Fiți sinceri: ​​ați salva un jacalop dacă v-ar ruga Greenpeace? Despre abilitatea tinerilor de a detecta știrile false

de DP     HotNews.ro
Marţi, 23 martie 2021, 8:03 Actualitate | Educatie


Jacalop (fals, desigur)
Foto: https://salvamjacalopul.wordpress.com/
Jacalopii nu există, s-o spunem din prima. Dar un cercetător român, Elena-Alexandra Dumitru, a vrut să testeze în ce măsură tinerii români iau de bună o informație falsă. Așa că a creat un site, punând un grup de participanți să răspundă (printre altele) la întrebarea: Dacă Greenpeace v-ar cere să semnați pentru salvarea jacalopilor, ați semna? Doar 7% din participanți au spus că animalul nu există, dar cu toate acestea și ei ar semna petiția Greenpeace ”pentru a nu se face de râs în fața colegilor”. Autoarea studiului recomandă în final includerea în programa școlară a unor cursuri de alfabetizare digitală și de identificare a știrilor false. Într-o discuție cu HotNews.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, spune că aspectele legate de faknews trebuie abordate inca din educatia preuniversitara.

În vara anului 2018, un utilizator al Facebook a încărcat o poveste emoționantă care a captat interesul celorlalți ciititori ai platformei de socializare, iar apoi a meass-media. Postarea prezenta eforturile unui român – Vasile Melinte- care ar fi salvat peste 70 de vieți în incendiile din Grecia.. Autorul postării mai preciza că „eroul” a fost internat la Viena cu 70% arsuri pe suprafața corpului. Și punea și fotografia ”eroului”. După câteva zile, timp în care postarea s-a propagat viral, s-a demonstrat că era un fake ordinar și că fotografia aparținea actorului Ryan Reynolds, machiat pentru rolul său din filmul Deadpool. Incidentul nu e deloc singular, Internetul fiind plin de știri false sau de conspirații periculoase. Cum platformele de socializare sunt preferate de tineri ca sursă pentru obținerea de informații, aceștia sunt expuși deseori unui conținut ne-verificat și/sau fals.

Daniel David: Trebuie făcută listarea explicită a autorilor/mediilor care promovează fake news-ul


”Alfabetizarea digitala este din nou un aspect important in sine pentru lumea moderna, care trebuie abordat, la randul sau, in zona preuniversitară.

Cele doua fenomene, desi pot sa fie combinate intr-un "curs", nu trebuie neaparat combinate, putand fi oferite si separat sau ca parte a unei abordari integrative mai largi (De exemplu: ”competente transversale ale lumii moderne"). Important este insa sa fie facute de experti si bine definite in termeni de competente (cunostinte declarative/ cunostinte procedurale/ valori) si rezultate ale invatarii”, explică Daniel David.

Ca posibile măsuri pentru ca știrile false și autorii să fie descurajați, profesorul David menționează: ”In primul rand educarea publicului, pentru a face fata fenomenului de fakenews. Aceasta educatie trebuie insa facuta de specialisti/experti, nu de oricine. Apoi, trebuie facuta listarea explicita a autorilor/mediilor care promoveaza fake news-ul, pentru a atentiona publicul si a izola, in logica prestigiului social, astfel de autori/medii; lista trebuie sa aiba o functie educationala, schimbandu-se si in functie de modul in care autorii/mediile trateaza fakenews-ul, odata semnalat”.

Ce mai arată rezultatele studiului


Să revenim la jacalopii noștri. Participanții la studiu locuiau în același oraș, fiind elevi ai unei școli publice. A fost desigur obținut consimțământul părinților pentru toți participanții minori. Cercetarea a fost efectuată în conformitate cu Declarația de la Helsinki, iar protocolul a fost aprobat de Comitetul de Etică al SNSPA (Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică).

Participanții au fost rugați să acceseze site-ul web cât timp doresc, li s-a permis să caute pe net și alte informații despre jacalopi, după care au primit un chestionar cu mai multe întrebări, pe care au fost rugați să îl completeze anonimizat.

9% din tineri nu ar salva jacalopii. Printre motivele invocate: „Nu, pentru că este o creatură periculoasă”, „Nu, deoarece este un animal agresiv”, „Nu, pentru că ucide”.

40% ar sprijini eforturile Greenpeace pentru salvarea jacalopilor. Motive: ”Protejarea speciilor pe cale de dispariție este foarte importantă!”

