanse de reușită în absența unor investiții majore la nivelul învățământului terțiar menite să schimbe mentalități și să dezvolte competențe și soluții tehnice de vârf, arată rectorii.
 • "Din păcate, trebuie să o spunem deschis, în competiția internațională a universităților nu este posibilă stagnarea, nimic nu este static. Schimbarea ierarhiilor universitare este permanentă. Universitățile care nu vor persevera și care nu își vor dezvolta centrele și calitatea programelor de educație și cercetare vor involua, în timp ce universitățile care vor investi inteligent în resurse ale performanței și competitivității vor evolua.
 • Învățământul superior românesc are nevoie de investițiile majore care pot fi operaționalizate prin proiectele din cadrul PNRR, diminuarea drastică a bugetului din acest capitol fiind o cale sigură către decăderea învățământului superior românesc în plan european, cu consecințe catastrofale pe termen lung.
 • Consorțiul Universitaria, ca alianță reprezentativă a universităților românești de top, are o responsabilitate crucială față de viitorul României Educate, față de evoluția societății românești în ansamblu. Din această postură, Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR, de care depine șansa noastră la un viitor prosper”, spune președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria, Marilen Gabriel Pirtea.
Consorțiul Universitaria cere Guvernului să revină asupra deciziei de reducere bugetară sau să identifice surse alternative credibile și concrete de finanțare pentru a realiza investițiile și reformele structurale necesare pentru învățământul superior românesc: "Dacă educația este cu adevărat o prioritate națională este important ca acest lucru să se reflecte în nivelul investițiilor propuse".


Miniştrii Proiectelor Europene şi Educaţiei, Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu, au transmis ulterior că s-a impus o reducere a alocărilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență de la 42 la 29,2 miliarde euro, ceea ce presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. Astfel, este redusă și alocarea pentru proiectul ”România educată”, dar România, cu 12% fonduri direcţionate către educaţie, tot are o alocare peste media europeană, susțin cei doi miniștri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1604 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  acum va rog sa ma scuzati (Joi, 6 mai 2021, 14:10)

  ..13 [utilizator]

  dar daca in unversitati ajung toate loazele pregatite cu maxima precizie in liceele din Ro ca urmare a unei subeducatii efectuate cu maxima arta in ciclul gimnazial

  va rog sa ma scuzati

  dar o meritam.

  sigur ca mai sunt exceptii, mici scapari dar...

  PISA spune ca suntem un pic idioti si atunci ce dreac cautam in universitati???
 • +1 (3 voturi)    
  Perfect adevarat (Joi, 6 mai 2021, 14:20)

  UpNext [utilizator]

  dar noi deja suntem, de peste trei decenii, o "țară condamnată pentru a deveni o colonie științifică și tehnologică, o țară vulnerabilă la demagogie și fake news, o țară cu o productivitate și valoare adăugată scăzută".

  Cu precizarea necesara ca, in noul haos guvernamental, cresc drastic riscurile de accentuare si cronicizare a starii dezastruoase a educatiei si cercetarii din Romania, cu sanse minime de revenire.
 • +5 (5 voturi)    
  Da, sigur! (Joi, 6 mai 2021, 14:23)

  Cataleya [utilizator]

  Sa va dea guvernul bani , iar voi sa-i bagati in dosul lui Cumpanasu!
  Consortiu de rahat, cu rectori alesi pe viata!
 • +5 (5 voturi)    
  siiigur (Joi, 6 mai 2021, 15:08)

  GIGI_CIOC@N [utilizator]

  adevarul este ca banii va lipsesc, nu ca intreaga materie este o mizerie ce nu poate fi apicata si care are utilitate minima..
  daca ma uit in orice "carte noua" din universitati, ori are la bibliografie carti din anii 50 ori "alte carti noi" care au la randul lor aceleasi carti din anii 50 ca bibliografie...
  programa este mizerabila si cvasi irelevanta.. memorat imbecil si reprodus prostesc(ca doar e romanica).. proiectele ceva de literatura universala, avand mai putin treaba cu aplicabilitatea practica si mai mult cu romanele vechi, in timp ce materia predata are ca punct de inspiratie si aplicabilitate ere ceausiste cand nu interesa pe nimeni cat costa ce faci acolo, ca doar era toata industria statului si se facea foamea doar ca sa dea bine la prosti cu produse proaste,facute scump......

  deci, stimati universitari, mai coborati de pe norisorii vostri de basini si autosuficienta.. problema invatamantului nu este finantarea ci invatamantul insusi... dar nu prea va pasa voua cu salarii lejer de 5 cifre
 • 0 (2 voturi)    
  "colonie științifică și tehnologică" (Joi, 6 mai 2021, 15:55)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Slabe sanse... daca cu investii minime abia reusim sa folosim si noi roata si sa ajungem in epoca betonului, fara investii ma indoiesc ca am avea tara acaparata de roboti cu inteligenta artificiala care conduc nave intergalactice.

  Desi daca asta e pretul tehnologizarii, hai sa incercam :)
 • +1 (1 vot)    
  Tara celor 100.000 de doctori cu 95% carti traduse (Joi, 6 mai 2021, 17:06)

  xolv [utilizator]

  oare ce au produs elefantii astia in ultimii 30 de ani, decat doctori pe banda rulanta ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by