Cîmpeanu: Se vor scoate la concurs toate posturile de directori de școală din țară / Titularizarea profesorilor s-ar putea face pe perioadă determinată

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2021, 20:49 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu
Foto: Captura video
​Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Europa FM, că în acest an - cel mai târziu în lunile octombrie-noiembrie, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți pentru toate școlile din țară. El a precizat și că ar susține ca titularizarea profesorilor să se facă pe perioadă determinată.

Redăm dialogul între moderator și ministru:

Sorin Cîmpeanu: „Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”

Europa FM: „Ce să înțeleg, că urmează un proces de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta?”

Sorin Cîmpeanu: „Cu siguranță, da.”

Europa FM: „Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”

S.C.: „Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”

Europa FM: „Ar fi scoase la concurs posturile de director?”

S:C.: „Tot. Director, directori adjuncți.”

„Până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În ceea ce privește titularizarea, Cîmpeanu a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?” a mai spus acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

73264 vizualizari

 • +19 (31 voturi)    
  Fraier cine il crede (Joi, 4 martie 2021, 21:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Numirile se fac politic si pe baza de clientelism. Restul e demagogie de doi lei a unui individ recunoscut pntru „calitatea” de a fi fost aparator al plagiatorului Ponta
 • +4 (18 voturi)    
  Titularizarea nedeterminata?... (Joi, 4 martie 2021, 21:21)

  D3v1ant [utilizator]

  Avand in vedere ca, pana acum, TOATE posturile titularizabile erau scoase la concurs PE PERIOADA DETERMINATA DE UN AN, te face sa te intrebi cat de cretin este Ministrul Educatiei si cat, de fapt, cunoaste despre ministerul si protocoalele pe care ar trebui sa le administreze!
  • +8 (16 voturi)    
   Cimpeanu e Ecaterina Andronescu (Joi, 4 martie 2021, 21:41)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui D3v1ant

   Da din gura, propune "schimbari" si in final Educatia e tot praf.
  • +11 (11 voturi)    
   ... (Joi, 4 martie 2021, 22:01)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui D3v1ant

   Sunt foarte multe cazuri de titulari detasati prin diverse functii care isi pastreaza locul. Numai in liceele si scolile din Bucuresti cati sunt. Unii inspectori scolari, altii detasati prin ministere si alte structuri "superioare", cluburi etc.
  • 0 (0 voturi)    
   ce are a face? (Sâmbătă, 6 martie 2021, 8:35)

   cristinabuta [utilizator] i-a raspuns lui D3v1ant

   Posturile sunt scoase la concurs pe durată deteminată (sau deloc) dar sunt ocupate prin transfer - deci persoana este deja titulară (nu contează unde, mulți s-au titularizat în județe unde era mai ușor de obținut un post dar nu au profesat niciodată acolo, apoi s-au transferat pe posturi din acestea, scoase la concurs pe perioadă de un an), sau sunt ocupate prin suplinire care apoi se poate transforma în titularizare prin articolul-nu-șiu-care, adică la decizia școlii ! Posturile mai mult râvnite nu ajung niciodată la concurs, de multe ori nici la transfer ...
 • +18 (24 voturi)    
  niste criminali (Joi, 4 martie 2021, 21:34)

  comentacu [utilizator]

  Toti nemernicii astia au redus la zero notiunea de concurs, responsabilitate, performanta si meritocratie.
  Au politizat inclusiv gradinitele...
 • -4 (16 voturi)    
  pai (Joi, 4 martie 2021, 23:55)

  cucuveauamov [utilizator]

  si d. Iohannis nu isi mai poate tine postul rezervat de profesor de fizica la Sibiu? ma revolt! ne vedem la girafa! (in ignoranta ce-i caracterizeaza, isi inchipuie ca in Romania sunt mii de profesori calificati care abia asteapta sa prinda un post in invatamant...)
 • +1 (11 voturi)    
  Titularizare pe perioada determinata (Vineri, 5 martie 2021, 0:03)

