Premierul Florin Cîțu spune, întrebat dacă ar putea fi excepții pentru cadrele didactice în legea care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, că dacă va fi permisă o excepţie, "vor apărea alte şi alte excepţii şi tot acest demers va fi distrus".

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat dacă profesorii vor fi exceptați de la o astfel de măsură, în condițiile în care spun că o astfel de decizie și neacordarea plății cu ora ar duce la o criză în educație, premierul a răspuns: "Până nu văd proiectul de lege nu văd niciun domeniu cu excepţii”.

El a spus că este "interesant" cum "apar excepții" de fiecare dată când Guvernul vrea să îmbunătățească lucrurile şi să le tranşeze foarte clar, așa cum s-a întâmplat și cu sporurile.

  • ”Excepţiile, dacă permitem o excepţie vor apărea alte şi alte excepţii şi tot acest demers va fi distrus pentru că fiecare va avea o justificare. Înainte să văd proiectul de lege în totalitate nu sunt de acord cu nicio excepție.
  • Nu cred că administraţia publică nu poate să meargă mai departe sau că este nevoie de cumul salariu/pensie ca să meargă mai departe, dar este punctul meu de vedere. Aștept fundamentate aceste lucruri”, a mai afirmat premierul.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţa în februarie că, în condiţiile în care există ”un trend considerabil” privind angajaţii din sistemul public ieşiţi la pensie şi reangajaţi tot la stat, Guvernul intenţionează să le dea bugetarilor posibilitatea de a lucra până la vârste mai înaintate, respectiv până la 70 de ani, însă fără a mai putea cumula pensia cu salariul de la stat.

Premierul Florin Cîţu spunea și el că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. El mai spunea că proiectul de lege pregătit în acest sens de Ministerul Muncii este ”foarte bun”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara, despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, că va fi posibilă plata cu ora în învăţământ, în caz contrar urmând să existe o mare problemă.

  • ”Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora pentru acei colegi ai noştri care au şi calitatea de pensionar. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în învăţământ, o resursă umană şi aşa deficitară din perspectiva calificării şi a competenţei ar deveni încă şi mai mare problemă din această perspectivă.
  • Practic, am duce şcoala românească şi mai mult către personal necalificat şi sunt convins că nimeni nu-şi doreşte acest lucru”, declara ministrul Educației, întrebat despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.