Fetele de peste 18 ani petrec în medie cu 1-2 ore mai mult decât băieţii în activităţile domestice, conform unui studiu realizat de Fundaţia World Vision România. Astfel, o fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează băieţii, iar acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât şi pentru admiterea la studii universitate, precizează organizația.

Fete din programul World Vision RomaniaFoto: World Vision Romania

Deşi 97% dintre părinţii din mediul rural sunt de părere că educaţia e importantă în egală măsură şi pentru fete, şi pentru băieţi, timpul alocat învăţării descreşte pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante, fapt care ajunge să fie o barieră în educaţia şi dezvoltarea lor profesională, susțin cei de la World Vision, într-un comunicat transmis de Ziua Femeii.

„Astfel, în rândul părinţilor care au terminat doar studiile gimnaziale, doar 66% cred că o mamă care lucrează poate să fie la fel de grijulie cu copiii precum una care nu lucrează. Acest procent creşte considerabil în cazul părinţilor care au absolvit studiile liceale, 80% dintre aceştia considerând că un loc de muncă nu reprezintă un obstacol pentru ca o mamă să le acorde copiilor ei atenţia cuvenită.

O diferenţă asemănătoare a fost constatată între percepţia asupra capacităţii taţilor de a avea grijă de copii. 50% dintre părinţii cu studii superioare sunt de părere că taţii pot avea grijă de copii la fel de bine ca mamele, însă această cifră scade direct proporţional cu nivelul de educaţie al respondenţilor, doar 33% dintre cei cu studii gimnaziale fiind de aceeaşi părere”, potrivit comunicatului.

Potrivit organizației, „cu toate că pentru 85% dintre femeile participante la studiu dezvoltarea profesională este mai importantă, activităţile domestice tind să fie puse mereu pe primul plan.”