  Parinte1 [utilizator]

  Sa intelegem ca tot in noi loviti, in cei care dam examene an de an, dar nu primim contracte pe perioada nedeterminata. Iar profesorii care sunt deja in sistem, titulari cu contracte pe perioada nedeterminata (adica pe viata), nu au nicio grija pentru ca stau la loc caldut. Evident, e vina si a directorilor si a inspectoratelor care permit sa se scoata an de an locuri care au doar ”viabilitate de un an”, deci permit doar angajare pe perioada determinata. Si noi dam an de an examen. Sa va fie rusine!
  • +4 (6 voturi)    
   Sa intelegem totusi cateva lucruri (Vineri, 5 martie 2021, 8:31)

   Sade [utilizator] i-a raspuns lui Parinte1

   Nu poti astepta performanta in invatamant cu ministrii de meserie veterinari, care castreaza pisici si catelusi,cu directori de scoli numiti politic, cu zeci de specializati ai casele corpului didactic care tin cursuri inutile pentru a justifica fonduri si salarii frumoase. La asta se adauga si o indiferenta totala fata de continuturile disciplinelor de studiu, sa nu mai vorbim de dotare. Cat despre practicile din scoli, sa dea necuratul sa ai rezultate sa vezi cum se uita toti la tine urat, mai ales atunci cand directorul are o adevarata dinastie de sustinatori, sicofanti care vin la serviciu degeaba, iar daca mai ai si ceva de spus, esti un om condamnat. Stiu scoala in care se regasesc nu mai putin de sase familii de dascali si unde au fost scolarizati zeci de nepoti, veri si amici, care peste noapte au devenit la randul lor maistrii sau lucratori in scoala respectiva.
   Cat despre titularizare, exista nemultumiri legate de perioada mai mult sau mai putin determinata; sunt totusi profesori care au facut naveta zeci de ani, au invatat pe rupte, iar cand au avut posibilitatea au ocupat posturi cu cele mai mari medii judetene,primind recunoasterea pentru meritul lor. Daca se constata abateri in conduita si activitatea didactica, acest lucru poate fi anulat, conform procedurilor legale sau deciziilor judecatoresti. Tinerii profesori sa se pregateasca si sa dea dovada de competenta, nu de note la limita ridicolului, iar cei varstnici sa inteleaga ca la un moment dat trebuie sa mai si iesi la pensie.Respect si stima
 • +2 (10 voturi)    
  Abramburiciul (Vineri, 5 martie 2021, 6:42)

  tontu [utilizator]

  Cam pe dinafara si ministrul asta. Nu reformezi sitemul in plina criza. Masurile luate trebuie sa vina in sprijinul profesorilor si elevilor. In vara faceti cursuri de pregatire cu cadrele didactice ca multi se descurca greu cu invatarea la distanta.
  • +2 (4 voturi)    
   eliminarea titularizarii pe viata (Vineri, 5 martie 2021, 11:24)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   este in sprijinul elevilor!
   si ii va stimula si pe profesori.
  • +1 (1 vot)    
   nu il refomezi in criza, nu il reformezi in ne-cri (Vineri, 5 martie 2021, 19:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   -za
   Intotdeauna vor fi motivatii pentru nereforma.Si uita asa ajungem la 70% analfabeti functionali. Scuze, cu gramada, nu! ca e an electoral, nu! ca e PSD-ul la putere si sindicatele din invatamant sunt ale lor, nu! ca e criza, nu! ca a fost criza. etc.
 • +8 (10 voturi)    
  Se accepta membrii de partid? (Vineri, 5 martie 2021, 7:32)

  mircea112 [utilizator]

  Suna frumos initiativa, dar daca e doar sa-i schimbam pe ai lor cu ai nostrii pe perioada nedeterminata atunci...

