Scenariile după care se va reveni la școală în data de 5 mai, respectiv 10 mai pentru clasele terminale au fost modificate, luându-se în calcul doar limita ratei de infectare de 1 la mie. Practic, scenariile galben și rosu au fost comasate în „scenariul doi”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarațiile făcute de Cîmpeanu la PRO TV:

  • „În scenariul 1, rata de infectare mai mică de 1 la mie, toți elevii vor putea merge la ore cu prezență fizică. La ora la care vorbim (29 aprilie - n.r.), sunt 1731 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. Deci toți elevii plus copiii din grădinițe vor putea merge cu prezență fizică.
  • În scenariul 2 - azi sunt 1450 localități în scenariul 2 - rata de infectare peste 1 la mie. Sigur, nu luăm în discuție localitățile în carantină.
  • În acest scenariu 2 vor putea merge la școală toți copiii de grădiniță, plus toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, plus elevii din 185 de școli speciale.
  • Practic, în scenariul 2 nu vor putea merge cu prezență fizică la școală, din păcate, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a.
  • Elevii claselor terminale, din 10 mai, fie că vorbim de scenariul 1 sau 2, se vor întoarce în școală cu prezență fizică.
  • Practic, scenariile galben și roșu au fost comasate - rata de infectare peste 1 la mie”.

La întoarcerea la școală „nu se cere testare epidemiologică”, dar trebuie respectate măsurile, a mai spus acesta.

Modificarea scenariilor vine ca urmare a faptului că, la solicitarea ministerului Educației, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis miercuri seară ca elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, profesional și postliceal - clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a - se pot întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, din 10 mai, după vacanța de Paști.

În ședința de miercuri, 28 aprilie 2021,CNSU a adoptat Hotărârea numărul 25, potrivit căreia Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt abilitate să emită un ordin comun de ministru pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță,cu respectarea următoarelor prevederi:

  • a)permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • b)permiterea participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • c) permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.