​Ministerul Educației a anunțat că la simularea probei de limba română de la bacalaureat, sesiunea 2021, organizată luni, au fost prezenți 112.153 de elevi. Dintre aceștia, cinci au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă, potrivit unui comunicat de presă.

ExamenFoto: Agerpres

Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități, se mai precizează în comunicat.

În plus, conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual).

Amintim că, în cazul localităților carantinate, ministrul Educației a anunțat că pot fi organizate de către inspectorat simulări ale bacalaureatului 2021 până pe 15 mai, după ieșirea din carantină.

În 2020, simulările examenelor naționale nu au avut loc, din cauza pandemiei.

Ce trebuie să știe elevii

Elevii care participă la simularea bacalaureatului 2021 - română pot intra în clase până la ora 08.30, iar proba începe la ora 09.00, când se deschid plicurile sigilate cu subiecte. Vor avea timp de lucru 3 ore pentru rezolvarea subiectelor la simulare BAC 2021.

Ca măsură sanitară, elevii de la clase diferite nu se vor amesteca. Ei vor fi așezați în ordine alfabetică și vor sta câte unul în bancă, se precizează într-un document transmis joi școlilor. Nu au voie cu rucsacuri sau ghiozdane, manuale, foi etc., nici cu telefoane sau tablete.

Proba este supravegheată audio-video, așa cum se întâmplă și în cazul examenelor de bacalaureat și evaluare națională.

Evaluarea lucrărilorla simularea BAC 2021 va fi făcută de doi profesori evaluatori. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate, în unitatea de învățământ, președintele comisiei de organizare a simulării examenelor naționale solicită comisiei județene/ a municipiului București nominalizarea unui profesor de specialitate din afara unității de învățământ, se arată în procedura de organizare transmisă pe 8 martie către școli.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă. Ele sunt comunicate elevilor și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.

Notele obţinute la simulările bacalaureatului 2021 nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog.

Simulare Bacalaureat 2021 - Disciplinele la care se vor organiza simulări: limba și literatura română, maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie, filosofie.