Când au fost întrebați dacă ar dori să facă comentarii suplimentare 7% au apreciat informațiile de pe site: „Mi s-a părut un site interesant din care am învățat lucruri noi”, „Ar fi util dacă ar exista și un material video pe site. ”Cred că ar trebui să insistați pe faptul că noi, oamenii, prin acțiunile noastre egoiste, distrugem această specie ”.

Alți respondenți s-au îndoit de sursa informațiilor („Există acest animal în lume?”, „Imaginile nu au niciun sens”, „Este acest animal real?"). Din discuțiile ulterioare experimentului au reieșit motivele pentru care participanții au oferit anumite răspunsuri. Unul dintre tineri spune că a căutat pe net și alte informații despre jacalop. Dar nu a găsit. „Am căutat online, dar nu am găsit nicio fotografie a acestuia”, „Eu și colegul meu am discutat varianta de a nu răspunde la întrebări întrucât nu am găsit nicio informație despre jacalopi, dar cum bănuiam că toți ceilalți vor răspunde..”.

Întrucât tinerii cu vârsta de peste 18 ani își pot folosi dreptul de vot, căderea în capcana unor știri false poate reprezenta un risc la adresa bunăstării sociale, mai spune autoarea studiului. Ea mai precizează că există o lipsă de mecanisme care să ajute tinerii să verifice informațiile din online. În timpul discuțiilor deschise, doar 5% au confirmat că au încercat să confirme și din alte surse existența jacalopilor.

Principalul mod în care oamenii pot ajunge la un nivel mai bun de identificare a știrilor false este, fără îndoială, prin educație. Italia și SUA sunt doar câteva dintre statele care au inclus în sistemul de Educație materia alfabetizarea digitală, fenomenul știrilor false, efectele acestora, mecanismele prin care putem distinge între știri false și informații de încredere. Ceea ce ne dorim și nouă!

Citește aici studiul integral
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4325 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Aveti grija (Marţi, 23 martie 2021, 8:33)

  idealogul [utilizator]

  Chestia asta cu alfabetizarea digitala risca sa produca un efect de bumerang.
  Lumea isi va da seama ca sunt mintiti si ca toata massmedia minte constant de ingheata apele.
  Oricum lumea a inceput deja sa inteleaga acest lucru. Audienta CNN a scazut la jumatate si increderea in massmedia este la un all time low.
 • +3 (7 voturi)    
  Oare câţi? (Marţi, 23 martie 2021, 8:36)

  Unionistul [utilizator]

  Oare câţi dintre adepţii isterici ai duamnei senatoare protestatară Şoşoacă ar înţelege despre ce e vorba în acest articol şi despre ce tip de studiu e vorba în naraţiune?
  • -2 (4 voturi)    
   Daca (Marţi, 23 martie 2021, 9:15)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Unionistul

   Daca duamna Senatror ne cere, daca ne arata ca jacalopii au insotit inca de acum o suta de mii de ani pe stramosii nostri proto-daci, atunci desigur ca am semna cu totii si am si dona bani pentru salvarea jacalopilor, adusi in pericol de disparitie de Oculta Maondiala!
  • 0 (6 voturi)    
   Când ai minte, nu spui că oamenii au adepți (Marţi, 23 martie 2021, 9:47)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Unionistul

   pentru că și cel mai lipsit de inteligență susținător devine partizan al ideii pe care o promovează persoana, nu al persoanei care o promovează.
   Iar Șoșoacă, dacă treci peste învelișul irațional (pentru o parte a lumii) al acțiunilor sale, este o persoană cultă, educată în domeniul dumneaei cu care poți avea dezbateri pline de substanță (ceea ce nu se poate spune despre multe personaje vizibile astăzi în spațiul public).
    #showComment()
 • -3 (11 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 23 martie 2021, 8:49)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Exista Alba ca Zapada? Exista Jean Valjean?

  Daca nu, cum pot fi totusi scrise carti despre ei si cum este posibil ca atunci cand doi oameni vorbesc de Alba ca Zapada sa stie despre ce e vorba? E simplu: au citit despre ea si ea exista in imaginatia lor. Asadar "a exista" are mai multe sensuri. In cazul acestui animal, el nu exista FIZIC in mediul natural. Sau nu exista un animal REAL cu acest nume. Exista insa in imaginatia autoarei, altfel nu ar fi putut scrie despre el.

  Dar o intreb si eu pe autoare: exista o insecta borasca testoasa aurie?

