Cât i-a costat pe părinți școala online? 95% dintre părinți au suportat costuri ascunse ale educației

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 14:16 Actualitate | Educatie


Parintii si scoala online
Foto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial
În primul an de pandemie, când școala s-a desfăsurat preponderent online, 95% dintre părinți afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației, pe care le estimează la 4200 lei, cu 1000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018, arată un sondaj online realizat de Salvați Copiii România.

Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale).

Astfel, costul total mediu nepromptat (estimarea părintelui despre cât a costat educația copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, se arată într-un comunicat al organizației.

Costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat, iar învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie, arată datele anchetei realizate de Salvați Copiii România.

Aproape jumătate dintre părinți au alocat peste 5.000 de lei educației copiilor, în condițiile în care școala s-a desfășurat preponderent în online.

Top trei costuri în ordinea importanței percepute în calitatea educației este alcătuit din:
 • echipamente IT și manuale școlare
 • materiale igienico-sanitare
 • alimentație.Adaptarea la noua situație, pe fondul pandemiei COVID-19, se traduce în noi categorii de costuri și în modificări în valoarea și incidența celor subliniate de studiile anterioare ale Organizației Salvați Copiii:

 • Serviciile de tip Școală după școală cresc ca incidență comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, creștere cel mai probabil generată de necesitatea părinților care nu au putut lucra de acasă de a suplini închiderea fizică a școlilor. De asemenea, costul mediu pentru cei care accesează acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.
 • Procesul educațional online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop / tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5800 de lei pe familie. 7 din 10 părinți care au răspuns la chestionar au făcut cel puțin o achiziție de astfel de echipamente.
 • Dacă în trecut meditațiile reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, fiind depășită de costuri emergente sau care au crescut puternic în pandemie.
 • Fondul clasei și al școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică. Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți.

Sondajul de opinie realizat de Salvați Copiii s-a derulat online, în luna februarie 2021, pe un eșantion neprobabilistic, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5198 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  au recuperat (Joi, 1 aprilie 2021, 14:25)

  martel55 [utilizator]

  de la banii dati pe fondul clasei, fondul scolii si altele
  • +4 (6 voturi)    
   De asemenea (Joi, 1 aprilie 2021, 14:51)

   Mihai Esemescu [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Din banii de benzina pt a duce copilul la scoala, din hainele "de scoala" pe care nu au trebuit sa le mai cumpere, etc.

   Eu ma uitam ca am platit 1200 euro curentul pe anul trecut. Asa e. Dar de la inceputul lui 2021 am facut plinul la masina o singura data. Nu am mai platit parcare, nu am mai pierdut timp cu transportul, etc.
  • +1 (5 voturi)    
   se dau si acestia (Joi, 1 aprilie 2021, 15:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   in continuare.
  • +1 (1 vot)    
   nu e de acelasi ordin (Joi, 1 aprilie 2021, 18:07)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   las-o ca macane
 • +4 (4 voturi)    
  . (Joi, 1 aprilie 2021, 14:31)

  zigzag [utilizator]

  Nu stiu cine plateste studiile astea, criteriile poate functioneaza teoretic dar practic sunt o prostie. Normalitatea e ca un copil sa aiba produse igienice suficiente, mancarea asigurata si un device propriu cu acces la internet. Costurile crescute vin din electricitatea utilizata suplimentar si consumabile mai multe, eventual o imprimanta. In schimb sunt costuri mult reduse cu deplasarea si cu hainele/ incaltamintea. Fondul clasei e un abuz, meditatiile sunt ilegale.
 • +6 (8 voturi)    
  sa intelegem ca... (Joi, 1 aprilie 2021, 15:09)

  CetateanulRoman [utilizator]

  atunci cind mergeau la scoala copiii se hraneau numai cu laptele si cornul primit acolo, foloseau toaleta scolii si ce consumabile sanitare existau acolo si aveau cel mult un caiet si un pix. Poate o tablita cu creta....
  Cind vrea cineva sa demonstreze ceva anume si numai, numai chestia aia se obtin astfel de aberatii!
  Practic e mai scump sa stai acasa! Ciudat e ca firmele care si-au relocat munca acasa, pe cit posibil, au observat un efect invers!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  analiza (Joi, 1 aprilie 2021, 15:20)

  aditza_1967 [utilizator]

  Scoala on-line nu se poate face pe telefon sau tableta.
  Acestea doar intro situatie de criza ar trebui folosite. Un laptop sauPC sunt cele recomandate pentru online.
  Fiindca scoala online nu presupune doar ascultarea unei lectii, ci si transmiterea temelor, o discutie 1:1 cu profesorul. Un laptop cumparat d e mine a fost la oferta la 2500 lei, asta pentru un copil. Pentru cel de al 2lea am folosit unul mai vechi. Facand scoala in acelasi timp nu s-a putut folis acelasi laptop.
  Daca in anul anterior au mai folosit inetertnet d e pe telefon, in toamna a trebuit sa iau net la viteaza de 1000 de la Digi.
  Stind acasa au crescut si cheltuilelile cu uitlitatile;curent, apa , caldura.
  Cum nu a fost nevoie de ore suplimnetare, personal as zice ca cheltuiala a fost pe medie de 100 lei/luna/copil
  • -1 (3 voturi)    
   realitatea pura (Joi, 1 aprilie 2021, 15:55)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   Legile in Romania sunt facute cu dedicatie, pt diverse tipuri de BUGETARI

   Legea educatiei e facuta pt profesori, NU pt elevi

   Legea pensiilor e facuta pt bugetarii SPECIALI care sunt rasplatiti pt rolul lor din Decembrie 1989, aducerea de voturi etc.

