Vacanțe școlare decalate pe regiuni geografice și cicluri de învățământ, pentru stimularea turismului din țară - proiect de lege USR-PLUS

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 19 aprilie 2021, 18:18 Actualitate | Educatie


Turisti pe partie
Foto: AGERPRES
​Deputatul USR-PLUS Alin Apostol a depus o inițiativă legislativă pentru decalarea vacanțelor școlare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, despre care spune că vine în beneficiul industriei turismului din România și ajută „la confortul celor care merg în vacanță prin descongestionarea traficului din zonele cu grad ridicat de vizitare”, se arată într-un comunicat de presă.

„Susțin adoptarea unui ‘nou model de vacanță’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe țări europene, poate fi și o soluție cu impact pozitiv asupra economiei naționale. Și în România, putem implementa împărțirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanța intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând și fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol, citat în comunicat.

Propunerea legislativă modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prin adăugarea următoarelor prevederi la art. 94:

 • „a) Acordarea vacanței intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educației și Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv și fără suprapunere.
 • Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS).
 • b) Începerea anului școlar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie.”

În ceea ce privește impactul bugetar al măsurii propuse, inițiatorul proiectului estimează că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia, „se pot dubla veniturile operatorilor din sectorul turism, în principal ale celor din industria hotelieră și a serviciilor alimentare. De asemenea, se vor majora încasările agențiilor de turism și turoperatorilor, precum și ale firmelor care activează în domeniul organizării de târguri și evenimente.”

Potrivit acestuia, „posibilitatea desfășurării taberelor de schi va antrena stimularea antreprenoriatului în zonele turistice montane, care mai departe vor contribui la energizarea forței de muncă locală în hoteluri și restaurante prin crearea de noi locuri de muncă și contribuții la bugetul de stat”.

Deputatul USR publică și modele de calendare de vacanțe în Europa, ce țin cont de descentralizare și regionalizare:

 • Cehia - vacanța de primăvară/Paște pentru învățământul primar este de o săptămână între 1 februarie și 14 martie 2021, în funcție de regiune, iar pentru învățământul secundar general este de o săptămână între 1 februarie și 14 martie 2021, în funcție de regiune.
 • Franța - Vacanța de iarnă/carnaval se extinde la două săptămâni între 8-21 februarie 2021 (zona A), 22 februarie - 7 martie 2021 (zona B) și 15-28 februarie 2021 (zona C), iar vacanța de primăvară/Paște se extinde la două săptămâni după cum urmează: 12-25 aprilie 2021 (zona A), 26 aprilie - 9 mai 2021 (zona B), 19 aprilie - 2 mai 2021 (zona C).
 • Germania - în conformitate cu Acordul de la Hamburg dintre landuri privind armonizarea în sistemul școlar, anul școlar începe la 1 august și se încheie la 31 iulie. Începutul și sfârșitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, în Germania, deși există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, școlile din diferite landuri încep între 3 august și 14 septembrie, astfel oferindu-se o independență decizională land-urilor.
 • Italia - școlile pot adapta calendarul școlar, stabilit de regiuni, la cerințele PTOF (documentul de bază al identității culturale și de planificare a fiecărei școli; definește la fiecare trei ani programul curricular, extra-curricular, educațional și proiecte organizaționale ale fiecărei școli). Anul școlar începe între săptămânile 1 și 3 din septembrie și se termină între săptămânile 1 și 3 din iunie.
 • Polonia - sărbătorile de iarnă pentru școlile primare și secundare sunt de 2 săptămâni, după cum se specifică pentru regiunile deja stabilite.
 • Suedia - conform Ordonanței școlare și Ordonanței școlii gimnaziale superioare, un an școlar constă în cel puțin 178 zile școlare și cel puțin 12 sărbători, datele exacte variază la nivel regional și municipal.
 • Elveția - conform structurii federale a Elveției, data de începere/sfârșitul anului școlar al elevilor și vacanțele școlare variază între cantoane, în unele cantoane, chiar și între municipalități. De Crăciun / An Nou pot fi eșalonate două săptămâni între 19 decembrie 2020 și 10 ianuarie 2021.
Proiectul, semnat de mai mulți deputați USR-PLUS, a intrat luni în procedură legislativă la Camera Deputaților. Senatul este cameră decizională.

