Simulările pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, programate începând din 22 martie, respectiv 29 martie, vor putea fi susținute cu prezență fizică oricând, până cel târziu în 15 mai, potrivit unui ordin semnat vineri de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, elevii din localitățile în care rata a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulările examenelor naționale, cu prezență fizică, după ridicarea carantinei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul Ministerului Educației:

  • Având în vedere recentele evoluții epidemiologice, pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii examenelor naționale (determinante pentru viitorul tinerilor), Ministerul Educației completează Ordinul 3449/2021 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020-2021.
  • Astfel, elevii înmatriculati în unitățile de învățământ din localitățile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare.
  • De asemenea, pentru asigurarea protecției sanitare, unitățile de învățământ vor putea decide, în funcție de infrastructură, ca, în zilele în care se organizează simulări ale examenelor naționale, activitatea celorlalte clase să se desfășoare online, indiferent de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor valabil în zilele respective.

Ordinul de ministru va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.

Simulările încep luni, 22 martie, cu proba de limba română de la Bacalaureat.

Potrivit datelor privind incidența pe localități publicate de Ministerul Educației în 17 martie, 58 de localități din toată țara erau în carantină.

Simulările examenelor naționale se vor organiza, după cum urmează:

Simularea examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a

  • 22 martie 2021: Limba şi literatura română - proba E.a)
  • 23 martie 2021: proba obligatorie a profilului - proba E.c)
  • 24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d)
  • 25 martie 2021: Limba şi literatura maternă - proba E.b)

Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a

  • 29 martie 2021: Limba şi literatura română
  • 30 martie 2021: Matematică
  • 31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)