În scenariul roșu vor merge fizic la școală doar preșcolarii, cei din învățământul primar și jumătate dintre elevii din anii terminali

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 martie 2021, 20:38 Actualitate | Educatie


Elevi cu masca
Foto: Jean-Christophe Milhet / AFP / Profimedia
Un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății adoptat sâmbătă stabilește modul în care se vor desfășura cursurile școlare în funcţie de evoluţia epidemiologică. Astfel, în scenariul roșu, adică atunci când rata de infectare cu noul coronavirus depășește 3 la mia de locuitori, dar este sub 6 la mie, vor putea participa la ore cu prezență fizică la școală toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și până la jumătate din elevii din clasele terminale.

„Ordinul comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății nr. 3459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, informează un comunicat remis sâmbătă de Ministerul Educației și Cercetării.

Ce modificări sunt incluse în noul ordin comun:

Astfel, conform sursei citate, „scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat”.

„În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

- toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale” - arată MEC.

Însă, „la nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online”.


Simulările, evaluările și examenele naționale, dar și orele remediale, permise cu prezență fizicăTotodată, arată Ministerul Educației, „este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, a:

- simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
- evaluărilor naționale;
- orelor remediale pentru toate clasele”.

Concret, în scenariul roșu se pot desfășura simulări, examene și ore remediale, cu prezența fizică a elevilor.

Potrivit noului ordin, „este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale, orelor remediale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanțarea corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”.


Masca de protecţie, obligatorie. Excepție: preșcolarii și orele de sport în aer liber„Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.

La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”, mai prevede documentul MS și MEC.

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47534 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 6 martie 2021, 20:58)

  tirolez [utilizator]

  Nu ma omori, hibrid?? Nu era hibridul inamicul nr 1? Ce-or sa faca bietii copilasi la examen pentru ca fac muzica sistem hibrid?
 • +5 (13 voturi)    
  eu am auzit ca Arafat in scenariul rosu (Sâmbătă, 6 martie 2021, 21:11)

  alfa1 [utilizator]

  a cerut inchiderea televiziunilor pentru sanatatea mintala a romanilor....
 • +7 (17 voturi)    
  Câmpeanu, cel mai mare zădărnicitor... (Sâmbătă, 6 martie 2021, 21:21)

  Nyk1 [utilizator]

  ...al combaterii bolilor.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Duminică, 7 martie 2021, 11:54)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Și al educației
 • +3 (7 voturi)    
  cum au ajuns ăștia conducatori ??? (Sâmbătă, 6 martie 2021, 22:31)

  Ion12345 [utilizator]

  nu discut despre faptul că e corecta sau nu decizia. cand cresc cazurile se deschid școlile, când scad se închid, dar asta e alta poveste.
  Acum dacă s-au hotărât așa puteau să înceapă cu un anunt elementar. Sa spuna clar de cand se aplică. Trimitem luni copiii la școală sau mai așteptăm?
 • +3 (5 voturi)    
  si cei din anii terminali? (Sâmbătă, 6 martie 2021, 23:34)

  cetateanulmodern [utilizator]

  si cei din anii terminalii dau cu zarul care merge sau nu?
 • +4 (8 voturi)    
  deci în scenariul roșu e fix ca în cel galben, nu? (Sâmbătă, 6 martie 2021, 23:49)

  NicuPandemicu [utilizator]

  Și atunci de ce diferă culorile?
 • +2 (4 voturi)    
  Cat mai frecati mult Educatia? (Duminică, 7 martie 2021, 0:57)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dupa ce a fost show politic si mediatic contratul dintre Voiculescu si Campeanu privind declaratia pentru elevi, a urmat disputa dintre el si reprezentantii copiilor privind cine vine la scoala si cand. Scenariu care a fost frecat in toate directiile.

  Asta, cumulat cu show-ul declaratiei de nimeni nu mai stia ce are de facut complica lucrurile. Contrazicerile privind cand se revine la scoala, daca toti, daca hibrid samd, cand nici pana acum nu avem platforme digitale puse la punct pentru scoli, licee si facultati devine hilar. Dar nu in sensul bun.

  Acum aflam ca se razgandeste iar. Si acum e vorba de prescolari. Nu am de gand sa zic ca X sau Y ar fi fost mai bun ca Ministru al Educatiei, nu zic ca nu se cere parerea lui Voiculescu sau ca Arafat e bun sau incompetent...

  ... voi spune doar ca deciziile astea heirupiste nu fac bine nimanui. De la alegeri incoace au avut, parerea mea, timp sa faca planuri pentru multe scenarii. Tot ce vad sunt decizii in functie de ce apare in presa de zici ca institutiile nici nu vorbesc intre ele si presa devina secretariatul lor.