Citește aici textul propunerii legislative

Citește aici expunerea de motive


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13410 vizualizari

 • -13 (41 voturi)    
  Buna idee (Luni, 19 aprilie 2021, 18:25)

  A78 [utilizator]

  Așa e in multe tari din Europa de Vest.
  • +21 (43 voturi)    
   :)) (Luni, 19 aprilie 2021, 19:03)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui A78

   astia amintesc de ''cum e in alte tari'' numai cand au ei nevoie de sa-si impuna un punct de vedere.
   nu cand e vorba de laboratoare performante,toalete curate, metode moderne de predare,clase neaglomerate,teme mai putine,etc..
   doar asa..la nimicuri amintesc ei de tarile occidentale..cume e si tampenia asta cu vacante pe regiuni.
   • -6 (22 voturi)    
    Cum sa scrii mult degeaba (Luni, 19 aprilie 2021, 20:22)

    cato [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    sau cum sa scrii un comentariu lung cu zero argumente.
  • +4 (32 voturi)    
   Acum, daca mai trebuia vreo dovada ... (Luni, 19 aprilie 2021, 20:38)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui A78

   Acum, daca mai trebuia vreo dovada ca astia de la uSRI+2,15 sunt total idioti, in masa, tocmai ce a fost produsa.
   Intr-o tara de marimea Romaniei, ~ 700km e-v/n-s, imbecilii astia vor vacante scolare decalate. De parca in Ro nu era destul haos si fara imbecilitatea asta de ultima ora!
  • +1 (9 voturi)    
   Buna pt oligofreni (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:50)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui A78

   Daca USR spuneau in campania electorala ca vor veni cu acest proiect, nu ii votam nici mort.
   Oare mai are cineva de la USR pe undeva, programul de guvernare?
   Sa se uite pe el si sa vina cu proiecte conforme acelui program. Orice altceva e inselatorie la adresa electoratului.
   Electoratul de dreapta nu vrea scoala putina si proasta. Asta vor conducatorii...Nici PSD-ul nu s-a gandit la asa ceva...
 • +22 (32 voturi)    
  Si cei cu mai multi copii? (Luni, 19 aprilie 2021, 18:31)

  misona [utilizator]

  Oare i-au avut in vedere si pe cei care au copiii la cicluri diferite de invatamant? Sunt tare curioasa cum stimuleaza turismul in cazul lor. Decalarea pe macroregiune mi se pare ok, dar nu si cea pe cicluri de invatamant in cadrul unei macroregiuni. Cred ca sunt destule cazuri de parinti care au copiii in diverse cicluri de invatamant...
  • +2 (22 voturi)    
   asta e ideea lor de reforma, atat pot (Luni, 19 aprilie 2021, 20:42)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui misona

   in decembrie au fugit de ministerul educatiei ca necuratul de tamaie, dar au tot felul de idei, care mai de care mai nastrusnice
  • +4 (8 voturi)    
   este pe zone geografice ... (Luni, 19 aprilie 2021, 22:08)

   M2VW [utilizator] i-a raspuns lui misona

   comentam fara sa citim . asta e... doar daca ai 2 copii in iasi si 3 in constantza atunci da este o problema.
   • +1 (1 vot)    
    depinde si de ciclu (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:16)

    frum [utilizator] i-a raspuns lui M2VW

    "Începerea anului școlar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie.” si inca ceva... "în mod succesiv și fără suprapunere"
  • 0 (0 voturi)    
   Puteti sa trimiteti mail (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:38)

   LeneaInCui [utilizator] i-a raspuns lui misona

   Aveti dreptate! Dar totusi, e doar un proiect. Puteti sa contactati initiatorii legii si sa le explicati ingrijorarile dar si propunerile dvs.
 • +32 (42 voturi)    
  Lasati Educatia in pace! (Luni, 19 aprilie 2021, 18:43)

  Remarque [utilizator]

  Daca nu puteti face ceva constructiv in acest domeniu, macar lasati-l in pace.