  Iar modul in care se dau concursirile la stat, stim si noi, si ministrii sunt evaluati inainte in comisii si uite ce ministrii buni : Dancila, Carmen Dan, Bode, Campeanu....

  Apropo ne apropiem cu pasi repezi de scenariul rosu la 3 saptamani de la deschiderea scolilor, ati condamnat o tara intreaga pentru a va satisface capriciu si incompetenta de a nu reusii sa organizati ore online, va ganditi la demisie? Vor murii oameni, va simtiti macar un pic responsabil?
 • +2 (8 voturi)    
  directorii de scoli dar si de alte institutii (Vineri, 5 martie 2021, 8:16)

  Coresponedntu [utilizator]

  ar trebui alesi de personalul didactic ai scolii respective, sau institutiei, nu de inspectoratele scolare unde isi baga coada politicul.. Nu este necesar sa fie dintre profesorii scolii, desi ar fi indicat pntru ca sunt cunoscuti de colectiv si de comunitatea locala, cartier, sat, comuna, comuntate, care ar fi asta. Dar poate fi si un strain. Problema Romaniei este aceea ca directorii sunt alesi de politic, prin inspectorate. La fel ca managerii de spitale. Si toti trebuie sa detina mandate limitate, sa fie organizate alegeri la un numar de ani, 4, 6 se poate discuta.
 • +5 (7 voturi)    
  Bla, bla, bla (Vineri, 5 martie 2021, 8:17)

  Jolly Roger [utilizator]

  Ce școala au unii, parcă au luat de lecții de la dom' general - numai ”profesionalism, responsabilitate, organizare, evaluare” auzi pompos. În spatele cuvintelor... nimic. Mai departe pe scara decizională
  sunt aceiași oameni cu zero viziune, cu aceleași capacități, aceleași rezultate...

  Tare as vrea sa vad un ministru al Educației care vine cu un plan creionat complet cap coada și cu variante pregătite pentru abateri sau excepții ”dacă se întâmplă asta..., facem așa sau în cazul în care... ,facem astfel...”

  Concursuri de directori am văzut acum 4 ani cu coama și copita măgarului și dintre toți candidații participanți, bine pregătiți, cu viziune, planuri pentru parteneriate și fonduri europene au ieșit pe post tot dinozaurii de partid. Csf, ncsf.

  Și uite așa dinozaurul stă comod 4 ani la cafea și țigară și cum cine se aseamănă se adună, alți dinozauri mai mici sunt antrenați să facă la fel, timpul trece și o generație întreaga pierde doar pentru ca un prost a vrut un scaun si un altul i l-a facilitat.

  La polul opus cunosc si un (1) caz la care un director ambițios, tânăr și pus pe treabă a transformat un liceu industrial în două mandate într-unul dintre cele mai moderne colegii din oraș - și nu cu fondul părinților, ci cu proiecte europene pe care le aduce pe banda rulanta!

  Culmea, cele două unitați sunt la câteva străzi distanță...

  Omul sfințește locul,m dar la noi nu are cine să scuture sita...!
 • +5 (5 voturi)    
  Reforma in educatie (Vineri, 5 martie 2021, 9:15)

  ACP [utilizator]

  facuta de acest individ vaolreaza exact cat cea in justitie facuta de Dragnea si Tudorel.
 • 0 (6 voturi)    
  Reformă in educație =0 (Vineri, 5 martie 2021, 10:18)

  Caezar100 [utilizator]

  Ceea ce spune domnul ministru nu are nimic a face cu titularizarea. Reformele sunt făcute doar așa ca să avem ce spune în raportul de activitate. Cadrele didactice ar trebui scoase la pensie mai devreme făra drept de prelungire. După cum vrea actuala guvernare PNL să iasă la pensie la vârsta de 70 de ani.
  Eu nu aș vrea pentru copiii mei nici un cadru didactic de 70 de ani. La vârsta de pensionare ar trebui umblat să dați posibilitae și celor tineri să ocupe un post didactic.
 • +1 (3 voturi)    
  vorbe (Vineri, 5 martie 2021, 10:35)

  martel55 [utilizator]

  nu apuca asta vara, cu atat mai putin toamna
 • +6 (6 voturi)    
  titlul suna bine, (Vineri, 5 martie 2021, 10:36)