  Situatia devine deja penibila. Nu sustin ca m-as fi descurcat mai bine, zic doar ca nu as fi lasat totul pe ultima suta ca apoi sa iau decizii pe "jenuche" si daca cineva era deranjat schimbam iar deciziile si innebuneam pe toata lumea de nu mai stia dreapta de stanga.
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Duminică, 7 martie 2021, 8:33)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   prescolarii mergeau oricum la scoala, singura schimbare e ca merg hibrid cei din anii terminali.
 • +9 (11 voturi)    
  Nu inteleg cui (Duminică, 7 martie 2021, 1:17)

  PowerIon [utilizator]

  dau astia ordin. Copiii sunt oare inrolati in armata? Au jurat credinta partidului si guvernului?
  Raspund ei de sanatatea copiiilor sau a bunicilor cu care convietuiesc?
  Absolut nimeni nu-i poate obliga pe parinti sa-i trimită la scoală in aceste conditii pandemice.
  De ce nu ar fi 12, nu 3 sau 6 criteriul de infectare la mie pentru 14 zile?
  • +6 (6 voturi)    
   PNL - asta e (Duminică, 7 martie 2021, 3:01)

   EuConstat [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   PNL s-a prins ca daca vrea sa ramana la guvernare in loc sa treaca in opozitie (cum de altfel votul a si decis), trebuie sa isi pastreze macar de fatada sustinea oamnilor muncii in intervalul 25 - 35 ani. Cum insa acesti oameni de regula au copii mici dar sunt prea prost platiti ca sa isi permita bone, folosesc scolile in loc de bone (de asta prescolarii si 1-4 vin la scoala, pe aia de 5-8 ii poti lasa singuri acasa, la fel si pe cei de liceu). Daca se inchid scolile integral, atunci unul dintre parinti trebui sa isi ia concediu. Ceea ce inseamna fie sustinere de la stat (75%), fie risc de concediere la privat, daca situatia dureaza. Pentru cei din clasele 8 si 12 acolo e si mai gogonata. Nu stiu cati ati invatat la scoala sau la liceu pt examen de admitere, respectiv pentru bac. Problema e ca daca blocheaza circuitul scolarilor pe la profesori in anii cheie, saracii profesori raman fara meditatii. Si iti sar in cap sindicatele din invatamant. La TM au respectat legea abia dupa ce a atins 7. Pe cat pariem ca Bucurestiul nu este carantinat nici la 9?
   • +2 (2 voturi)    
    Asta, e foarte clar (Duminică, 7 martie 2021, 9:13)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

    Dar de ce nu mentin sistemul dual? Ar fi multumiti si cei care-si tin copiii acasa cu bunicii si cei care nu au cu cine sa-i lase si-i trimit la scoala in clase mai rarefiate,
  • +4 (6 voturi)    
   Tocmai că nu răspund (Duminică, 7 martie 2021, 6:21)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Dna Manea, noul secretar la.men, gândește exact așa cum credeți dumneavoastră că nu se poate.
   Vă recomand să încercați o discuție cu acești oameni, veți găsi că judecată lor are alt sistem de referință.
   Plastic spunând, eu am găsit că delicata doamnă are un bocanc in picior pe care ți-l pune pe cap dacă le amintești că inspectoratele școlare încalcă legea închizând ochii la aglomerarea claselor și alte nefăcute de prin școli.
 • +2 (2 voturi)    
  Dsp București (Duminică, 7 martie 2021, 5:59)

  muvis [utilizator]

  Publicați la DSP București, alături de numărul de cazuri zilnic depistate in unitățile școlare, și numele unității școlare.
 • 0 (2 voturi)    
  Suntem in scenariul rosu si etapa II cea descrisa (Duminică, 7 martie 2021, 6:02)

  deval [utilizator]

  ca fiind dedicata persoanelor vulnerabile (varstnici care nici nu au abilitati tehnice sau comunicationale, bolnavi cronici neinregistrati de medicii de familie...
  ) si nu se reia programarea la vaccinare !! Pentru ce functioneaza call-centerurile cu 5-600 de oameni ? Sa ne plangem pe umar unii , altora ?
 • +2 (2 voturi)    
  Educație, nu reparație (Duminică, 7 martie 2021, 6:43)

  muvis [utilizator]

  Decizia asta cu mersul la școală, tu nu, tu da, nu o poate lua ministerul educației. Trebuie lăsată la nivel local.
  Ministerul să se ocupe de finanțări de soluții ca să nu mai ajungem la "acțiuni remediale".
  În capitală, domnilor directori, rupeți clasele online în două (măcar la cursurile de matematică, română, fizică și biologie- că sunt necesare la e.n.) și cereti bani pentru a plăti profesorii să predea așa.
  • +1 (1 vot)    
   fara supaare (Duminică, 7 martie 2021, 15:09)

   EuConstat [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Dar un director de scoala nu poate si nu are trebui sa isi asume o astfel de decizie. Ce pregatire are el in domeniul epidemiologic? Aceasta trebuie o decizie luata impreuna cu cei din Sanatate.
   • 0 (0 voturi)    
    Fără (Duminică, 7 martie 2021, 17:22)

    muvis [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

    Da, are Dsp local la dispozitie (ceea ce MEN nu are, nu poate discuta cu toate direcțiile din țară) și Consiliul de administrație. Ce e mai potrivit de atât pentru decizie? O autoritate în domeniul sănătății publice și autoritatea locală. Un.director nu e singur.
 • +3 (5 voturi)    
  Problema lor e alta (Duminică, 7 martie 2021, 8:39)

  mircea112 [utilizator]

  Daca copii din ani terminali ar ramane acasa, rezultatele examenelor vor fi mult mai bune decat in anii precedenti, asta este problema lor.
  Parintii vor arata cu degetul catre sistemul de invatamant, asa ca ii cheama la scoala, daca rezultatele sunt proaste e de la pandemie, daca sunt bune sunt datorita lor ca ia chemat la scoala!