  Turismul intern si Horeca in general isi pot creste profitul prin imbunatatirea calitatii serviciilor, prin corectitudine fata de client si prin investitii in domeniu. Clientii ar migra singuri catre servicii mai bune si un pret decent, daca acestea ar fi oferite. Nu vacantele sunt buba turismului, ci calitatea serviciilor care lasa de dorit, lipsa calificarii personalului, precum si infrastructura, drumurile proaste care te consuma inutil. .
  • 0 (4 voturi)    
   Corect! (Marţi, 20 aprilie 2021, 7:03)

   delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Mai adaug si eu ceva, poate citeste si "HORECA"...CURATENIA ARE NUMAI 5 STELE *!
   A lega turismul de invatamant, mi se pare o mare prostie.Nici nu vreau sa mai argumentez.
   Astia, cel mai probabil, nu pot mai mult.
  • +1 (1 vot)    
   Plus institutiile corupte si ineficiente (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:54)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   ...care ar trebui ori sa sprijine ori sa controleze HORECA
 • +4 (36 voturi)    
  Macroregiuni? Idiotenie totala (Luni, 19 aprilie 2021, 18:43)

  PrivireCritica [utilizator]

  Romania e stat unitar, desteptule...
  • -10 (26 voturi)    
   Da, si URSS era (Luni, 19 aprilie 2021, 18:54)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Dar acum facem parte din UE.
   • +3 (19 voturi)    
    Sunteti bine (Luni, 19 aprilie 2021, 19:25)

    Cavadoro [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ce treaba are U.E cu articolul de mai sus? E vorba de impartirea vacantelor scolare pe regiuni e.g vacanta de iarna sa incapa in Dobrogea pe 10 Feb in Ardeal pe 20 Feb si in Moldova pe 1 Martie ...cam despre asta e vorba, Dumnezeule!
    • -3 (11 voturi)    
     Ce treaba are UE, chiar? (Luni, 19 aprilie 2021, 20:35)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Cavadoro

     Cand tari europene sunt prezentate ca baza pentru proiect. Poate gandim inainte sa scriem, nu? Sau poate si citim articolele, nu doar tilul. Ce-ar fi?

     Era un raspuns sarcastic catre un comentariu cu non-sens. De parca programarea vacantelor in functie de crtierii diferite ar face ca Romania sa fie fragmentat sau sa il impartim ca inainte de Unire.

     Dar mai greu pentru unii vad. Noroc ca am rabdare sa raspund si sa explic intrebarilor stupide.
   • +17 (27 voturi)    
    explicatii (Luni, 19 aprilie 2021, 19:46)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Cum sa ai an scolar decalat in Dobrogea si Transilvania? E o idiotenie! Examenele au data fixa la nivelul intregii tari, nu vad un motiv logic pentru aceasta propunere... nu exista diferente climatice importante la nivelul Romaniei, nu suntem o tara ca Australia sau SUA cu multe fusuri orare...
    • -5 (11 voturi)    
     Ce sa vezi... (Luni, 19 aprilie 2021, 22:09)

     rusul.viclean [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

     Poate ca la noi in Rusia e o idiotenie dar n-ar trebui sa incerci sa le impui stilul rusesc si romanilor. Uite ca in Suedia e considerata o idee buna si se aplica de peste 80 de ani>>>an annual Swedish tradition called sportlov, a nationwide school holiday designed to enable Swedish children to get outside and embrace winter sports. Schools across the country shut down for a week at a time, efficiently spread over a month to make sure resorts don’t get too crowded. And, with most Swedes entitled to at least five weeks' holiday a year, many parents take time off to join them.
     • +3 (5 voturi)    
      meh (Luni, 19 aprilie 2021, 22:57)

      Cavadoro [utilizator] i-a raspuns lui rusul.viclean

      Si-a raspuns singur la intrebare "Examenele au data fixa la nivelul intregii tari"
  • -8 (10 voturi)    
   PrivireIncetosata (Luni, 19 aprilie 2021, 19:22)

   Cavadoro [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Daca taceai ... Reciteste, poate intelegi ceva!
  • +1 (1 vot)    
   si de (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:23)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   marime mijlocie ! Hai sa stam in banca noastra, Franta e de vre-o trei-patru ori mai mare !
 • +19 (25 voturi)    
  S-au rezolvat toate problemele din educație (Luni, 19 aprilie 2021, 19:14)

  ManeTekelFares [utilizator]

  Și rămăseseră vacanțele. Cam la fel ca la metrou: avem vagoane noi pe M4, curățenie lună, mucegaiul de la Dristor nu mai e, crăpătura din tavanul statiei Titan a fost reparată...și rămăseseră chioșcurile nedaramate.
 • +10 (14 voturi)    
  Senzatia......... (Luni, 19 aprilie 2021, 19:16)

  Torquemada13 [utilizator]

