Consilierii locali municipali au votat, joi, implementarea unui program intitulat "Buzăul citeşte" prin care circa 20.000 de elevi vor primi pachete cu câte patru cărţi, proiectul având drept scop încurajarea lecturii.

LibrarieFoto: Pixnio.com

Programul "Buzăul citeşte" a fost propus de consilierii PSD, ca amendament la proiectul bugetului pe anul 2021 şi are drept grup ţintă aproape 20.000 de elevi, copii din clasa a III-a până la clasa a XI-a.

"Acest program înseamnă că toţi elevii din municipiu vor primi un pachet cu câte 4 cărţi, selectate de experţi din Educaţie şi vor intra într-un program în care vor beneficia de sesiuni de dezbateri, concursuri între şcoli. Este un program la nivelul întregului oraş şi prin care se va încuraja cititul. Vă pot spune procentele îngrijorătoare cu care ne confruntăm: la testele Pisa suntem pe ultimul loc la capitolul citire, 42% dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali, adică citesc dar nu înţeleg ce citesc, iar 69% dintre români nu au citit niciodată o carte. Ar trebui să facem ceva în acest sens. Şi eu sunt de acord că trebuie să investim şi prin burse dar mai ales prin programe educaţionale pentru că de multe ori cei 10 lei ori 20 de lei oferiţi nu se vor măsura în eficienţă şi în performanţă, însă un program poate aduce plus valoare. Programul va avea o raportare lunară", a explicat viceprimarul Buzăului Oana Matache.

Pentru a pune în practică acest proiect, este nevoie de o sumă de aproape 800.000 de lei, o parte fiind luaţi de la Cultură, alţii de la organizarea tradiţionalului Târg Drăgaica, iar restul fiind din bugetul local.

Amendamentul a generat discuţii, consilierii PNL fiind de părere că acest program nu va avea efectul scontat.

"Absenteismul la nivelul gimnazial este destul de mare. Credeţi că or să vină la şcoală pentru a ridica cele 4 cărţi? Ei nu vin la şcoală pentru nimic. De bine de rău, partea financiară îi atrăgea. Măcar veneau până la şcoală pentru a lua acei bani", a declarat unul dintre consilierii liberali.

În final, amendamentul propus de Oana Matache la proiectul privind aprobarea bugetului a fost aprobat, primind 20 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”.

Programul "Buzăul citeşte" presupune acordarea elevilor a unui pachet de 4 cărţi, două din programa şcolară, 2 din lecturile apreciate de copii, titlurile fiind stabilite de experţi, cu acordul Ministerului Educaţiei.

Copiii vor primi şi jurnale de lectură, pe care vor trebui să le completeze după ce au citit cărţile.

Totodată, proiectul va presupune şi alte activităţi care în final să-i determine pe copii să citească de plăcere.