  Pe ce ma bazez, cand spun asta? Elevii acasa au timp si posibilitatea de a se axa pe ce ii intereseaza, pe materiile de examen, daca merg la scoala vor trebuii sa invete pe langa materiile de examen si Sate, târguri şi oraşe din Europa şi din spaţiul românesc (Istorie), si Stereochimia combinaţiilor complexe (Chimie), elemente de geografie sociala si culturala a europei si a romaniei si subjonctivul si conjugarile lui etre si avoir la subjonctiv si gandirea si mecanismele gandirii, si notiuni de fizica a nucleului si particule elementare plus materiile de examen: de memorat lucrefarul si de invatat comentariu literar plus derivatele exercitii si de memorat formule si asta ZILNIC....

  Oare este nevoie de 7 ore pe zii de studiu? oare un copil pe care-l intereseaza informatica are nevoie sa stie stereochimia combinatiilor complexe, elemente de geografie sociala si culturala a europei, notiuni de fizica a nucleului si particule elementare?
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Duminică, 7 martie 2021, 8:50)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Zicea cineva mai sus ca ISJ-urile incalca legea prin aglomerarea in clase. Pai MEN incalca legea aia care a redus numarul de ore saptamanal. Asta pentru ca nu se hotarasc ce sa reduca, in concluzie copiii vor sta 7 ore la scoala, chiar mai mult daca mai introduc diverse.
   7 ore la scoala+ teme=?
   • +2 (2 voturi)    
    Ai dreptate, scoala e pentru profesori (Duminică, 7 martie 2021, 12:42)

    mircea112 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Sistemul educational Romanesc, are in centrul sau profesorul nu elevul! Orele 7 pe zi + 2-3 recuperare acum, sunt pentru profesori, sa-si ia ore suplimentare, nu pentru elevi!

    "Stereochimia combinaţiilor complexe" nu intereseaza pe nimeni, doar pe profesorul care o preda, ca sa-si ia un salariu!

    Nu intereseaza nimeni ca dupa 12, 16 , 18 ani de scoala individul incepe sa aiba probleme de spate din caratul manualelor, din statul pe scaune de lemn cate 7 ore pe zi... pe ei ii intereseaza ca profesorii sa aibe de munca, chiar daca nu intereseaza pe nimeni ce predau ei, chiar daca nu incata nimeni si tota lumea copiaza///
  • -1 (1 vot)    
   Stiti ca sunt si umanisti sau chimisti? (Duminică, 7 martie 2021, 15:14)

   EuConstat [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Stiti ca mai sunt si altii in afara de informaticieni? Si apropo poate daca in loc sa pompam bani in informaticieni, care oricum se cara din tara dupa ce isi termina studiile, am fi platit medicina ca lumea de la inceput, acum aveam alte servicii. Dar problema informaticienilor este ca s-au crezut tot timpul niste zei ca stiu sa umble pe calculator. Partea amuzanta este ca in momentul acesta ne dam seama ca avem nevoie de persoane complete care sa aiba succes, nu de programatori ultraspecializati. Aceia vor fi niste salariati foarte bine platiti, dar la sfarsitul zilei asta raman, executanti.
 • +2 (2 voturi)    
  Acest cap pătrat (Duminică, 7 martie 2021, 11:15)

  rana [utilizator]

  - minstrul educației - nu se gandește decât cum să dea bine imaginii sale cu o strâmbă, gen Andronescu sau Teodosie.
  Pesemne are informații că în unele școli vin doar jumate din elevi și iată justificarea logică că se poate face școala doar cu aceștia...
  Pe aceeași logică a modificat și structura anului școlar 2021-2022, că el nu a înțeles de ce este așa..., și s-a creat o discrepanță între durata celor două semestre incat primul se intinde pe trei luni iar al doilea pe sase.
  Asta o poate înțelege acest cap pătrat.
  Ia doar decizii unilaterale, gen Andronescu... care zicea ca oricum spre sfarsit nu se face nimic... hai sa schimbam structura sa nu se intample asa...
 • 0 (0 voturi)    
  nu se poate (Duminică, 7 martie 2021, 22:09)

  martel55 [utilizator]

  asta e o lovitura sub centura pentru incompetentul de Campeaanu, care a declarat sigur ca nu se poate adapta la scenariul hibrid...mai bine 30-35 de elevi in sala din cauza incompetentei unora care din nefericire mai ajung si ministri, decat sa ne adaptam putin la tehnologie...altfel, asteptam in continuare demisia promisa de Campeanu inainte de 8 feb la aparitia focarelor in scoli, avand in vedere numarul de clsae sis coli unde s-au suspednat cursurile fata in fata din cauza cazurilor aparute


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by