Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat joi seară că pe 27 iulie se va organiza concursul național pentru directori de școli, iar cei care trec acest examen cu nota minimă 7 vor participa la o a doua etapă, cea a interviurilor urmând să aibă garantat un mandat de 4 ani de zile. Directorul trebuie să fie acceptat de colegiul profesoral, altfel nu poate ocupa poziția indiferent ”de cât de bun manager este el”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Există nevoia unei clarificări în privința raporturilor și răspunderii între minister, inspectorate și directori de școli. De aceea, organizăm pentru prima dată un concurs național pentru directori de școli înaintea celor de inspectori. O să avem pe 27 iulie un examen național pentru toți cei care vor să devină directori. Subiectele vor fi relevante și vom asigura un acces echitabil tuturor celor care vor să participe. După începerea școlii va avea loc cea de-a doua etapă, a interviurilor, unde vor participa toți cei care au promovat examenul cu nota 7”, spune Cîmpeanu

Componența comisiei care va hotărî asupra unui director va include și membri ai școlii, deoarece nimeni nu poate deveni director fără acordul colegilor profesori, apreciază ministrul.

”Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală. Ponderile o să le vedem, dar nu vă ascund că ele sunt absolut esențiale”, spune Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că profesionalizarea managementului școlilor este una din prioritățiele sale, iar un mandat de 4 ani ”îți garantează că poți să dezvolți un proiect”. Acest mandat vine și cu mai multe fonduri disponibile.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că o variantă luată în calcul pentru concursurile pentru directorii de școli, care va avea două etape și va fi organizat în iulie, este ca, pe modelul rezidențiatului, cel care a luat nota 10 să își poată alege orice școală din România pe care să o conducă.