  .......este aceea de debandada totala. Ce fac cei cu mai multi copiii ? Altminteri probabil doar bugetarii (bag aici si institutiile de forta) ar fi interesati. Restul n-au parale de concediu. Probabil de la nivelul celor care rontaie "ciolanele" chestiile astea nici nu se vad nici nu se cunosc. Romania redusa la 2 milioane de oameni. Restul pare sa nu conteze...........daca nu sunt alegeri......
 • +21 (23 voturi)    
  Cu ce ajută învățământul asta? (Luni, 19 aprilie 2021, 19:28)

  asavreau [utilizator]

  Gata, USR+ au găsit soluția pentru un învățământ modern și performant. Vacanțele. Au elevii în rest de toate, manuale, laboratoare, săli de sport, dispensare medicale, săli de mese.
 • +12 (18 voturi)    
  copy-paste dupa Franta (Luni, 19 aprilie 2021, 19:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Copy-paste dupa Franta...o tara condusa de sindicate.
  In Franta tot acest sistem e ridicol...nu stii cine e si nu e in vacanta in anumite perioade ale anului.
  • +2 (4 voturi)    
   zici tu (Luni, 19 aprilie 2021, 23:01)

   Cavadoro [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Afli f usor cine e in vacanta in Fr ...sunt doar 3 regiuni! Fara acasta masura statiunile montane din Fr ar fi blocate si punkt! Masura e cam fara sens in ro unde skiatul e pt cei cu ceva dare de mana
 • +12 (18 voturi)    
  turismu mai important ca școala (Luni, 19 aprilie 2021, 19:48)

  di livio [utilizator]

  cîte școli fără apă curentă sînt în România?...poate face parlamentu lege să fie apă curentă și grup sanitar în toate școlile, după aia să vorbim de antreprenonuștiucum
 • +12 (14 voturi)    
  Superficial (Luni, 19 aprilie 2021, 20:06)

  of of [utilizator]

  1. Un coleg de-al său de partid de la Senat a propus un proiect oarecum opus: creșterea numărului de zile de școală cu 18 . Se cam bate cap în cap cu nevoia de vacanțe pentru Horeca.
  2. Dacă București + Ilfov au vacanță în același timp, tot va fi înghesuială pe DN1...
  3. Câți copii schiază? 5%? Pentru ei să schimbăm tot sistemul de vacanțe?
  4. În vacanța din octombrie-noiembrie oricum nu pleacă nimeni niciunde, e frig și urât.
  5. De ce nu a fost pus în dezbatere publică - cu părinții, cu profesorii, cu MEN?
 • +7 (11 voturi)    
  ca la TV (Luni, 19 aprilie 2021, 20:12)

  IpseAnton [utilizator]

  Copiii spun lucruri traznite!
 • +12 (14 voturi)    
  De asteptat ! (Luni, 19 aprilie 2021, 20:29)

  Radu I [utilizator]

  Cand aduni muraturi cu studii incerte, fara nicio experienta in nici un domeniu si ii pui in functii de mare raspundere, nu te poti astepta decat la propuneri de doi bani.Oameni fara nici o legatura cu invatamantul fac propuneri de legi gandite de mintea lor sau de cei asemenea lor, fara legatura cu realitatea tarii, pentru interese de moment.Atati nechemati s-au implicat in invatamant incat l-au facut varza..
  • +1 (3 voturi)    
   jignesti ... (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:47)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   ... muraturile. Ce vina au ele?
  • -1 (3 voturi)    
   Asta e doar un oportunist jegos (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:57)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   Omul a politician, s-a infiltrat in USR din oportunism, si asta face.
   A simtit ca e rost de ceva capital politic pe o nisa care sufera in prezent (ma rog, vorba vine, sa zicem doar ca nu mai castiga un X6 pe sezon), si s-a gandit ca ar fi rost de niste voturi de la proprietari de pensiuni, hoteluri, restaurante, chelneri si ospatari.
 • +8 (14 voturi)    
  . (Luni, 19 aprilie 2021, 20:29)

  hdd [utilizator]

  așa e în Germania. Vacanțele sunt decalate.

  Ca să nu se blocheze toate autostrăzile dacă pleacă toată lumea deodată în vacanță.

  Cred totuși că România are alte priorități și un astfel de sistem, fără reforma administrativă atât de necesară, ar produce exclusiv brambureală.