  O.V. [utilizator]

  dae e doar un titlu.
  -cine face parte din comisia de examinare a candidaturilor la postul de director?
  -care sunt criteriile pe care se face selectia?
  -care sunt criteriile de excludere?
  -a facut cineva au audit al examenului de titularizare? e un examen pe bune?
  -odata postul obtinut, proful respectiv e evaluat periodic si daca da,care sunt criteriile de evaluare? Ce se intimpla daca proful nu corespunde?
  O gramada de intrebari la care domnul ministru ar trebui sa raspunda.
  Nu de heirupism de minier avem nevoie ci de un proces bine gindit care sa fie stabil ani de zile, nu susceptibil la a fi schimbat in fiecare an.
  Nu titluri de stiri à la Libertatea sau Cancan vor schimba lucrurile in bine.
  • 0 (2 voturi)    
   ti-am dat plus pentru ca (Vineri, 5 martie 2021, 11:29)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui O.V.

   propui o reforma reala!
   majoritatea comentatorilor il ataca pe ministru pentru ca ar fi afectati de o reforma a mizeriei anchilozate care este invatamantul din romania.
 • +3 (3 voturi)    
  nu sunt profesor (Vineri, 5 martie 2021, 11:05)

  hdd [utilizator]

  dar pe la conducerea ministerului sau perindat tot soiul de tâmpiți (și tâmpite) de nu mai poți să-i deosebești. O fi ăsta mai deștept?! habar n-am. Știu doar că e catastrofă în învățământ.

  Băi, Abramburiciu:
  voi aveți nevoie de lesă. Un pact pe educație pe 20 ani și dosar penal pt cine îl încalcă.

  Dacă schimbi tot planul din 6 în 6 luni, ce **** **** crezi că iese?

  Apollo 11?!?

  Puterea ministrului educației trebuie să fie cât mai clar determinată de planul pe educație și urmată o direcție, bună, rea, dar constantă!!!
  După 20 ani ne întâlnim și mai discutăm.

  Brambureala asta strică mai rău decât niște decizii proaste.
 • 0 (2 voturi)    
  de s-ar realiza odata! (Vineri, 5 martie 2021, 11:22)

  Antenistontel [utilizator]

  eliminarea titularizarii pe viata!
  in prezent, profii titulari sunt faraoni!
 • +3 (3 voturi)    
  Examenul de titularizare (Vineri, 5 martie 2021, 15:18)

  Sade [utilizator]

  Este unul dintre cele mai grele examene si mai solicitante, iar daca la fiecare institutie ar fi examene la fel, ar fi rezolvata problema omul potrivit la locul potrivit. Este de inteles pana la urma si motivul pentru care profesorii au note mici sau foarte mici. Cei cu note mari sunt fara discutie cei mai pregatiti. Examenul in sine cuprinde proba practica de predare la clasa cu redactarea documentatiei necesare si prezenta inspectorului si directorului scolii unde exista postul in discutie. Dupa care are loc proba scrisa la disciplina de specialitate si proba orala la psiho-pedagogie.Cel putin din ce stiu eu. As dori sa vad daca si o alta institutie privata sau de stat practica un astfel de examen.Ca se fac manevre, probabil legate de post; de examen care este inregistrat mai putin probabil. Daca la acest examen se vor introduce si competente digitale notele vor fi si mai mici. Evaluarea se face in fiecare an prin asistenta la clasa si interasistente efectuate de director si sefii de catedre, se intocmeste raport si se trece in registru, iar la sfarsit de an se completeaza fisa de autoevaluare validata de consiliul profesoral si cel de administratie, fiind destul de greu sa treci de minim 85 de puncte. Necazul insa apare pe traseu, unde frustrarea, rutina si alte lucruri pe care multi din critici nu le vad, bolile profesionale, hartuirea zilnica din partea conducerii, inspectoratelor, statistici de pe azi pe maine, te ajung din urma.l Cei nepotriviti de obicei nu trec de definitivat, iar gradul doi este cel mai greu examen.Gradul intai este o incununare a efortului didactic si nu este cel mai solicitant. Pacatul este ca de multe ori dupa acesta urmeaza plafonarea, in situatia celor mai putin deschisi la schimbare.
  Deoarece am multi prieteni cadre didactice cred ca stiu putin cum sta treaba cu examenele.
  DACA TOATE INSTITUTIILE DE STAT SAU PRIVATE AR APLICA ASTFEL DE CRITERII SI EXAMENE, GARANTEZ CA LUCRURILE AR STA ALTFEL.
  • +1 (1 vot)    
   titularizare (Sâmbătă, 6 martie 2021, 8:41)

