​Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Europa FM, că în acest an - cel mai târziu în lunile octombrie-noiembrie, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți pentru toate școlile din țară. El a precizat și că ar susține ca titularizarea profesorilor să se facă pe perioadă determinată.

Sorin CimpeanuFoto: Captura video

Redăm dialogul între moderator și ministru:

Sorin Cîmpeanu: „Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor.”

Europa FM: „Ce să înțeleg, că urmează un proces de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țara asta?”

Sorin Cîmpeanu: „Cu siguranță, da.”

Europa FM: „Chiar și pentru cei care sunt pe funcții cu concurs, și așa mai departe?”

S.C.: „Cu siguranță, da. Și obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară.”

Europa FM: „Ar fi scoase la concurs posturile de director?”

S:C.: „Tot. Director, directori adjuncți.”

„Până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În ceea ce privește titularizarea, Cîmpeanu a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

”Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?” a mai spus acesta.