  PS: NIMENI nu este obligat sa cunoasca toate animalele de pe planeta. Iar doamna se bazeaza pe celebrul "romanii au o cultura generala bogata si sunt mai primitori ca alte natii" - cand noi radem de americani ca nu stiu ca Bucurestiul e capitala Romaniei. Ei bine, nici romanii nu stiu capitalele tuturor statelor americane. Se numeste ipocrizie. NIMENI nu stie TOT. Cu toate astea in societate ne descurcam pe baza bunului simt.

  PS2: Ar semna doamna autoare pentru ca operatorii de telefonie mobila 5G sa foloseasca doar antene ideale la constructia retelei, pentru reducerea pierderilor in retea?
  • +5 (5 voturi)    
   Jacalopul era prezentat ca fiind un animal real (Marţi, 23 martie 2021, 9:41)

   Deja [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   in carne si oase, care trebuie salvat. Ceva palpabil, existand in realitate. Nu are nici o legatura cu personaje fictive ale unor romane sau povesti, de care (sper) a auzit toate lumea. Sa nu amestecam mere cu pere.
    #showComment()
  • +2 (4 voturi)    
   Ideea e să recunoști că nu știi ceea ce nu știi (Marţi, 23 martie 2021, 9:42)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   Primul gând care mi-a venit, citind titlul articolului (și motivul pentru care am intrat să-l citesc), a fost „ce naiba e jacalopul ăla?!”
    #showComment()
 • -1 (5 voturi)    
  Sunt ferm convins (Marţi, 23 martie 2021, 8:59)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Ca doamna autoare stie de existenta TUTUROR acestor animale. In plus, la fiecare stie care le este hrana si habitatul!

  https://www.boredpanda.com/strange-animals/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
 • 0 (2 voturi)    
  Dl David - și el un promotor al unor știri false (Marţi, 23 martie 2021, 9:50)

  hic sunt leones [utilizator]

  există doar pentru că poporul nu are capacitatea să facă distincții.
  Poate că dl. David ar fi ocupat o funcție similară într-o țară cu oameni educați, însă cu siguranță ar fi fost o cu totul altă persoană.
  • +1 (3 voturi)    
   In realitate (Marţi, 23 martie 2021, 12:19)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   ORICINE poate cadea prada unei minciuni. Conteaza doar cat de cizelata este acea minciuna.
 • +3 (3 voturi)    
  jackalope (Marţi, 23 martie 2021, 10:16)

  Phys [utilizator]

  In 1981 a aparut cartea "1000 de intrebari si raspunsuri pe teme biologice" de lector univ. Gheorghe Crep si prof.dr. Aurel Ardelean. Acolo este desenat ( nu fotografie) un "jackalope" si se spune ca " este un animal din nordul Americii, rezultatul incrucisarii dintre antilopa si o specie de iepure. Are urechi mari dar si coarne". Autorii ( despre care cred ca au glumit scriind asa ceva - dar nu sunt sigur) ne lasa pe noi sa ne inchipuim cum ar decurge "actul incrucisarii".
 • -2 (4 voturi)    
  Votul celor tineri (Marţi, 23 martie 2021, 11:15)

  animatron [utilizator]

  Acordarea dreptului de vot se face in societatile noastre pe baza unei simple prezumtii (ca esti sanatos mintal si ca pricepi despre ce e vorba la alegeri) coroborata cu dogma "egalitatii in drepturi".

  Ne place sa ne gargarism cu "dovezi stiintifice" cand e vorba de dezbateri si argumentari rationale, doar ca in cazul pragului varstei de vot nu exista nici un fel de fundamentare stiintifica, nimic, e total arbitrar.

  Articolul demonstreaza indirect ca "cei tineri" (nu doar ei, desigur) pot cadea mai usor prada "stirilor false" si ca urmeaza "spiritul de turma" instinctual sau de frica stigmatizarii.

  Stiinta ne spune ca nu avem un cortex suficient dezvoltat pana pe la 26 de ani, deci pana nu terminam aceasta prima perioada a vietii nu suntem capabili sa procesam corect informatiile primite din societate.

  Exista exceptii, sunt unii tineri inteligenti si lucizi, stabili si rationali, dar nu este o norma, dimpotriva.

  Evident, o parte raman instabili si incapabili de o judecata rationala completa chiar si la varste mature, iar spre 80 de ani intervin si procese naturale de degenerescenta cognitiva (si acolo sunt exceptii, cu destui batrani lucizi si inteligenti).