   Legea sanatatii e facuta pt MEDICI, NU pt pacienti.
 • -1 (7 voturi)    
  concluzie (Joi, 1 aprilie 2021, 15:48)

  sauvage [utilizator]

  Iar in acest timp, toti profesorii si-au primit lefurile integral fara ca cineva sa faca vreo evaluare a calitatii muncii lor. Mi-as dori sa vad si eu cum argumenteaza cineva ca profesorii de muzica, de educatie fizica, desen si-ai facut pe deplin orele. Exista inregistrari cu orele facute de profesori ? Macar prin sondaj, verifica cineva ce s-a facut ? Nu mai vorbesc de evaluari. Stim daca elevul a raspuns la acele intrebari, sau un frate mai mare, parintii etc. La facultatea de drept din Bucuresti stundentii erau organizati in grupuri pentru a avea simultan raspunsurile si apoi le copiau in testele primite. Parintii ar trebui sa primeasca vouchere sau deduceri din impozite pentru efortul facut, iar profesorii, in majoritatea lor, cel mult salariul la nivelul somajului tehnic sau cum au facut sectoare care au fost nevoite sa inchida (ex. Horeca, cosmetica, frizerii etc). Ne furam singuri caciula.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu numai atat (Joi, 1 aprilie 2021, 17:22)

   Mihai Esemescu [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

   Ca profesor imi inregistrez toate orele facute. Pe vremuri cand eram student si cumparam o carte recomandata de profesor (in care era coautor) o cumparam pe bani. Eu cand am scos materiale am cerut ca daca sunt coautor sa le pot da gratis la studentii mei intrucat prin salariu deja am fost platit pentru ele.

   Orele trebuiau inregistrate si auditate extern, independent. DAR acest lucru este in esenta ilegal sau neacoperit de lege.

   Prin lege nu exista forma de invatamant la distanta mai jos decat nivelul de colegiu sau facultate. Asadar ce anume auditam? Niste ore care ORICUM nu respecta nici programa scolara si nici legea invatamantului? Legea e clara: invatamantul primar, gimnazial si liceal in Romania se fac la zi, cu prezenta, in locuri special amenajate numite scoli. Orice altceva nu este acoperit de lege. Deci daca nu au fost in stare sa modifice legea pentru a o acorda cu necesitatile, ce anume sa auditam?!?!?
 • 0 (2 voturi)    
  Si marmota? (Joi, 1 aprilie 2021, 16:00)

  Jeta [utilizator]

  De ce nu se spune nimic si despre cei care n-au investit absolut nimic, ba chiar au primit, pt ca si-au bagat picioarele in ea de scoala... Ca doar Campeanu le da 8 saptamani intinse pana in mai-iunie, daca scoti si vreun certificat medical, ca sa inchei semestrul inceput in septembrie...
  • +1 (3 voturi)    
   Pentru mine ca profesor anul 2020 (Joi, 1 aprilie 2021, 17:23)

   Mihai Esemescu [utilizator] i-a raspuns lui Jeta

   A fost cel mai profitabil din istoria mea de profesor, inceputa in 1995. In fine am avut TIMP sa pot studia si eu, sa avansez. Acesta este cel mai mare castig al meu.
   • 0 (4 voturi)    
    inseamna ca ai facut la ore de te-ai rupt (Joi, 1 aprilie 2021, 18:10)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Esemescu

    inainte ce te-a oprit sa buchisesti si tu in sfarsit? Viciile?
    • -1 (1 vot)    
     Aproximativ (Joi, 1 aprilie 2021, 19:57)

     Mihai Esemescu [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Doctoratul, promovarea, publicatiile, predatul, faptul ca mai lucrez si altceva, certificarile industriale (care au o valabilitate de 3 ani si apoi trebuie recertificare, etc).

     Pe scurt buchiseala, ca tot de carti e vorba. Si da, pentru mine pasiunea de a studia e un viciu. Sacrific mult timp si probabil si sanatate.
 • +3 (7 voturi)    
  DEPINDE CUM CALCULEZI! (Joi, 1 aprilie 2021, 16:12)

  Divergent [utilizator]

  Daca faci un clacul corect, tragand linie iesi mult mai ieftin decat in anii dinaintea pandemiei, ASTFEL:

  - Se scad cheltuielile cu transportul la si de la scoala. Mai ales cu benzina aferenta, tinand cont ca mai mult de 50% din parinti isi duc odraslele la scoala cu masinile personale.
  - Se scad banii pentru fondul clasei si cadouri "simbolice" pt profesori de: 1 si 8 martie, aniversari, etc..
  - Se reduc cheltuielile cu haine si incaltaminte pt copii, atat vreme cat invata de acasa si pot face asta si imbracati in pijamale sau haine de casa.

  Asadar, chiar si daca ii cumperi copilului un laptop mai scump, pe termen lung tot iesi mai ieftin!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by