   cristinabuta [utilizator] i-a raspuns lui Sade

   Examenul de titularizare este exclusiv scris! faceți o confuzie cu cel de definitivat, probabil...
   Și cred că examenele de titularizare au devenit mai obiective după cele de Bacalaureat
 • 0 (2 voturi)    
  EXAMEN!!!!! (Vineri, 5 martie 2021, 16:08)

  DXD [utilizator]

  Excelent! Ca istoria să vă pomenească faceți un restart total începând cu funcționarii ministerului , inspectoratele
  școlare , etc. Bine gândit. Așa ar trebui să procedeze fiecare minister...RESTART total. Să fie puși oameni pe competențe...bine gândit. Dar vad că dumneavoastră începeți reforma invers. Bine gândit...dacă nu merge trenul schimbăm vagoanele.....
 • +2 (2 voturi)    
  Ps (Vineri, 5 martie 2021, 16:33)

  Sade [utilizator]

  Nimeni nu stie ca profesorii buni se confrunta de multe ori cu esecul in viata de familie, neglijand proprii copii, din dorinta de a nu crea favoritisme, iar acestia sunt exemple de rebeliune si comportament problematic.Cunosc o astfel de situatie in sanul unei familii in care unica fata duce o viata marcata de alcool si anturaje dubioase, uitand ca datorita parintilor a fost ani la rand olimpica la matematica si fizica. Profesori problema au fost si vor mai fi, insa mass media si multi parinti extrem de competenti in critica martisorului stiu sa denigreze Scoala, o institutie unde oamenii care o deservesc se lupta cu discriminarea, reclama negativa, amenintarile, si incearca de ani de zile sa se descurce cu ce au, pentru ca daca vor cere sunt criticati si descalificati.Martisorul este o forma de mita nenorocita, pe care PARINTII AU INCURAJAT-O.Daca nu primesti e rau, daca primesti ai luat mita.
 • 0 (0 voturi)    
  Pro titularizare pe termen determinat (Sâmbătă, 6 martie 2021, 22:57)

  Rational1 [utilizator]

  Am fost profesor cativa ani si am vazut ce efecte creaza titularizarea "pe viata": profesori plafonati, care nu mai vor sa faca nimic nou, care nu isi mentin cunostintele la zi, care nu aduc nimic nou la catedra, care nu se adapteaza la noile tehnologii si la noile generatii, profesori care nu fac nici o ora in plus (va mai aduceti aminte vechile "cluburi" si "cercuri" - cercul de mate, cel de romana, cercul de engleza samd?). Profesori care nu vor sa miste un deget mai mult decat minimul necesar!
  Titularizarea pe patru ani (si la invatatori pe cinci ani) ar fi cel mai bun sistem, care i-ar tine in priza pe profesori si ar duce la o primenire continua a sistemului. Altfel, totul se transforma intr-o balta calduta si statuta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by