Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministerelor Finanţelor, Educaţiei, Afacerilor Interne şi Justiţiei să ia măsuri pentru fiscalizarea meditaţiilor

de DP     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2021, 9:20 Actualitate | Educatie


Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor
Foto: Facebook
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditaţiilor şi sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit, potrivit news.ro.

Potrivit CNE, în anul 2019, numărul profesorilor care au declarat faptul că obţin venituri suplimentare din meditaţii a fost de 4135, adică 2,39% din total, în condiţiile în care în luna septembrie a anului 2020, un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta faptul că 47% dintre elevii de clasa a VIII-a şi 42% dintre elevii de clasa a XII-a merg în mod frecvent la activităţi de pregătire suplimentară de tip meditaţii.

”Din punct de vedere legal, conform art. 5, alin. (iv) din OMEN nr. 4831/2018, privind aprobarea codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar, cadrele didactice au datoria de a interzice orice activităţi care generează corupţie, precum „meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat”. Din păcate, multe cadre didactice nu respectă această prevedere şi organizează meditaţii cu elevi de la clasă, fapt care generează un vădit conflict de interese. Având în vedere toate aceste date, putem afirma cu certitudine faptul că, în România, meditaţiile reprezintă o adevărată industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlată. Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditaţiilor şi sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit”, afirmă reprezentanţii elevilor într-un comunicat.

Ei invocă şi date conform cărora în 2007, în România, din 1276 de elevi respondenţi, 27% primeau meditaţii, iar un studiu din 2010 releva că industria meditaţiilor costa anual părinţii elevilor din România peste 300 de milioane de euro pe an. Zece ani mai târziu, în luna septembrie a anului 2020, un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta faptul că 47% dintre elevii de clasa a VIII-a şi 42% dintre elevii de clasa a XII-a merg în mod frecvent la activităţi de pregătire suplimentară de tip meditaţii. 6% dintre respondenţi desfăşoară aceste activităţi zilnic, în timp ce 16% primesc meditaţii de 2-3 ori pe săptămână.

Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, în anul 2019, numărul profesorilor care au declarat faptul că obţin venituri suplimentare din meditaţii a fost de 4135, ajungând la venituri declarate de peste 35 de milioane de lei. Raportat la numărul total de 172.600 de cadre didactice care profesează în România la acest moment, procentul celor care au declarat aceste venituri este de 2,39%.

„În ultimii ani, piaţa meditaţiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în faţa faptelor de corupţie care se petrec în sistemul educaţional. Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală. Or, dacă dascălii a căror atitudine reprezintă un reper moral pentru generaţii întregi de elevi recurg la astfel de practici, înseamnă că orice speranţă de a avea un sistem educaţional performant, construit pe valori sănătoase, este sortită eşecului. Nu cred că aşa ar trebui să arate lucrurile, dacă ne dorim cu adevărat ca generaţiile viitoare să înţeleagă că noi toţi avem datoria de a respecta legea şi de a ne îndeplini îndatoririle.”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2450 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  evident nimic (Joi, 11 martie 2021, 9:43)

  COCH [utilizator]

  Nu se intampla nimic si nu se va intampla nimic, normal. La fel si cu pensiile speciale, sporuri si cumul pensie cu salariu la stat. Apa de ploaie gloante politice oarbe, pentru prosti.
  Se va intampla insa cu pensiile normale.
  Cine sa vada in realitate de unde sunt averile lu' iohanis si a altora (legea nu actioneaza totusi retroactiv).
  Deci, stimati elevi, pastrati aceasta initiativa pentru campania electorala a politicii romanesti. Nici acum si nici dupa, oricum, nu se va intampla nimic.
  Mult succes profesorilor la meditatii!!!!
 • +2 (4 voturi)    
  Asa tinere! (Joi, 11 martie 2021, 9:45)

  Dromikete [utilizator]

  Dar zic sa cobori si mai jos, la nivelul gimnazial unde se face afterschool pe bani frumosi, nefiscalizati(a altceva cand iei bani de la 20 de copii odata). Insa cum exemplul din fruntea tarii a impulsionat practica ilegala, de a reusit sa cumpere sase case, nu cred sa apara ceva in mandatul lui (are totusi o slabiciune pentru invatatori si profesori - il doare-n cot - ghinion pentru noi toti).
 • +1 (5 voturi)    
  ghinion... (Joi, 11 martie 2021, 9:51)

  demaGOGU [utilizator]

  ...6 - 6, poarta-n in casa(e!)
 • +2 (4 voturi)    
  nu ma bine (Joi, 11 martie 2021, 9:58)

  noi2013 [utilizator]

  Desfiintam conceptul de meditatii cu totul? De ce nu organizeaza scolile cursuri platite de pregartire pentru cine are nevoie?

  In SUA nu exista meditatie, exista tutoring facut de elevii foarte buni si din anii superiori pentru elevii SLABI si aceasta activitate e luata in consideratie la portofoliul elevului/ studentului.

  Dar inca o data, tutoring se face ca sa te ridici la nivelul clasei, nu sa iei un examen sau note mari. Asta o faci singur si pe baza a ce inveti la clasa. Cam acelasi lucru se intampla si in Romania prin anii' 70.
  • +2 (2 voturi)    
   F bine (Joi, 11 martie 2021, 10:52)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Punctat. Sunt prof si in viata mea nu am dat meditatii pe bani. Din contra: materialele pe care le fac extra le dau gratuit pentru ca e parte a ceea ce trebuie sa fac: sa educ. Iar daca 2/3 din studenti nu pricep este evident vina mea, nu a lor.
 • +2 (2 voturi)    
  Meditatiile - pedica in reformarea invatamantu ul (Joi, 11 martie 2021, 10:54)

  Piru [utilizator]

  1. Este un fel de mafie in invatamat favorizat de aceste meditatii. Majoritatea profesorilor fac lectii de mantuiala pentru ca copiii sa se duca la meditatii.
  2. Se mentine in continuare ca criteriul de performanta studiul disciplinelor teoretice (multe din ele pretinse a se invata pe de rost), ceea ce vavorizeaza meditatiile. .Nu se pune accent pe capacitate de a discerne a elevilor, de a face fata in mod real fata de provocarile vetii
  3. Impunera unui nivel ridicat pentru examenele nationale (nu la nivelul cunostintelor obtinute din clasa) duce din nou la favorizarea meditatiilor
 • -2 (2 voturi)    
  suma 0(zero) (Joi, 11 martie 2021, 11:01)

  Andreiasu [utilizator]

  Cine credeti ca vor platii impozitarea meditatiilor? Cu siguranta parintii. Deci, ei vor pierde. Va castiga guvernul dar, cu siguranta, banii nu vor merge la educatie. Asadar, propunere cu suma 0(zero).
  • +1 (1 vot)    
   Meditatorul are 3 optiuni (Joi, 11 martie 2021, 15:00)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Andreiasu

   1. Sa faca meditatia gratuita - consultatie.

   2. Sa mentina pretul si sa plateasca impozit.

   3. Sa mareasca pretul si sa plaseze incarcatura financiara la beneficiar.

   Altfel este fara indoiala venit nedeclarat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by