  Logic ar fi ca societatea sa actioneze pe doua fronturi, unul de educatie timpurie in detectia "informatiilor false" care circula pe retele sociale si in mass-media si altul de fundamentare stiintifica in stabilirea unui prag al varstei de "drept de vot".

  In acest moment, societatile care se pretind "moderne" si "avansate" acorda dreptul de vot pe criterii minime, ceea ce le expune clar unor pericole majore de destabilizare pe termen mediu si lung, in functie de evolutia capacitatilor cognitive ale populatiilor.

  E ridicol sa dai x examene pt a conduce o masina dar sa nu dai nici unul pentru a vota, a fi ales sau a guverna soarta a milioane de oameni !

  Vedem deja semne de "Idiocracy" in mai multe state occidentale, cu decizii si votari care duc la crize sistemice si mari tensiuni sociale.
 • 0 (4 voturi)    
  Stirile false sunt unde nu le caută nimeni (Marţi, 23 martie 2021, 15:15)

  Setalcott [utilizator]

  Iata doua știri în oglinda publicate azi pe Hotnews.

  Un popular scriitor polonez riscă 3 ani de închisoare pentru că l-a făcut imbecil pe președintele Duda, pe o rețea socială

  Avocata care a susținut că alegerile i-au fost furate lui Trump de o cabală internațională afirmă că ideile ei nu ar fi luate în serios de nicio persoană rezonabilă

  În primul rând, remarcam clar atitudinea diferită pe care autorii o adopta fata de persoanele în cauza, desi cazurile sunt similare. O persoana face un comentariu politic critic la adresa puterii. În primul caz, discreditam puterea. In al doilea, discreditam persoana critica.

  Apoi, sa analizam factualitatea afirmațiilor. Este președintele Duda imbecil? Dacă presa și Twitter i-ar trata afirmația scriitorului polonez la fel cum îl tratează pe Trump, ar adauga la știre "scriitorul polonez a afirmat, fără nici o dovada". Scriitorul polonez a mai afirmat, în același tweet, în 7 noiembrie: "Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA." Evident, Joe Biden nu era președinte în 7 noiembrie.
  Este adevărat ca avocata lui Trump afirmă că ideile ei nu ar fi luate în serios de nicio persoană rezonabilă? Nu este adevarat: o data ca afirmația citată în știre nu e a avocatei, ci a avocaților avocatei, și apoi ca afirmația corecta nu e cea din titlu. Citatul exact este "persoanele rezonabile nu ar accepta asemenea afirmații ca faptice". "Afirmații faptice" și "afirmațiile luate în serios" nu sunt același lucru. "Duda este un imbecil" nu e afirmație faptica, dar e luată al naibii de în serios de sustinatorii si detractorii lui.
 • +2 (2 voturi)    
  cum zicea (Marţi, 23 martie 2021, 16:51)

  miculescu-rucar [utilizator]

  fostul presedinte basescu?
  ce produce scoala romaneasca?
  cui foloseste sa stie despre papadie?
  informeaza-te de pe google.
  dar daca si cei care posteaza informatia pe google sunt la fel de destepti ca cei care o cauta?
  se va ajunge in cel mai fericit caz la o campanie de strangere de fonduri pentru salvarea jackalopea.
  in prima faza. in faza a doua, se va trece la demonstratii in strada si la asediul guvernului, care nu a facut nimic ptr salvarea "animalutului".
  lipsa crasa de cultura generala produce generatii de imbecili, usor de spalat pe creier si de manipulat.
 • +1 (1 vot)    
  Fake news de la universitate (Marţi, 23 martie 2021, 17:56)

  Setalcott [utilizator]

  Iata o stire din Atlanta:
  Emory University hosted President Joe Biden and Vice President Kamala Harris on Friday afternoon, March 19. The president and vice president were in Atlanta to attend a series of meetings, including a visit to the Centers for Disease Control and Prevention and a conversation with leaders in the Asian American and Pacific Islander (AAPI) community.
  Emory hosted the meeting with community leaders, which addressed hate and violence against Asians and Asian Americans in the wake of the March 16 shootings at three Atlanta-area spas.
  https://news.emory.edu/features/2021/03/biden-harris-visit/index.html

  Reprezentantul poliției a spus foarte clar ca nu exista indicii ca atacurile au fost motivate de "hate and violence against Asians"
  https://www.youtube.com/watch?v=vpS3rQWpG7A


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by