  Nu uitați că Germania este stat federal, de alte dimensiuni, iar la nivel de land autonomia este foarte ridicată, au alt cod penal, fiscal etc.
 • +3 (9 voturi)    
  aaaa ? (Luni, 19 aprilie 2021, 21:55)

  nick1587873340950 [utilizator]

  asta e o impartire a Romaniei in regiuni mascata ? Impartiti romanii in diferite categorii ? am ajuns ca animalele pentru politicieni ?
  • +2 (4 voturi)    
   Te-ai cam prins snapanule! (Luni, 19 aprilie 2021, 22:10)

   rusul.viclean [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Zive PrivireaCritica ca ardelenii si modovenii vor sa scape de teleormaneni si gorjeni. Si asta va fi primul pas
 • +7 (11 voturi)    
  Asta ne mai lipsea (Luni, 19 aprilie 2021, 22:15)

  AndyXXX [utilizator]

  Noi abia facem fata cu haosul asta care e acum, Aia mai lipsea - vacante decalatate. Sa inceapa astia sa se planga ca unii au avut mai mult timp sa invete pentru examene si altii n-au avut deloc, ca unii au prins vacanta in sezon si altii in afara sezonului etc... tembelism nemestecat marca USR.
 • +6 (10 voturi)    
  nu mai bine (Luni, 19 aprilie 2021, 23:39)

  martel55 [utilizator]

  in loc de abureli dn astea care nu rezolva nimic, ati veni kmai bine cu solutii conrete si rapide pentru a reozlva problema scolilor si claselor supraaglomerate cu 30-35 de elevi in clasa?
 • +7 (11 voturi)    
  Inca o idee idioata marca usere... (Luni, 19 aprilie 2021, 23:53)

  adrianhn [utilizator]

  Hai sa bulversam is mai mult elevii si profesorii ca si asa am rezolvat toate problemele din sanatate ....
 • -1 (3 voturi)    
  Nu am cuvinte (Marţi, 20 aprilie 2021, 6:54)

  delavrancea [utilizator]

  Total idiots at work!
 • +1 (3 voturi)    
  minunat (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:14)

  blacksheep [utilizator]

  Avand in vedere ca sanatatea, invatamantul, economia functioneaza foarte bine era timpul sa incurajam turismul si copiii sa skieze.
  Sunt curios cand vom auzi propuneri referitor la cresterea calitatii vietii si a nivelullui de trai cat mai aproape de nivelul de tarilor mentionate.
  In ce tara din UE se traieste mai prost decat Romania?
 • +1 (3 voturi)    
  Proasta idee (Marţi, 20 aprilie 2021, 8:45)

  comentacu [utilizator]

  Dupa ce ca facem scoala putina, proasta si des fragmentata de n sarbatori legale, o fragmentam si mai tare...Deh, conducatorii ne vor prosti.
  Bai desteptilor, veniti cu propuneri care fac ca scoala sa fie mai multa si de calitate mai ridicata. Intotdeauna va fi loc pt chelneri si ospatari.
 • -1 (1 vot)    
  Parere (Marţi, 20 aprilie 2021, 10:02)

  cristian_77 [utilizator]

  Astfel de "decalare" exista de mult in vest, Franta, Germania, etc. si are evident efecte benefice pentru HoReCa. Impartirea tine mai mult de impactul asupra infrastructurii decat de suprafata tarii.
  Turismul in RO este un domeniu subdezvoltat si arhaic as putea spune. Daca Sanatatea, Invatamantul etc merg tot prost, nu cred ca a spune sa le rezolvam pe restul si dupa ne ocupam de turism, este o solutie inteleapta.
  Invatamantul nu cred ca este impactat negativ la o decalare pe regiuni a vacantelor inter-trimestiale. Evident examenele nationale raman comune.
  Un exemplu clar in care ajuta: in vacantele de iarna toti se ingramadesc intr-o saptamana la munte, cozi nervi si preturi nesimtite. O decalare ar elibera infrastructura precara, statiunile si probabil si preturile nu vor mai creste nejustificat.
  Haideti sa fim rationali si sa analizam avantaje/dezavantaje ignorand persoana/partidul care face propunerea.
 • 0 (0 voturi)    
  Scopul invatamintului e chiar invatamintul. (Marţi, 20 aprilie 2021, 11:37)

  D-or [utilizator]

  Pentru unii invatamintul e doar un pretext de afaceri cu manuale alternative si acesorii inutile, meditatii, scoli private, salarii de directori de liceu pt orice scoala generala, etc., vacante pt profesori pt city-break-uri, cursuri de pareologie, etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by