Cîmpeanu: Se vor scoate la concurs toate posturile de directori de școală din țară / Titularizarea profesorilor s-ar putea face pe perioadă determinată
Redăm dialogul între moderator și ministru:
Sorin Cîmpeanu: „Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”
Europa FM: „Ce să înțeleg, că urmează un proces de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta?”
Sorin Cîmpeanu: „Cu siguranță, da.”
Europa FM: „Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”
S.C.: „Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”
Europa FM: „Ar fi scoase la concurs posturile de director?”
S:C.: „Tot. Director, directori adjuncți.”
„Până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”
În ceea ce privește titularizarea, Cîmpeanu a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.
”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?” a mai spus acesta.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Au politizat inclusiv gradinitele...
Cat despre titularizare, exista nemultumiri legate de perioada mai mult sau mai putin determinata; sunt totusi profesori care au facut naveta zeci de ani, au invatat pe rupte, iar cand au avut posibilitatea au ocupat posturi cu cele mai mari medii judetene,primind recunoasterea pentru meritul lor. Daca se constata abateri in conduita si activitatea didactica, acest lucru poate fi anulat, conform procedurilor legale sau deciziilor judecatoresti. Tinerii profesori sa se pregateasca si sa dea dovada de competenta, nu de note la limita ridicolului, iar cei varstnici sa inteleaga ca la un moment dat trebuie sa mai si iesi la pensie.Respect si stima
si ii va stimula si pe profesori.
Intotdeauna vor fi motivatii pentru nereforma.Si uita asa ajungem la 70% analfabeti functionali. Scuze, cu gramada, nu! ca e an electoral, nu! ca e PSD-ul la putere si sindicatele din invatamant sunt ale lor, nu! ca e criza, nu! ca a fost criza. etc.
Iar modul in care se dau concursirile la stat, stim si noi, si ministrii sunt evaluati inainte in comisii si uite ce ministrii buni : Dancila, Carmen Dan, Bode, Campeanu....
Apropo ne apropiem cu pasi repezi de scenariul rosu la 3 saptamani de la deschiderea scolilor, ati condamnat o tara intreaga pentru a va satisface capriciu si incompetenta de a nu reusii sa organizati ore online, va ganditi la demisie? Vor murii oameni, va simtiti macar un pic responsabil?
sunt aceiași oameni cu zero viziune, cu aceleași capacități, aceleași rezultate...
Tare as vrea sa vad un ministru al Educației care vine cu un plan creionat complet cap coada și cu variante pregătite pentru abateri sau excepții ”dacă se întâmplă asta..., facem așa sau în cazul în care... ,facem astfel...”
Concursuri de directori am văzut acum 4 ani cu coama și copita măgarului și dintre toți candidații participanți, bine pregătiți, cu viziune, planuri pentru parteneriate și fonduri europene au ieșit pe post tot dinozaurii de partid. Csf, ncsf.
Și uite așa dinozaurul stă comod 4 ani la cafea și țigară și cum cine se aseamănă se adună, alți dinozauri mai mici sunt antrenați să facă la fel, timpul trece și o generație întreaga pierde doar pentru ca un prost a vrut un scaun si un altul i l-a facilitat.
La polul opus cunosc si un (1) caz la care un director ambițios, tânăr și pus pe treabă a transformat un liceu industrial în două mandate într-unul dintre cele mai moderne colegii din oraș - și nu cu fondul părinților, ci cu proiecte europene pe care le aduce pe banda rulanta!
Culmea, cele două unitați sunt la câteva străzi distanță...
Omul sfințește locul,m dar la noi nu are cine să scuture sita...!
Eu nu aș vrea pentru copiii mei nici un cadru didactic de 70 de ani. La vârsta de pensionare ar trebui umblat să dați posibilitae și celor tineri să ocupe un post didactic.
-cine face parte din comisia de examinare a candidaturilor la postul de director?
-care sunt criteriile pe care se face selectia?
-care sunt criteriile de excludere?
-a facut cineva au audit al examenului de titularizare? e un examen pe bune?
-odata postul obtinut, proful respectiv e evaluat periodic si daca da,care sunt criteriile de evaluare? Ce se intimpla daca proful nu corespunde?
O gramada de intrebari la care domnul ministru ar trebui sa raspunda.
Nu de heirupism de minier avem nevoie ci de un proces bine gindit care sa fie stabil ani de zile, nu susceptibil la a fi schimbat in fiecare an.
Nu titluri de stiri à la Libertatea sau Cancan vor schimba lucrurile in bine.
majoritatea comentatorilor il ataca pe ministru pentru ca ar fi afectati de o reforma a mizeriei anchilozate care este invatamantul din romania.
Băi, Abramburiciu:
voi aveți nevoie de lesă. Un pact pe educație pe 20 ani și dosar penal pt cine îl încalcă.
Dacă schimbi tot planul din 6 în 6 luni, ce **** **** crezi că iese?
Apollo 11?!?
Puterea ministrului educației trebuie să fie cât mai clar determinată de planul pe educație și urmată o direcție, bună, rea, dar constantă!!!
După 20 ani ne întâlnim și mai discutăm.
Brambureala asta strică mai rău decât niște decizii proaste.
in prezent, profii titulari sunt faraoni!
Deoarece am multi prieteni cadre didactice cred ca stiu putin cum sta treaba cu examenele.
DACA TOATE INSTITUTIILE DE STAT SAU PRIVATE AR APLICA ASTFEL DE CRITERII SI EXAMENE, GARANTEZ CA LUCRURILE AR STA ALTFEL.
Și cred că examenele de titularizare au devenit mai obiective după cele de Bacalaureat
școlare , etc. Bine gândit. Așa ar trebui să procedeze fiecare minister...RESTART total. Să fie puși oameni pe competențe...bine gândit. Dar vad că dumneavoastră începeți reforma invers. Bine gândit...dacă nu merge trenul schimbăm vagoanele.....
Titularizarea pe patru ani (si la invatatori pe cinci ani) ar fi cel mai bun sistem, care i-ar tine in priza pe profesori si ar duce la o primenire continua a sistemului. Altfel, totul se transforma intr-o balta calduta si statuta!