​Aproximativ 7.500 de elevi din întreaga ţară nu vor putea susţine, în săptămâna care urmează, simulările pentru examenul naţional de Bacalaureat, a anunțat duminică seară ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul a precizat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că este vorba despre 78 de licee, din totalul de 1.577, în care nu se vor putea susţine simulările pentru Bacalaureat, întrucât acestea se află în localități carantinate. Potrivit Agerpres, ministrul a spus că este vorba despre licee din Timiş, Braşov, Ilfov.

„Este vorba despre 5% din numărul de licee, circa 7.500 de elevi care nu vor putea susţine simularea deoarece se află în zone carantinate”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că susţine în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune.

Simulările încep luni, 22 martie, cu proba de limba română de la Bacalaureat.

Astfel, aproape 8.000 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a nu vor susține luni proba de română la simularea BAC 2021.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației pe edu.ro, 103 localități din toată țara aveau o rată de infectare cu Covid-19 de peste 6 la mie.

Consultă aici tabelul complet cu rata de infectare din fiecare localitate

În cazul localităților carantinate, ministrul Educației a anunțat că pot fi organizate de către inspectorat simulări ale Bacalaureatului 2021 până pe 15 mai, după ieșirea din carantină.

*****

Într-o postare pe Facebook, duminică seară, ministrul Sorin Cîmpeanu precizează că, în prezent, numărul elevilor din clasele terminale (promoţia curentă), care urmează să susţină examenul de Bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a şi 20.698 de elevi de clasa a XIII-a).

„În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale. Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai”, explică ministrul Educaţiei.

Citește și: Elevii care trebuie să susțină simulări la examenele naționale pot părăsi localitățile aflate în carantină

„Îndemn în permanență la prudență și la respectarea tuturor regulilor, mai ales acum, având în vedere agravarea situației epidemiologice! Solicit tuturor celor 1.499 de licee care organizează simulări să acorde o atenție sporită respectării tuturor regulilor de distanțare, aerisirii corespunzătoare a sălilor de clasă, precum și purtării măștilor de protecție”, mai transmite Sorin Sorin Cîmpeanu.

*****

Simulare Bacalaureat 2021: În 80 de localități cu rata de infectare de peste 6 la mie ar urma să nu se susțină luni proba la limba română / Ce se întâmplă dacă se intră în carantină între două probe

Simulare Bacalaureat 2021. Modele de subiecte la română, uman și real, la simularea BAC 2021 care începe luni